Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cum stă piaţa locală de Data Center?

26 Iunie 2011



În ultimii ani, piaţa locală de Data Center a trecut prin schimbări majore şi, chiar dacă unele planuri au fost sistate în urma crizei economice, volumul investiţiilor a fost destul de ridicat. Iniţial, facilităţile de tip Data Center au aparţinut marilor operatori din telecomunicaţii şi erau dedicate operaţiunilor de colocare, însă, pe măsura maturizării conceptelor şi tehnologiilor şi a reducerii costurilor pentru comunicaţii, serviciile de tip Data Center s-au extins către întreaga piaţă. Astăzi, colocarea reprezintă doar o mică parte din această piaţă, iar centrele de date neutre din punct de vedere al comunicaţiilor devin tot mai multe şi mai importante.

Investiţiile din ultimii ani depăşesc valoarea de 50 milioane EUR, cele mai costisitoare proiecte fiind cele de la IBM, Omilogic şi StarStorage, fiecare depăşind 5-6 milioane EUR.


Tendinţe

Complementar, se observă o creştere la nivelul centrelor de date mici, cu suprafeţe între 100 şi 250 mp, cu o răspândire teritorială mai extinsă, dar cu un nivel de calitate a serviciilor foarte ridicat. Tehnologiile de virtualizare şi automatizare permit şi acestor centre de date mici să fie eficiente şi să poată acoperi cu precădere cerinţele segmentului SMB. Totuşi, deşi piaţa creşte odată cu cererea, local nu există proiecte din categoria high-density computing şi nici centre de date tip container, care oferă, de asemenea, putere mare de calcul condensată pe un spaţiu compact.


O altă tendinţă este dispariţia graniţelor naţionale ale acestei pieţe în raport direct cu democratizarea accesului la comunicaţii de bandă largă şi creşterea evidentă a serviciilor de tip cloud computing. Dincolo de serviciile tradiţionale de hosting, destul de multe companii locale apelează la servicii de IaaS şi PaaS de la jucători globali ca Microsoft şi Amazon, servicii care sunt livrate din centre de date gigant din SUA şi Europa de Vest. Această deschidere pune o presiune mai mare pe jucătorii locali, atât din punct de vedere al tehnologiilor utilizate la construirea centrelor de date şi a standardelor respectate, cât şi al condiţiilor contractuale şi SLA-ului oferite clienţilor.


Oferta locală

O căutare cu Google pe site-urile .ro după expresia „data center” întoarce peste 550.000 de rezultate, ceea ce transformă sintetizarea unui astfel de subiect într-o reală aventură. MarketWatch a iniţiat o analiză a pieţei, identificând principalii jucători activi pe acest segment şi sumarizând elementele esenţiale ale ofertei comerciale a acestora. În cadrul analizei iniţiate de MarketWatch au fost identificate 15 companii care operează facilităţi relevante de tip Data Center, reuşind în final să catalogăm 13 dintre acestea. Trebuie precizat din start că analiza a avut în vedere existenţa unui nivel de complexitate şi respectarea unor norme constructive în etichetarea ca Data Center a unei facilităţi: podea tehnică, soluţii profesionale de alimentare şi răcire, redundanţă, echipamente high-end etc. Cele 13 centre de date intrate în analiză totalizează un spaţiu de 6.738 mp de data-room, care este plasat într-un procent de circa 95% în Bucureşti. De fapt, singura companie care deţine facilităţi de Data Center în două localităţi distincte este Romtelecom (Bucureşti şi Braşov), iar singurul plasat în afara Bucureştiului este cel operat de ETA2U/ITPS din Timişoara. GTS are o facilitate în Oradea, însă nu este încă amenajată la nivelul de complexitate necesar. Spaţiul general de 6738 mp este foarte mic, dacă avem în vedere că noul centru de date al Amazon va avea în final circa 10.800 mp. În top 3 se află Omnilogic (1320 mp), IBM (1060 mp) şi Romtelecom (1000 mp), care împreună reprezintă peste 50% din suprafaţa de data-room analizată. 9 dintre cele 13 centre de date prezentate în catalog sunt catalogate Tier 3 conform reglementărilor ComTIA, ceea ce înseamnă o disponibilitate de 99,982% pe an. Toate cele 13 centre de date au personal tehnic şi de supraveghere disponibil în locaţie 24/7. Din punct de vedere al securităţii, 6 dintre cele 13 centre de date au instalate şi sisteme bazate pe măsurători biometrice (amprentă), în restul cazurilor accesul făcându-se pe bază de cartele magnetice.


Facilităţi şi certificări

Virtualizarea este un alt element comun, cele mai răspândite tehnologii fiind VMware, XEN şi Microsoft Hyper-V. Chiar dacă virtualizarea a devenit un concept foarte răspândit, cererea de maşini fizice dedicate se păstrează destul de ridicată. Nu am putut estima un raport maşini fizice versus maşini virtuale în cadrul acestei analize.


Din punct de vedere al comunicaţiilor, majoritatea celor 13 centre de date oferă numeroase alternative clienţilor, având conexiuni cu cei mai cunoscuţi operatori locali. Data Center-ul IBM este neutru din punct de vedere al comunicaţiilor, practic clienţii putând fi interconectaţi cu orice furnizor.


Cele mai frecvente certificări sunt ISO 9001 (calitate) şi ISO 27001 (securitate), prezente în circa 85% din cazuri. Cu unele excepţii, infrastructura hardware (servere, storage, netwoking) este eterogenă, echipamentele întâlnite fiind branduri precum: HP, IBM, Dell, EMC, Sun etc.


Un element de noutate îl reprezintă platformele anti-seismice care protejează echipamentele de accelerările laterale bruşte. Conform datelor furnizate doar centrele de date IBM (pe toate echipamentele, inclusiv cele de comunicaţii) şi Hostway au instalate asemenea platforme.


Concluzii

În concluzie, piaţa locală de profil este foarte dinamică, centrele de date sunt foarte moderne, iar investiţiile care se anunţă sunt consistente. Analiza Market Watch a arătat că:


• IBM Managed services este cel mai modern de pe piaţa locală (propria uzină electrică, platforme antiseism, facilităţi de administrare etc.)
• Romtelecom Cyberhost este singurul care deţine facilităţi în două oraşe diferite (Bucureşti şi Braşov)
• Star Storage StarVault are cea mai bogată ofertă de servicii (de la IaaS până la servicii de arhivare)
• Hostway derulează cel mai mare proiect de extindere, ajungând la 500 mp data-room până la finele anului
• Appnor Data Center este cea mai nouă investiţie din această categorie
• Omnilogic Data Center rămâne cel mai mare cu 1.320 mp în data-room



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite