Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Elita cercetării româneşti şi europene s-a reunit la Bucureşti în cadrul Forumului JRC

26 Iunie 2011





Daniel Funeriu

Flexibilitate şi finanţare pe criterii de performanţă

Ministrul Educaţiei a mai precizat că, în esenţă, modificarea Legii Cercetării vizează mai multă flexibilitate şi finanţarea pe criterii de performanţă măsurată în funcţie de standardele internaţionale. „Proiectul a trecut în Senat cu cvasiunanimitate şi mă aştept să treacă în varianta propusă de Guvern şi în Camera Deputaţilor”, a mai spus Daniel Funeriu.

Perspectivele colaborării

Echipe mixte formate din institute româneşti şi cele ale JRC vor crea proiecte comune în zonele de convergenţă. „S-au identificat trei domenii în care România are capacitate de cercetare. Acestea sunt direcţii prioritare pentru noi, dar şi pentru Comisia Europeană prin Centrul Comun de Cercetare”, ne-a declarat Dragoş Ciuparu, preşedintele ANCS. Este vorba de proiecte privind nanotehnologiile, strategia UE asupra regiunii Dunării - care include transporturi, energie, mediu, securitate şi chestiuni socio-economice - şi promovarea unei societăţi cu emisii scăzute de dioxid de carbon – proiect care include şi energia nucleară.

„Colaborarea cu JRC poate fi realizată la nivel instituţional prin încheierea de acorduri de colaborare, participarea comună în proiecte de cercetare, în special proiecte din cadrul Programului Cadru 7 al UE sau participarea în reţele instituţionale. ANCS încurajează participarea institutelor de cercetare, a universităţilor, precum şi a autorităţilor naţionale în proiecte de colaborare cu JRC, în special în domeniile de interes prezentate în cadrul forumului”, afirmă Dragoş Ciuparu.

Exemple de colaborare

În prezent JRC, colaborează cu parteneri români pe teme cum ar fi: nanomaterialele, biodiversitatea, pilele de combustie, ingineria seismică, oceanografia operaţională, gestionarea crizelor, securitatea informatică, datele nucleare, teledetecţia, schimbările climatice, fisiunea nucleară, protecţia apelor subterane şi a solului, evaluarea sistemelor costiere şi cercetarea marină, producţia de nano/micro modele cu aplicare în domeniul medical şi al mediului, schimbul de date radiologice şi de informaţii în caz de urgenţe nucleare, metrologia în domeniul chimiei, emisia de neutroni, intervenţiile de urgenţă, radioactivitatea şi performanţa combustibililor.

Colaborarea comunităţii ştiinţifice din România în cadrul acestor proiecte se poate concretiza atât prin activităţi de cercetare propriu-zisă, cât şi prin realizarea de schimburi de personal ori schimburi de informaţii ştiinţifice, instruiri, workshop-uri, grant-uri etc. Organzaţiile de cercetare interesate de colaborarea cu JRC pot transmite direct institutelor JRC scrisori de intenţie privind colaborarea într-un anumit domeniu şi tipul de colaborare pe care îl doresc, în domenii de interes comun.

Strategia pentru regiunea Dunării

Strategia pentru regiunea Dunării a fost propusă de Comisia Europeană pe 9 decembrie 2010, pentru a impulsiona dezvoltarea regiunii Dunării şi a răspunde unor provocări precum ameninţările la adresa mediului şi lipsa unor legături de transport rutier şi feroviar, precum şi pentru a dezvolta potenţialul de transport maritim neexploatat al regiunii. Pentru a contribui la realizarea acestui potenţial în România, strategia va îmbunătăţi în primul rând canalul navigabil şi va dezvolta porturile de pe Dunăre.

JRC sprijină Strategia pentru regiunea Dunării prin furnizarea de instrumente de monitorizare a poluării apelor dulci. JRC a furnizat, de asemenea, Comisiei Europene şi statelor membre participante la Strategia pentru regiunea Dunării Sistemul european de avertizare în caz de inundaţii.

Eficienţă energetică în România

Cele două iniţiative privind eficienţa energetică ale JRC, Programul GreenLight şi Programul MotorChallenge, au avut rezultate de succes în România. Programul GreenLight vizează reducerea consumului de energie provenit din iluminatul interior şi exterior în sectorul nerezidenţial, în timp ce Programul MotorChallenge vizează îmbunătăţirea eficienţei energetice a sistemelor acţionate cu motor ale companiilor industriale. Parlamentul României, Auchan România şi Decathlon România au realizat economii remarcabile de energie în cadrul programului GreenLight. În cadrul Programului MotorChallenge, Tenaris Silcotub România a primit, în 2011, un premiu pentru economii la consumul de energie de 42.000 kWh pe an.

Alimentaţie şi Sănătate

Echipa Nutrition&Health (alimentaţie & sănătate) a JRC a fost invitată de Ministerul Român al Sănătăţii să participe la campania naţională „Viaţa“, care vizează educarea cadrelor medicale, a profesorilor, a şcolilor şi a autorităţilor locale şi din domeniul sanitar, precum şi a părinţilor în problema obezităţii. Oamenii de ştiinţă ai JRC au contribuit cu trei subiecte la instrumentarul campaniei: „Povara bolilor netransmisibile şi factorii de risc: cazul obezităţii”, „Avantaje nutriţionale bazate pe dovezi, destinate prevenirii obezităţii la copii şi adolescenţi” şi “Politici ale UE referitoare la alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică: bune practici”. Echipa şi-a prezentat activitatea la Bucureşti în aprilie 2011, în timpul lansării oficiale a campaniei „Viaţa”.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite