Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Principalele rezultate şi recomandări ale studiului NANOPROSPECT - „Nanotehnologii în România”

26 Iunie 2011




Interes crescut pentru nanoelectronică

Prioritatea de nanoelectronică este argumentată cu participarea la numeroase proiecte europene, inclusiv în parteneriat public-privat, dar şi cu interesul firmelor străine care activează în România (a se vedea şi caseta de mai jos).

În particular, există un mare interes pentru un cluster industrial pentru industria auto, care înseamnă şi o cuplare „pe orizontală” între priorităţile A, C şi D. Priorităţile de mai sus în concordanţă şi cu Planul Naţional de Reformă (2011-2013), care menţionează drept priorităţi TIC (include A), energia, transporturile.

Remarcăm, pe de altă parte, intenţia IBM de a crea în Transilvania un centru de cercetare interuniversitar pe o tematică mai largă, care cuprinde nanotehnologia şi aplicaţiile bio-medicale (a se vedea direcţia B, mai sus).

Propuneri

În final, menţionăm succint câteva din propunerile (recomandările) NANOPROSPECT. Este vorba mai întâi de înfiinţarea unui grup de lucru interministerial, dar şi cu alţi actori importanţi în domeniu care să poată aborda problema unui plan strategic în domeniul nanotehnologiilor, pe modelul existent în diverse ţări ale lumii, adaptat la situaţia actuală din lume şi la priorităţile României. Se recomandă, de asemenea, nu numai finanţarea unor direcţii prioritare, ci şi stimularea participării industriei (finanţarea cercetării în mediul privat, a instruirii, a accesului la facilitaţi experimentale).
Participanţii la „dezbaterea finală” din 24 mai au mai propus înfiinţarea unei „reţele nano”, care să prilejuiască schimbul de informaţii între diverse organizaţii interesate de domeniu, dar şi finanţarea unor reţele de facilitaţi experimentale cu resurse complementare, care să asigure un suport pentru cercetarea interdisciplinară, pentru educaţie şi pentru industrie.


Dezbaterea finală la nivel naţional a proiectului NANOPROSPECT a avut loc la Bucureşti (Hotel Ramada Majestic), pe 24 mai 2011. Cuvântul de deschidere a fost rostit de către prof. dr. Dragoş Mihail Ciuparu. La dezbateri a participat şi dl. Florin Talpeş, preşedintele Consiliul Naţional pentru Dezvoltare şi Inovare.
Pe parcursul întregii zile s-au prezentat rezultatele proiectului şi s-au dezbătut problemele mai importante, legate de definirea unor priorităţi sau utilizarea infrastructurii existente. Industria a fost implicată prin prezentările ample făcute de Renault Tehnologie Roumanie (RTR), Infineon Technologies România, Honeywell România.

Un eveniment special: NanoElRei 2011. Pe 31 mai 2011 a avut loc la CCIB a doua ediţie a NanoElRei Summit (NanoElectronics în România: Research, education, innovation), eveniment iniţiat de către dr. Andreas Wild, Executive Director of ENIAC-JU (parteneriat public-privat în nanoelectronică), în organizarea INCD-Microtehnologie şi Infineon Technologies România sub auspiciile MECTS/ANCS, cu participarea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, al RTR, Honeywell România etc. Accentul a căzut pe politica de investiţii în domeniu, combinând diverse surse de finanţare (experienţa europeană).
S-a subliniat din nou interesul pentru realizarea unui cluster în domeniu.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite