Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cablul antichiciură, gardianul potrivit pe timp de iarnă

26 Iunie 2011






Plecând de la fenomenul neplăcut care se produce iarna, chiciura, care se aşează în cantităţi mari pe cablurile de înaltă tensiune şi uneori le rupe, provocând blocarea transportului, izolarea localităţilor, imposibilitatea de a încălzi locuinţele sau instituţiile publice, ICPE-CA a venit în întâmpinarea acestor probleme cu o soluţie practică şi viabilă.


Concret, invenţia ICPE-CA se referă la un conductor electric aerian cu autoprotecţie la depunerile de chiciură şi gheaţă, utilizabil în transportul energiei electrice pe liniile de înaltă tensiune. Proprietatea conductorului de autoprotejare la depunerile de gheaţă este dată de un material multifuncţional din
compoziţia sa şi, nu în ultimul rând, de captarea energiei câmpului electromagnetic disipat, energie disipată de orice conductor electric aflat sub tensiune.

„Această energie are maximum de intensitate la nivelul suprafeţei conductorului, exact unde plasăm noi câteva fire, care nu sunt în plus, ci înlocuiesc câteva dintre cele deja existente. La temperatură normală, firele adăugate nu manifestă fenomenele de inducţie feromagnetică care determină încălzirea cablului. Însă, la temperatură scăzută, aceste fire devin feromagnetice. Pe măsură ce temperatura scade, se dezvoltă mult capacitatea firului de a capta câmpurile electromagnetice disipate de la suprafaţa conductorului aerian şi, prin-tr-o suită de fenomene fizice normale, le transformă într-o anumită cantitate de căldură. Această cantitate de căldură încălzeşte cablul în aşa fel încât să nu ajungă să se depună gheaţă pe el”, a declarat Liviu Palii, cercetător ICPE-CA.

Alte avantaje ale conductorului realizat de ICPE-CA reies din forma identică, din punct de vedere constructiv şi mecanic, cu cablurile actualmente standardizate, scutind producătorii şi utilizatorii de costuri suplimentare. Faptul că funcţionarea cablului la parametri optimi nu necesită consum suplimentar de energie, că nu se ridică costurile de fabricaţie decât cu maxim 3-5% faţă de costul cablului aflat acum în producţie de serie sunt, de asemenea, atuuri la fel de importante pentru înlocuirea cablurilor existente, depăşite din punct de vedere tehnologic, cu acest cablu inteligent.

Pe plan internaţional, soluţia ICPE-CA s-a bucurat de o frumoasă recunoaştere, obţinând, în cadrul diverselor saloane şi târguri de invenţii naţionale şi internaţionale, mai multe medalii de aur şi premii speciale. Pentru această invenţie, ICPE-CA a demarat deja procedura de brevetare la OSIM.

Invenţia ICPE-CA este cu atât mai valoroasă cu cât este realizată în premieră mondială, aducând utilitate şi aplicabilitate în practica energetică şi, implicit, un plus de siguranţă pentru securitatea energetică, fapt ce va motiva agenţii economici să implementeze o astfel de soluţie inovativă.

Gabriela Iosif
Biroul de presă ICPE-CA



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite