Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Ecosisteme de parteneriat: Oracle realizează peste 90% din business prin parteneri

26 Iunie 2011



Peste 90% din business-ul Oracle România este indirect. Cifra se situează şi peste procentele de business indirect Oracle pentru pieţele din jurul nostru. Aceasta este valoarea adusă companiei de către ecosistemul de parteneriat pe care l-a creat în România, de aici şi atenţia deosebită pe care o acordă Oracle România dezvoltării continue a acestui ecosistem.

Acum un an şi jumătate, compania a luat decizia de a relansa programul de parteneriat, trecând la un nou model de nivele de parteneriat: Diamond, Platinum, Gold şi Silver. Noul program se numeşte Oracle Partner Network Specialised (OPNS).


Un mare diferenţiator faţă de vechiul program este conceptul de specializare (marcat prin S-ul din abrevierea de mai sus), pentru că pune foarte mult accent pe partea de creştere a competenţelor partenerilor Oracle pe diverse zone.


În ultimii ani, Oracle a achiziţionat de pe piaţa globală cele mai bune companii de nişă, cu care corporaţia era, de fapt, în competiţie pe diverse zone şi le-a integrat în propriul portofoliu. Este vorba atât de companii din zona de tehnologie, cât şi de companii din zona de aplicaţii, culminând cu achiziţia Sun, care a completat portofoliul Oracle. Noul program de parteneriat vine să răspundă strategiei globale a Oracle.


În România, sunt peste 170 de parteneri Oracle, care activează în piaţă ca Integratori de sisteme, ISVs (Independent Software Vendor) – care au propriile soluţii dezvoltate peste tehnologia Oracle –, parteneri de Aplicaţii Oracle, Resell-eri, Value Added Distributor.


31 sunt parteneri care s-au specializat pe diverse zone de la lansarea programului, totalizând un număr de 125 de specializări obţinute până în prezent (este vorba de partenerii de tip Gold şi Platinum). Programul de parteneriat al Oracle are disponibile peste 70 de specializări, sub umbrela a cinci mari categorii: Baza de date şi Opţiuni, Fusion Middleware, Aplicaţii, Servere & Storage, Industrii.


Marea majoritate dintre partenerii specializaţi din România nu au specializări doar pe o singură zonă, ci pe mai multe zone. Există parteneri Oracle care au între 5 şi 10 specializări. Unul dintre partenerii Oracle deţine în prezent un număr de 10 specializări, iar încă doi parteneri au peste 7 specializări.


În ceea ce priveşte numărul de specialişti certificaţi Oracle în România, acesta depăşeşte ordinul sutelor, fiind important de menţionat că aproximativ 35% sunt femei.


Criterii de specializare şi resurse

Evident, ca în orice sistem de parteneriat, există nişte criterii pentru ca un partener să devină specializat pe o anumită zonă din portofoliul de soluţii şi produse Oracle. În primul rând, interacţiunea partenerilor cu Oracle se face prin intermediul unui portal de parteneri, unde sunt definite zone de interes numite Knowledge Zone, la care partenerul aderă în momentul în care îşi reînnoieşte contractul de parteneriat sau când se înscrie în parteneriatul cu Oracle. Ca un partener să devină specializat pe o anumită zonă trebuie să îndeplinească criterii de business şi de competenţă. Criteriile de business sunt legate de tranzacţii şi de referinţe pe zona aleasă. Criteriile de competenţă sunt legate de oamenii care au trecut examenele de sales, presales, suport şi implementare pe zona respectivă. Criteriile de business iau în calcul tranzacţiile pe ultimele 12 luni şi referinţele pentru ultimele 18 luni.


Oracle România pune la dispoziţia partenerilor cursuri online, organizează traininguri şi workshop-uri tehnice, pentru a-i ajuta pe parteneri să se pregătească pentru examenele de certificare. Partner Academy, divizia din cadrul Oracle dedicată instruirii partenerilor, oferă cursuri şi instruire specifică pentru aceştia. Oracle University este divizia de instruire a Oracle, care organizează cursuri atât pentru clienţi, cât şi pentru parteneri.


Partenerii – una din cheile business-ului Oracle în România

SDC

Software Development & Consulting (SDC) este partenerul Oracle cu cele mai multe specializări realizate pe parcursul anului fiscal 2011 şi a obţinut recent certificarea „Oracle Exadata Specialisation” şi statutul de Oracle Platinum Partner.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite