Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Banii europeni susţin IMM-ul modern: de la servere, la ERP sau CRM (II). Sfaturile consultantului

26 Iunie 2011




Cosmin Drăgoi


Dacă în numărul trecut am prezentat oportunităţile şi eligibilităţile pentru finanţările disponibile în cadrul axei 3 a POS CCE, acum vom împărtăşi din experienţa unor consultanţi, extrem de utilă la fiecare pas a elaborării, atât a proiectului tehnic, cât şi a realizării documentaţiei de finanţare.

„Principalele probleme în implementarea unui proiect într-unul din domeniile majore de interes ale acestei axe şi cele care ar trebui abordate primele sunt legate de identificarea corectă a soluţiilor durabile şi viabile pentru specificul companiei, precum şi de susţinere a fluxului de numerar necesar implementării proiectului”, declară Cosmin Drăgoi, consultant M27 Euronet Advisory. „Astfel, este absolut vital ca, înainte de demararea unei aplicaţii de finanţare, să se consulte o companie IT, cu care să se stabileasca modelul de business dorit, necesarul de hardware şi software şi metodologia de implementare. De multe ori nu este luată în considerare în această etapă şi durata reală de evaluare şi aprobare a cererii de finanţare, care poate duce la schimbarea soluţiilor tehnice disponibile şi dorite faţă de momentul realizării proiectului sau chiar la schimbarea nevoilor de dezvoltare ale companiei”. Este esenţial ca, încă din fazele incipiente ale realizării proiectului, să se stabilească strategia de dezvoltare a companiei pe minim 5 ani, corelată cu tendinţele din sector şi cele de dezvoltare ale domeniului TIC. Prin consultarea unui specialist în domeniul TIC, încă din faza de proiectare a elementelor principale ale proiectului, se asigură definirea corectă şi completă a soluţiei potrivite pentru dezvoltarea companiei pe termen mediu şi lung.


O a doua problemă esenţială în implementarea proiectelor cu finanţare europeană sunt cele legate de susţinerea fluxului de numerar al proiectului. Companiile aplicante ar trebui să stabilească foarte precis resursele implicate în proiect, soluţiile de susţinere a cheltuielilor eligibile şi neeligibile, precum şi sursele de finanţare ale activităţii curente şi investiţionale, luând în considerare şi termenele de plată aferente rambursărilor din proiect. Dacă sursele proprii ale companiei sunt insuficiente, este vitală consultarea unei bănci înainte de realizarea documentaţiei de finanţare, cu care să se stabilească posibilitatea atragerii unui credit ca resursă în proiect.


Pasul al treilea, opţional, ar fi contractarea consultantului pentru scrierea cererii de finanţare. „O companie îşi poate realiza şi prin resurse proprii documentaţia de finanţare, însă este recomandată evaluarea foarte realistă a resurselor existente şi a experienţei în domeniu a angajaţilor pentru implementarea unui astfel de proiect” susţine consultantul M27 Euronet Advisory. „În cazul optării pentru consultanţa externă, verificarea companiei alese este foarte importantă şi recomandăm să urmăriţi cel puţin criterii precum experienţa anterioară şi referinţe, structura echipei de lucru şi expertiza tehnică deţinută în domeniu”. Unii consultanţi oferă servicii complete: suport gratuit în vederea identificării soluţiilor optime necesare dezvoltării companiei, soluţii care să se muleze pe nevoile de business identificate, ceea ce se realizează în urma colaborării cu companii de IT pentru furnizarea de soluţii integrate, împreună cu soluţiile de finanţare a acestora.


„Este esenţială încadrarea unui proiect în variantele de finanţare optime”, este părerea lui Cosmin Drăgoi. Dezvoltarea TIC a unei companii poate fi realizată prin mai multe instrumente de finanţare, iar stabilirea acestora din faza incipientă, astfel încât compania să obţină un efort investiţional minim, poate determina factorul de creştere pe termen mediu al companiei respective. Exista situaţii când un proiect complex de dezvoltare poate fi împărţit în elemente componente, ce necesită diferite surse de finanţare (chiar nerambursabile, prin instrumente structurale). Gruparea tuturor elementelor aferente strategiei de dezvoltare stabilite poate fi o greşeală, care, de multe ori, duce la o valoare mare a cheltuielilor neeligibile sau a cofinanţării suportate de beneficiar. Pe de altă parte, împărţirea proiectului în elemente componente, cu aplicarea pentru finanţări diferite pentru fiecare element, trebuie făcută cu mare grijă, astfel încât să nu fie încălcate regulile de ajutor de stat sau de finanţare dublă a aceloraşi cheltuieli. Însă, cu ajutor specializat, o astfel de abordare poate aduce beneficii economice substanţiale.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite