Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Institutele romanesti pot face experimente in spatiu

28 Iunie 2011Nano Space Labs, compania infiintata cu contributia cosmonautului Dumitru-Dorin Prunariu, si compania americana NanoRacks au semnat un parteneriat care le va permite entitatilor private si academice de cercetare din Romania sa deruleze experimente stiintifice si educationale in Laboratorul National al SUA de pe Statia Spatiala Internationala. Nano Space Labs poate trimite experimente in spatiu rapid, la un pret redus, incepand cu 25.000 USD. Nano Space Labs preconizeaza ca pana in toamna va anunta un program inovator si interesant care va stimula interesul studentilor romani sa concureze pentru slotul util disponibil acum pentru Nano Space Labs. Acest slot util a fost finantat de Dl. Brian Streidel, un om de afaceri american cu origini in Romania, care a co-finantat Nano SpaceLabs alaturi de Dorin Prunariu. Scopul acestui program educational este de a oferi o oportunite tinerilor aflati la inceput de cariera. Dumitru-Dorin Prunariu, primul si singurul roman care a zburat in spatiu, a declarat cu privire la acest parteneriat: „Aceasta este o ocazie unica, incredibila pentru studentii, profesorii si entitatile private de cercetare din Romania de a testa si dezvolta proiecte intr-un mediu exclusiv, disponibil pana acum doar pentru foarte putine cercetari. Initiativa noastra privata contribuie la dezvoltarea rapida, la costuri reduse, a cercetarii spatiale din Romania.”

NanoRacks, infiintata in 2009 de antreprenorul spatial comercial Jeffrey Manber, a dezvoltat si a lansat un centru de cercetare spatiala comerciala pe care il opereaza in prezent ca parte a Laboratorului National al SUA de pe Statia Spatiala Internationala (SSI). Jeffrey Manber descrie NanoRacks astfel: “Suntem angajati sa stimulam cererea pietei pe toate platformele care orbiteaza in jurul pamantului, prin crearea unui climat comercial care sa ii ajute pe noii utilizatori, de la studenti la cercetatori, de la agentii spatiale guvernamentale la persoane individuale sa desfasoare activitati de cercetare, sa dezvolte experimente, sa faca greseli, sa experimenteze, si poate chiar sa realizeze inovatii minunate pe orbita Terrei si nu numai”.

***
Dumitru Dorin Prunariu (nascut pe 27 septembrie 1952 la Brasov) este primul cosmonaut roman si pana in prezent singurul roman care a zburat in spatiu, in cadrul misiunii Soiuz 40 din 1981. Ulterior a detinut mai multe pozitii oficiale in cadrul Comandamentului Fortelor Aeriene Romane, functia de Sef al Aviatiei Civil Romane, Presedinte al Agentiei Spatiale Romane, Ambasador al Romaniei in Federatia Rusa, Presedinte al Comitetului ONU pentru Utilizarea Pasnica a Spatiului Extra-Atmosferic, in perioada 2010-2012.

Jeffrey Manber a fost implicat in mai multe proiecte spatiale comerciale inovatoare, in principal legate de comercializarea activelor spatiale si integrarea industriei spatiale rusesti in programe spatiale majore, inclusiv cel al Statiei Spatiale Internationale. NanoRacks LLC este dedicata furnizarii de acces comercial, la costuri reduse, la Laboratorul National al SUA de la bordul Statiei Spatiale Internationale. Compania detine doua platforme de cercetare la bordul Laboratorului National al SUA, care poate gazdui sarcini utile tip plug and play folosind factorul de forma CubeSat. Portofoliul actual de clienti de peste 50 de sarcini utile include scoli nationale si internationale, organizatii de cercetare si organizatii guvernamentale. NanoRacks furnizeaza centre de cercetare microgravitationala tip ‘Plug and Play’ care permite conectarea unor sarcini utile standardizate mici la platformele SSI, asigurand interfata cu capabilitatile de putere si date ale Statiei Spatiale. Pentru informatii suplimentare, accesati: http://www.nanoracks.com.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite