Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Acei oameni minunati si sistemele lor inteligente

14 Iulie 2005



In zorii umanitatii, deplasarea se facea din ramura in ramura, cu ajutorul lianelor sau, milenii de-a randul, pe jos. Apoi drumul pe distante lungi a inceput sa fie parcurs cu mijloace de deplasare simple: calul si barca. In 327 I.Hr. Alexandru cel Mare a ajuns cu calul pana in India, si mersul pana in panzele albe nu a mai parut ceva irealizabil. Istoria moderna a «locomobilelor» a inceput in 1769 cand James Watt a obtinut un «brevet in vapori si combustibili». De atunci au aparut tot felul de masinarii care au permis ca distantele sa fie inghitite rapid iar transportul de persoane si marfuri sa se realizeze cu eforturi reduse. Treptat numarul urias de vehicule puse in miscare a ajuns sa ridice probleme: blocaje, accidente, poluarea mediului, pierderi economice etc. Cercetatorii, «acei oameni minunati» ai progresului, nu au stat cu mainile in san si au inventat un remediu: Sistemele Inteligente de Transport.

„Sistemele Inteligente de Transport au cunoscut o dezvoltare rapida pe fondul aparitiei tehnologiilor avansate de comunicatii si prelucrare a informatiilor, dar si datorita agravarii problemelor provocate de cresterea numarului de calatori si a volumului de marfuri“, afirma Florin Nemtanu, lector la UPB in cadrul Facultatii de Transporturi.

Termenul de Sistem Inteligent de Transport (ITS) a aparut initial legat de sistemele telematice din transportul rutier, s-a extins ulterior asupra tuturor modurilor de transport (rutier, feroviar, aerian, fluvial, maritim), ca apoi aria de acoperire a acestui termen sa devina si mai extinsa prin includerea, pe langa sisteme, si a serviciilor.

Dintre multitudinea definitiilor date ITS, cea mai cuprinzatoare mi s-a parut cea formulata de Seoung Bunn Kim si Jacob Hinchman de la Georgia Institute of Technology: „ITS reprezinta o gama larga si diversa de tehnologii, care aplicata sistemelor actuale de transport poate ajuta la cresterea sigurantei, reducerea congestiilor in trafic, cresterea mobilitatii, minimizarea impactului de mediu, reducerea consumului de energie si cresterea productivitatii economice. Tehnologiile ITS sunt variate si includ: prelucrarea informatiilor, comunicatii, control si electronica“.

ITS pentru informarea calatorilor

Aceasta este una dintre ariile in care s-au facut pasi considerabili. Furnizorii de servicii ITS sunt capabili sa ofere informatii catre calatori prin intermediul diferitelor canale inainte si in timpul calatoriei prin dispozitive la bordul vehiculului, servicii web, panouri de mesaje, kiosk-uri speciale, telefoane mobile etc., oferind suport pentru alegerea celui mai bun mod si a celei mai bune rute, dar si informatii despre costurile calatoriei.

ITS ajuta la furnizarea unui serviciu complet de calatorie: de la planificarea calatoriei si ghidarea pe o anumita ruta la rezervarea biletelor si locurilor de parcare. Legaturile cu serviciile turistice ofera servicii suplimentare, cum ar fi rezervari la hoteluri, informatii despre locuri de vizitat etc.
-Monitorizarea automata a traficului, conditiilor meteo si celor rutiere face posibila consilierea calatorilor in ce priveste modificarea rutelor si schimbarea modului de transport. Conducatorii pot fi de exemplu atentionati asupra congestiilor din trafic si pot fi sfatuiti sa aleaga rute alternative sau sa foloseasca „park and ride”.
-Pasagerii transportului public pot fi informati despre timpul de sosire estimat la bordul vehiculului, in statii, pe telefonul mobil sau chiar pe Internet inainte de startul calatoriei.

ITS in orase si aglomerari urbane

Majoritatea ariilor urbane din Europa folosesc deja diferite tipuri de ITS pentru suportul controlului si managementul traficului si al operatiilor de transport public, dar si pentru controlul accesului si al impunerii reglementarilor. Departamentele de transport urban cauta sa obtina beneficii prin integrarea unor astfel de sisteme. Astfel, integrarea sistemelor de control al traficului, de management al transportului public si de informare a calatorilor face posibile:
-Regularizarea serviciilor de transport public prin oferirea prioritatii la semnalele pentru trafic
-Permite conducatorilor de vehicule sa evite congestiile si sa gaseasca rapid locuri libere de parcare
-Permite calatorilor sa compare informatiile de la diferite moduri de transport inainte de efectuarea calatoriei
-Furnizeaza informatii ce permit calatorilor sa-si modifice planurile de calatorie cand apar incidente si intreruperi
-Controlul accesului la aria urbana prin diferite forme de taxare a utilizatorilor
ITS pentru autostrazi

Congestia este un lucru nedorit pentru exteriorul oraselor. Exista mai multe aplicatii ITS proiectate sa ajute managementul traficului si sa furnizeze suport pentru conducatorii de vehicule prin:
-Regularizarea accesului la autostrazi si soselele de centura prin intermediul cailor de acces automatizate
-Furnizarea informatiilor de trafic si indrumarea conducatorilor prin intermediul panourilor cu mesaje sau a dispozitivelor la bordul vehiculului
-Controlul vitezei traficului pe autostrazile cu congestii prin fluidizarea fluxului total de vehicule
-Sisteme de detectare automata a incidentelor ce trimit automat mesaje la centrele de control al traficului si furnizeaza avertismente imediate pentru conducatorii auto
-Sisteme de adaptare inteligenta a vitezei care asigura pastrarea limitelor de viteza tot timpul si chiar modificarea dinamica a acestor limite in functie de conditiile rutiere si cele meteo



Tags: software

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite