Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Tantarul de Ilfov si albinele Microsoft de la Iasi

29 August 2005



Una dintre cele mai neplacute probleme care au tulburat noptile bucurestenilor in vara ce tocmai a trecut au fost tantarii. Problema a ajuns subiect de disputa politica la nivel local. Edilii locali din Bucuresti au sustinut ca insectele au fost eradicate in orasul intra muros, insa, dat fiind ca parcurg in medie pe zi cam 11 km, vampirii zburatori provin in Ilfov. In replica, opozitia din Ilfov a pretins ironic ca anofelii locali nu au migrat spre cartierele marginase ale Capitalei, fiind toti prezenti la apel.


Pentru a solutiona apriga disputa asupra provenientei vampirilor zburatori care sug sangele poporului, pana cand acestia vor fi urmariti (prin GPS eventual) , un model de ajutor poate veni de la patru studenti din Iasi, care au luat ca obiect de studiu niste insecte folositoare, albinele , si au facut un program care sa le urmareasca, si mai mult sa interpreteze informatiile din zonele explorate de acestea. Studentii de la Automatica din Iasi au ajuns in finala unui concurs de inventica cu aplicatii informatice in automatizari, cu 300 de echipe participante, de la Seattle (SUA) organizat de Microsoft. Echipa din Iasi, condusa de profesorul Florin Pantelimonescu, compusa din Alexandru Ciobanu, Florin Grigoriu si Vlad Bujoreanu, a realizat un sistem de extinderea a retelei Internet cu retele vii, care a propulsat echipa intre cei 30 de finalisti ai concursului.


Cheia problemei este un sistem situat la intrarea in stup care detecteaza ori de cate ori intra albinele in stup, precum si directia de intrare a acestora. Prin deplasarea albinelor intr-o anumita zona , putem verifica daca zonele respective sunt sau nu contaminate. Fiecare albina este socotita drept un senzor, care detecteaza daca albina respectiva s-a intors sau nu, a declarat profesorul Pantelimonescu. Mai mult, senzori chimici pot detecta substantele transportate odata cu polenul de albine, senzori de cantitate, iar datele pot oferi informatii utile despre activitatea intr-o zona a unei comunitati de albine, care se stie, exploreaza cu atentie totul din imprejurimi. Echipele finaliste au participat la o conferinta pe un vas de croaziera cu Bill Gates, iar dupa festivitatea de inchidere au primit invitatii sa se alature prin angajare fulltime echipei de romani de la Microsoft.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Autor
Propun un premiu o minge de fotbal sau un borcan cu miere pentru o mai buna continuare a articolului(2 fraze) care va fi si publicata. Iata Finalul: Iata deci cum albinele o "roiesc" spre taramuri unde scot miere mai buna, iar aici tantarii continua sa "intepe" si sa atace netulburati indiferent cu ce solutii ar fi "stropiti": DTT, IGP, PNA...De aceea vom ajungem subiect de studiu pentru canale TV ca Discovery si NG: de ce migreaza albinele si sunt pe cale de disparitie, in schimb tantarii, trantorii sau ...capusele flamande cu greu pot fi combatute de acolo de unde "sug". Ca sa nu mai vorbim de carnasierele mari...E nevoie de uniunea si sacrificiul a milioane de albine!
29 August 2005, 08:00:02
Bogdan din Ontario
He, he stim cine e Ursul care s-a dat la miere. Citim tot... Alaturi de "albinele din tara" , noi am facut in noiembrie 600 km pana la Ottawa ca sa votam impotriva lui. Cred ca toti canadienii sunt impotriva URSULUI (grizzly) . Daca te intalnesti cu un grizlly pe aici ai patit-o daca nu ai pusca. Da sa stii ca mi-e dor de mierea de acasa si daca vii prin Toronto iti platesc borcanu si Kg la avion. Mai vreau si niste vin de buturuga...
20 Septembrie 2005, 08:21:00
AUTOR
Noi suntem apolitici. Articolul nu e pamflet, e doar o parabola. Cu cine ati votat domnii mei, e optiunea dvs. DAr daca lucrati in IT, ne-ar interessa sincer cat sunt salariile acolo pentru diferiti specialisti?. Nu numai atat, ci cat e pachetul, cate ore, deplasari , etc. De la programatori in Java sa zicem, pana la administratori de retea. Avem si o sectiune pe resurse umane. Va asteptam cu comentarii pe aceasta tema. Cu stima, Autorul
07 Octombrie 2005, 04:48:25