Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Fără o strategie naţională, rezultatele informatizării vor rămâne modeste!

19 Martie 2004



Prof. Dr. George I. MihalaŞÎn urmă cu câteva ediţii, directorul Centrului de Statistică Sanitară şi Documentare Medicală din MS, Dr. Dan Ursuleanu, realiza o radiografie a Sănătăţii din punct de vedere al informatizării. În cadrul interviului de faţă ne-am gândit să privim sistemul medical din alt unghi, cel al informaticii medicale. Prof. Dr. George I. Mihalaş, în calitate de preşedinte al Societăţii Române de Informatică Medicală (S.R.I.M.) a fost partenerul ideal de dialog pentru subiectul propus.


Pentru început vă invităm să clarificaţi conceptul de „informatică medicală“ şi graniţele domeniului.


Mă bucur că aţi început cu această întrebare. Cred că multă lume priveşte informatica medicală ca pe o colecţie de programe de calculator aplicate în medicină, dar, în timp, conceptul a evoluat. Azi este unanim acceptat faptul că Informatica medicală studiază informaţia medicală de la generare şi achiziţie până la prelucrare şi utilizare. Nivelele structurale acoperă o paletă întinsă, de la nivelul molecular şi celular până la nivelele supraindividuale – sănătate publică sau organizarea activităţii medicale. Desigur, cea mai mare parte dintre aplicaţii acoperă nivelul individual, fiind centrate pe pacient. În ceea ce priveşte graniţele, în mod uzual domeniile interdisciplinare au graniţe difuze, cu puternice interpătrunderi în zonele limitrofe, îmbogăţindu-se reciproc. Informatica medicală intersectează o mare parte dintre cele de tehnică de calcul, multe capitole de matematică şi practic toate disciplinele bio-medicale, antrenând o serie de profesii adiacente în diferitele faze ale fluxului informaţional specific activităţilor medicale.


Care sunt principalele activităţi ale S.R.I.M?


Aş putea începe cu un scurt citat din Statut: Societatea Română de Informatică Medicală, (S.R.I.M.), înfiinţată oficial în 1990, şi-a propus să promoveze informatica în toate domeniile medicinei, sănătăţii şi cercetării biomedicale, să stabilească contacte cu asociaţiile internaţionale cu profile asemănătoare, să stimuleze instruirea în informatica medicală din ţară. Ieşind din citat, S.R.I.M. doreşte, concret, să creeze legături între specialiştii din diverse domenii şi să sprijine participarea lor, mai ales a celor tineri, la manifestările ştiinţifice naţionale şi internaţionale. Pentru atingerea acestor obiective s-au prevăzut o serie de activităţi, cele mai semnificative fiind întreţinerea unei pagini web (www.medinfo.umft.ro/srim) şi organizarea unor conferinţe naţionale anuale, care se ţin cu regularitate din 1977. Ediţia din 2004 se va desfăşura la Târgu-Mureş (www. umftgm.ro/medinf2004)


În ce direcţie se înscriu colaborările S.R.I.M. cu Ministerul Sănătăţii pe parte de informatică?


Ministerul Sănătăţii nu are în vedere activităţi specifice de colaborare directă cu asociaţiile profesionale de diverse specialităţi, sprijinind formal, în funcţie de solicitări, diferite acţiuni ale acestora. Tot în categoria colaborărilor indirecte s-ar enumera angrenarea unor persoane din MS sau instituţii subordonate în organizarea unor manifestări ştiinţifice. De exemplu, în 2001, în calitate de director al Centrului de Calcul, Statistică Sanitară şi Documentare Medicală din MS am sprijinit S.R.I.M. în organizarea celei de a 24-a Conferinţe Naţionale de Informatică Medicală la Bucureşti (cu circa 25 participanţi străini). Aş încheia însă răspunsul cu expresia „este încă destul loc de mai bine“.


Dar cu firmele de IT?


Cu firmele româneşti colaborarea a fost bună, atingând un apogeu în 2001, când, la Conferinţa Naţională, au participat circa 10 firme la un Workshop de succes: „Ce aşteaptă doctorii de la informatică şi ce oferă industria informatică doctorilor“. Din păcate, rareori colaborarea este de mai lungă durată; doar două firme sunt actualmente membri instituţionali (cotizanţi) ai S.R.I.M... Cu firmele din străinătate colaborarea este nesemnificativă; au fost unele participări sporadice la conferinţele noastre.


În ce măsură afilierea S.R.I.M. la International Medical Information Association (IMIA) şi European Federation of Medical Information (EFMI) serveşte Medicinii româneşti?



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite