Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Lumea in miscare

15 Septembrie 2005



Aglomeratia permanenta din traficul auto bucurestean, dar si raspunsul tot mai frecvent al secretarelor: „nu este in birou, sunati pe mobil, va rog!“, ma fac sa cred ca fie nu mai munceste nimeni, fie afacerile au devenit hiperkinetice. Telefonul mobil este unul dintre catalizatori fara indoiala, iar legatura cu biroul oricand si de oriunde ne da o oarecare senzatie de libertate. Cei mai carcotasi vor afirma ca, dimpotriva, s-a dus cu libertatea cand seful, sotia sau soacra te pot gasi oricand si oriunde, dar eu ma refeream strict la libertatea de miscare.
Telefonul mobil insa nu e totul. Cu siguranta ati fost in situatia in care dupa un apel mobil sa aveti mare nevoie de a trimite un fax sau un e-mail, sau de a printa o oferta, si atunci realizam ca noi suntem mobili, insa afacerile noastre nu prea. Lucrurile tind sa se schimbe si poate nu atat de mult la nivel de concept (telemunca este totusi o abordare mai veche, mai ales in sectorul vanzarilor prin agenti) cat la nivel de tehnologie si comunicatii. Din pacate, furnizori de solutii integrate pentru Birou Mobil nu prea sunt, cele mai multe oferte acoperind punctual anumite cerinte ale unui „lucrator“ mobil.
Operatorii mobili au avut preocupari permanente in aceasta directie pentru ca puteau oferi esenta biroului mobil: transmisia mobila de date. In februarie 1998, Mobil Rom introducea serviciile Birou Mobil si Dialog Fax. Prin intermediul acestora se puteau transmite, in timp real, texte si date, precum si imagini statice. Era nevoie de un telefon mobil GSM care permitea transmisiile de fax si date. Taxa de conectare pentru acest serviciu era de 30 de dolari. Abonamentul era de 12, respectiv 18 dolari. Piperat, nu? Atunci nu va mai amintesc de taxa de conectare 50 USD si de pretul telefoanelor tip caramida. Ofertele actuale sunt mult mai generoase, atat ca nivel al serviciilor si terminalelor, cat si al preturilor, iar punctul de atractie este accesul mobil la Internet. Connex are un serviciu omonim temei in discutie, Mobile Office, construit in jurul cardului de acces mobil la Internet, dar cu numeroase functii complementare, insa putem gasi oferte apropiate si la Orange sau Zapp.
Asocierea Biroului Mobil cu o conexiune performanta la Internet nu e suficienta, desi este o conditie de baza. Asa cum spuneam si la inceput, avem nevoie de capacitatea de a primi si livra informatii pe orice suport, aflandu-ne in miscare. Astfel, dupa ce in editiile precedente ne-am focalizat mai ales pe accesul mobil la date (si aici piata este asezata, ofertele sunt bine conturate si relativ notorii), am preferat sa abordam si alte elemente care conditioneaza funtionalitatea totala a unui Birou Mobil. Puteti citi in paginile revistei noutati despre BlackBerry, PDA-uri, Nokia Communicator, dar mai ales cum sta piata de scanere
si imprimate mobile. Si cu siguranta vom reveni.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite