Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Aderarea la UE influenteaza piata serviciilor IT

15 Septembrie 2005



Liviu CotoraInterviu cu Bogdan Cocora, Managing Director S&T Romania, despre studiul IDC asupra pietei serviciilor IT din Romania.


Conform ultimului studiu realizat de IDC, piata de servicii IT din Romania a generat in 2004 investitii in valoare de 135 milioane euro, in crestere cu 28,3% fata de 2003. Aceeasi sursa atesta ca S&T Romania a devenit lider al pietei de servicii IT din Romania. Castigarea acestei pozitii are la baza orientarea companiei catre pietele verticale care au generat cele mai substantiale investitii pe parcursul anului trecut, respectiv sectorul utilitatilor publice, cel bancar, cel guvernamental si cel al telecomunicatiilor. Pentru doi ani consecutiv, 2003 si 2004, S&T Romania a fost filiala cu cea mai importanta contributie la rezultatele financiare ale grupului S&T. Bogdan Cocora, Managing Director S&T Romania, ne-a prezentat resorturile care au generat acest succes.


Rata de crestere a pietei serviciilor IT la nivelul anului 2004 a fost de 28,3 % – valoare 167,8 milioane USD, iar IDC prognozeaza o crestere de pana la 365 milioane USD in 2009. Credeti ca piata va putea sustine o creste similara si in anii urmatori?


Cu siguranta, piata va evolua intr-un ritm asemanator cu cel definit de catre analistii IDC. Ramane de vazut daca valoarea va oscila in plus sau in minus fata de aceste previziuni. Imi bazez afirmatia pe impactul pe care il are asupra mediului de afaceri necesitatea companiilor ce activeaza in plan local de a se alinia la normele U.E. si la „regulile jocului“ din aceasta piata extinsa, in care vom activa in curand.
De asemenea, semnalele pietei sunt foarte clare: ritmul de crestere economica manifestat anul trecut si estimat pentru viitoarea perioada a fost si va fi sustinut in continuare de catre sectorul IT&C. Decalajul de tehnologie impune, si in acest sector, alinierea la nivel european printr-un proces cu evolutie rapida, IT-ul devenind la randul sau un catalizator pentru cresterea economica.


Ce sectoare economice ar putea aduce oportunitati majore pentru piata serviciilor IT?


La o trecere rapida in revista a acestor sectoare, putem mentiona telecomunicatiile, sectorul financiar-bancar, cel guvernamental si de administratie publica.
Telecomunicatiile se afla intr-o expansiune extraordinara, iar cresterea numarului de clienti, a numarului de ofertanti de servicii, de tipuri de servicii si a volumului de informatii determina directii de actiune pentru care contributia serviciilor IT este esentiala. Castigarea de cota de piata nu se poate face decat atunci cand serviciile oferite adreseaza direct necesitatile clientilor.
In ceea ce priveste sectorul financiar-bancar, asistam la a doua „revolutie IT“. Institutiile bancare se afla in proces de trecere catre o noua generatie de sisteme informatice, datorat si deschiderii clientilor catre serviciile de retail banking si Internet banking.
Sectorul guvernamental si administratia publica incearca sa faca fata presiunilor venite din partea populatiei pentru imbunatatirea interactiunii cetateanului cu institutiile statului si cele ale administratiei locale.
Nu trebuie sa omitem sectorul utilitatilor, acolo unde se remarca investitii semnificative in servicii si infrastructura IT generate de preluarea de catre companii internationale.


Ce cauze credeti ca determina scaderea cotei serviciilor de integrare sisteme la 21,9%, de la aproximativ 23,5?


Cererea de sisteme integrate este din ce in ce mai mare, iar aceasta diminuare de pondere cred ca poate fi discutata. Daca pana in urma cu cativa ani obiectul licitatiilor il constituiau achizitii separate de hardware, software sau servicii, in prezent majoritatea companiilor, in special cele din zona enterprise, doresc sa beneficieze de facilitatile unui sistem integrat. Prin tinerea evidentei la nivel de management de proiect a aparut o diminuare a numarului de proiecte.
Gradul de complexitate si valoarea totala a proiectelor au crescut substantial in conditiile in care cresterea managementului de proiect este mult mai mica, rezultand astfel, per total, la o scadere a cotei.


Credeti ca si in urmatorii ani sectorul guvernamental va genera cele mai mari venituri? (18.0% cota de piata in 2004)


Asa cum am mentionat anterior, sectorul guvernamental se va numara cu siguranta printre „protagonistii“ pietei locale, fiind unul dintre principalii consumatori de servicii IT si din punctul de vedere al corelarii cu cerintele impuse de alinierea la normele U.E., in plan extern, si cu recuperarea unui deficit in ceea ce priveste relatia cu cetatenii si mediul de afaceri, in plan intern.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite