Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Securitate >> Stiri si comunicate

Continua atacurile informatice asupra utilizatorilor de Mac OS X

07 Iulie 2011



Experţii Kaspersky Lab au redactat raportul celor mai importante incidente informatice ale lunii iunie, pe baza informaţiilor adunate de la utilizatorii produselor de securitate ale companiei: 249 de milioane de atacuri de reţea blocate, 69 de milioane de tentative de infectare cu malware web prevenite, 216 milioane de programe periculoase identificate şi neutralizate pe computerele utilizatorilor şi 84,3 milioane de verdicte date în urma analizei euristice.
Valul de atacuri informatice asupra utilizatorilor Apple Mac OS X început în urmă cu două luni a continuat şi în iunie. Infractorii cibernetici au răspândit un malware de tip backdoor – Backdoor.OSX.Olyx.a –, creat special pentru a permite acestora să preia controlul asupra computerului infectat. Acest malware le-a permis infractorilor să folosească mai multe sisteme Apple infectate pentru a descărca în computer alt software periculos, să lanseze programe şi să trimită comenzi pentru executarea anumitor sarcini.


În luna iunie au fost închise operaţiunile unor reţele internaţionale de infractori cibernetici, care obţineau bani din distribuţia de programe antivirus false. O primă estimare arată că, în Statele Unite ale Americii, pagubele cauzate de aceste reţele se ridică la 74 de milioane de dolari. La închiderea reţelelor au colaborat şi reprezentanţi ai legii din ţări precum Germania, Franţa, Olanda, Suedia, Marea Britanie, România, Canada, Ucraina, Lituania, Letonia şi Cipru. Aproximativ 600 de persoane din ţări sud-est asiatice au fost arestate. Printre incidentele de luna trecută s-au numărat şi încercările infractorilor cibernetici de a infecta utilizatorii brazilieni cu malware, prin folosirea serviciului cloud al Amazon, precum şi de a profita de sistemul monetar virtual BitCoin, pentru infectarea unor utilizatori din Rusia.


Cele mai noi tipuri de ameninţări informatice care au intrat în topul lunii iunie sunt cele care folosesc atacuri de tip drive-by: malware ce redirecţionează utilizatorii către pagini infectate, exploit-uri de vulnerabilităţi şi „downloaderi” de script-uri infectate. Astfel de programe periculoase au ocupat 14 locuri din totalul de 20 din top. Una dintre cele mai importante intrări în clasament este Exploit.HTML.CVE-2010-2252.bc, care foloseşte o vulnerabilitate în Java Runtime Environment pentru a descărca şi lansa un exploit Java. La rândul său, acesta permite altor tipuri de malware să pătrundă şi să se instaleze în computerul-victimă.




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite