Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cardurile inteligente reduc riscul de frauda

15 Septembrie 2005



Catalin Cretu, director regional pentru Romania si Bulgaria, Visa International CEMEAMediul financiar se bazeaza mai mult decat alte domenii pe incredere. La nivel international, mentinerea unei retele de plati sigure, sanatoase si previzibile se confrunta mereu cu noi provocari, riscuri tehnologice, riscuri financiare, posibile noi tipuri de fraude. Tendinta in domeniul platilor electronice este migrarea spre carduri inteligente care, fapt dovedit, ajuta in reducerea nivelului de frauda. Dupa studiile realizate de Visa, pe plan international, tendinta este de migrare catre plata electronica.


Statistic, in prezent, frauda inseamna mai putin de 7 centi pentru fiecare 100 USD tranzactionati, jumatate din cat se inregistra in 2003. Cel mai important, succesul este masurat prin cresterea increderii persoanelor in a plati electronic si ritmul rapid in care plata electronica este adoptata la nivel international.
„Este important sa se stie ca Visa si toate bancile membre nu vor trimite niciodata un mesaj prin care sa va ceara informatii confidentiale cum ar fi numarul de cont, parole, coduri PIN, numere de card. Posesorii de card trebuie sa se protejeze impotriva e-mail-urilor in care se spune ca provin de la companii de credit, banci sau alte site-uri web populare“, a precizat Catalin Cretu, director regional pentru Romania si Bulgaria, Visa International CEMEA.
Milioanele de tranzactii care au loc in fiecare zi intre clientii si furnizorii de bunuri si servicii reprezinta sistemul global de plati de retail. Standardul care masoara aceasta activitate este denumit Cheltuieli
de Consum Personal (Personal Consumption Expenditure – PCE).
Conform figurii 1, sistemul de plati electronice reprezenta aproximativ 29% din PCE-ul global din 2004, comparat cu aproximativ 51% pentru numerar si 20% pentru cecuri. Aproape jumatate din platile electronice, sau 14% din PCE-ul total, au fost facute cu carduri de plata.
Evolutia sistemelor electronice a atins recent un punct de referinta. Un studiu lansat Federal Reserve System din SUA in decembrie 2004 arata ca tranzactiile electronice din SUA - incluzand cardurile de debit si de credit si alte forme de plata electronica - au depasit plata prin cecuri pentru prima data in istorie. SUA este doar una dintre multele piete in care Visa este prezenta, dar acest punct de referinta este un indicator clar al tendintei globale de migrare catre platile electronice. Visa inregistreaza tendinte similare si in alte piete si este un fapt universal acceptat ca aceasta tendinta va continua.


Tehnologia cu cip este viitorul platilor electronice
Tendinta in domeniul platilor electronice este migrarea spre carduri inteligente (smart cards) sau cardurile cu cip. Dotate cu un microcip incorporat, acestea ofera utilizatorilor mai multe optiuni, mai multe servicii, mai mult confort si un grad mai ridicat de siguranta decat traditionalele carduri cu banda magnetica.
Smart cardurile pot stoca aplicatii de debit, credit sau de carduri prepaid, pot fi personalizate prin stabilirea unor plafoane de credit individualizate si sunt foarte utile si in tari care nu au sistemul de telecomunicatii terestre foarte dezvoltat.
„Visa a jucat un rol esential in stabilirea unui cadru comun pentru un plan de migrare catre standardul EMV pentru toate cardurile de plata, pe o durata de sapte ani“, a precizat Catalin Cretu. Pentru EMV (Europay, MasterCard, Visa) Visa a cooperat cu alte sisteme internationale de plata si cu alti furnizori de tehnologie, pentru a permite acceptarea oriunde in lume la POS si ATM a cardurilor cu cip.


190 mil. USD pentru trecerea la smatcarduri Visa in Europa
Visa Europe a pus la dispozitia bancilor membre, distribuitorilor si dealerilor de carduri cu cip un fond dedicat migrarii catre cip in valoare de190 de milioane USD. „Eforturile Visa s-au indreptat si asupra posibilitatii ca emitentii de carduri sa poata oferi carduri cu cip cu functii cat mai diverse, la costuri cat mai eficiente. Ca rezultat, pretul unui smart card de baza a scazut de la circa 8 USD la sfarsitul anilor 90 la sub 1 USD in prezent“, a conchis Catalin Cretu.
S-a constatat ca in tarile cu o dezvoltare semnificativa a cardurilor cu cip, nivelul de frauda a scazut considerabil. Atunci cand au fost folosite impreuna cu codul PIN, cardurile cu cip au redus rata de frauda pe carduri furate sau pierdute cu 90%. „Marea Britanie este lider la nivel mondial intre tarile care au adoptat sistemul EMV, peste jumatate din cardurile Visa in circulatie in aceasta tara fiind deja carduri cu cip. Motivul principal a fost reducerea fraudei, iar solutia a functionat: un studiu Visa a demonstrat ca, in cazul bancilor emitente care trecusera in mare parte la cardurile cu cip bazate pe standardul EMV, nivelul de frauda era cu 43% mai scazut decat in cazul bancilor care inca emiteau carduri cu banda magnetica“, a declarat reprezentantul Visa International CEMEA.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite