Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Transfond creste concurenta pe piata bancara

15 Septembrie 2005



Emil Iota Ghizari, director general Transfond S.A.Interviu Emil Iota Ghizari, director general Transfond S.A.


La doua luni dupa intrarea in functiune a primelor doua componente ale Sistemului Electronic de Plati–ReGIS si SENT, compania TRANSFOND S.A. a realizat printre clienti un sondaj pentru obtinerea unui feedback. Am prezentat in editia precedenta (Market Watch nr 77, a se vedea www.marketwatch.ro) cele mai interesante rezultate ale acestui sondaj. Revenim si in septembrie la aceasta tema si incercam alaturi de domnul Emil Iota Ghizari, director general Transfond S.A., sa identificam care este impactul Transfond S.A. pe piata bancara romaneasca.


Care a fost scopul sondajului realizat in luna iunie printre participantii la TRANSFOND S.A.?


Emil Iota Ghizari: Scopul sondajului a fost acela de a cunoaste si evalua din timp gradul de satisfacere a cerintelor clientilor nostri – institutiile de credit si Trezoreria Statului – in legatura cu serviciile de plati oferite recent – prin sistemele de plati ReGIS si SENT. TRANSFOND S.A. a utilizat aceasta metoda de consultare a propriilor clienti, la numai cateva saptamani de la operationalizarea primelor doua componente ale SEP, pentru a determina ce anume trebuie ajustat in activitatea sa in relatia cu participantii si care ar trebui sa fie urmatorii pasi in imbunatatirea si diversificarea serviciilor oferite in prezent.


In principal, am fost interesati sa vedem cum sunt percepute cele doua sisteme si in acelasi timp, sa cunoastem masura in care efectele implementarii acestora se propaga la nivelul participantilor si in economia reala. Am dorit, totodata, sa evaluam impactul SEP asupra gamei serviciilor de plati oferite de participanti clientilor lor, asupra vitezei de procesare a transferurilor de fonduri fara numerar, dar si asupra comisioanelor de procesare percepute beneficiarilor finali ai noului sistem de plati automat, respectiv agenti economici si persoane fizice.


Considerati ca SENT si ReGIS vor influenta concurenta din sectorul bancar romanesc?


Da, implementarea ReGIS si SENT va conduce la intensificarea concurentei dintre participanti, fapt confirmat de raspunsurile a trei sferturi dintre participanti prin raspunsurile formulate la sondajul realizat de TRANSFOND S.A. in luna iunie. TRANSFOND S.A. ofera acelasi nivel de calitate a serviciilor tuturor participantilor, dar modul in care fiecare participant va folosi avantajele oferite de SEP in relatia cu proprii clienti, il va putea diferentia de restul concurentilor.


Conform sondajului amintit, 76% dintre participanti au inregistrat reduceri ale cheltuielilor operationale, credeti ca aceste reduceri se vor reflecta si asupra comisioanelor bancare?


Odata cu reducerea cheltuielilor operationale ale participantilor, ca urmare a migrarii de la sistemul de plati pe suport hartie la SEP, precum si a reducerii cu 50%, intr-un interval de circa 4 luni de la data operationalizarii primei componente a SEP, a comisioanelor percepute de catre operatorul de plati, se creeaza premisele reducerii nivelului comisioanelor bancare pentru operatiunile de transfer de fonduri.


20% dintre chestionati nu au inregistrat astfel de reduceri. Ce banci se incadreaza in acest esantion si care credeti ca au fost cauzele reale?



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite