Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Transfond creste concurenta pe piata bancara

15 Septembrie 2005




Nu putem sa dezvaluim identitatea acestor banci, datorita regimului de confidentialitate a datelor individuale. O parte dintre respondentii la sondaj au declarat ca implementarea celor doua sisteme nu a determinat reducerea costurilor operationale din cauza cresterii sau mentinerii necesarului de resurse umane dedicat introducerii in sistem a unui volum foarte mare de informatii. Aceasta se poate rezolva in timp prin automatizarea proceselor interne ale bancii (daca nu au fost realizate pana acum). Mentinerea in functiune a casei de compensare pe suport hartie pentru decontarea instrumentelor de debit a fost de asemenea invocata ca un obstacol in calea reducerii costurilor. TRANSFOND S.A. are insa in vedere si automatizarea acestui segment al sistemului de plati in viitorul apropiat. Pe de alta parte, au existat costuri legate de adaptarea la cerintele SEP: investitii in tehnica de calcul, retele interne, linii de comunicatii, SWIFT, licente etc. In cazul unor banci, aceste investitii au fost facute inainte de implementarea SEP, in cazul altora, tocmai implementarea SEP le-a obligat sa le faca acum, ceea ce se reflecta in costuri pe termen scurt.


Au fost semnalate o serie de nemultumiri legate de suportul de nivel 3, companii care furnizeaza servicii catre Transfond S.A. Cum veti remedia aceasta situatie?


Un sistem de complexitatea SEP presupune colaborarea intre multe entitati. Bineinteles, pentru o desfasurare optima a proceselor de suport, este nevoie ca relatiile dintre aceste entitati sa se rodeze, sa se armonizeze, ori acest lucru necesita timp. In momentul de fata, exista o buna colaborare cu furnizorii nostri.


Cum se vor reflecta propunerile facute de participanti in serviciile viitoare oferite de TRANSFOND S.A.?


Asa cum am spus mai devreme, TRANSFOND S.A. este interesata de reactiile pietei, de propunerile formulate de catre participanti, si preocupata de satisfacerea cerintelor clientilor sai, dispunand de resursele necesare in acest scop. Propunerile individuale ale participantilor vor fi analizate de catre specialistii nostri, discutate cu toti participantii, precum si cu Banca Nationala a Romaniei si, in masura in care vor fi oportune si fezabile, vor face obiectul unor noi proiecte.


Fara sa fie o etapa critica, cea de a treia componenta a TRANSFOND S.A. a fost anuntata pentru luna august. Care este situatia in acest moment si ce schimbari va aduce aceasta componenta in tranzactionarea titlurilor de stat?


Sistemul SaFIR, cea de-a treia componenta a proiectului SEP, va intra in productie, la data deja anuntata de catre banca centrala. Vreau sa precizez ca TRANSFOND S.A. a incheiat deja pregatirile pentru lansarea in productie a acestui sistem, SaFIR fiind, sub aspect tehnic, gata de exploatare.


Prin intrarea in functiune a SaFIR, SEP va deveni un sistem total integrat, in care cele trei componente schimba automat informatii, fara interventia manuala a operatorului. Activarea facilitatilor de asigurare a lichiditatii pe parcursul zilei in ReGIS prin intermediul tranzactiilor cu titluri de stat din SaFIR, transmiterea valorii garantiilor sub forma titlurilor de stat din SaFIR catre sistemul SENT sau asigurarea principiului „livrare contra plata“ in SaFIR prin interfata cu ReGIS se vor desfasura automat si vor imbunatati managementul trezoreriilor participantilor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite