Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cum sa alegem acumulatorul potrivit?

15 Septembrie 2005



Nevoia tot mai mare de mobilitate a provocat o adevarata revolutie in domeniul echipamentelor electronice. Intalnim in acest moment pe piata o oferta extrem de diversificata de echipamente, plecand de la notebook-uri si pana la PDA-uri, camere digitale sau SmartPhone-uri. Desi complet diferite, toate aceste echipamente isi datoreaza existenta dezvoltarii unui echipament mult mai simplu, banalului acumulator. In urma sondajului efectuat prin diverse magazine de profil am constatat faptul ca acumulatorii nu se bucura de foarte multa importanta pe piata din Romania atunci cand vine vorba de alegerea unui echipament mobil, iar acest lucru arata, din pacate, o lipsa de maturitate a pietei, conceptul de mobilitate nefiind inca inteles in totalitate.


Acumulatorul este un echipament electro-chimic capabil sa furnizeze energie rezultata in urma unor reactii chimice interne, unui circuit extern. Datorita tensiunii mici ce poate fi inmagazinata intr-un astfel de echipament (putin peste un volt), intalnim forte rar un singur acumulator, fiind preferate pachete de acumulatori din mai multe celule, legate in serie si/sau paralel, in functie de scopul propus. Daca vorbim la modul general exista trei mari categorii de acumulatori, folositi in industria echipamentelor mobile, si anume Nichel – Cadmium(NiCd), Nichel Metal Hidrid(Ni-MH) si Litiu – Ion(Li-Ion). De cele mai multe ori suntem scutiti de alegerea unui acumulator, producatorii de echipamente electronice facand aceasta alegere in locul nostru, insa sunt si cazuri in care, din diverse motive suntem nevoiti sa facem noi aceasta alegere si atunci un prim parametru important pentru fiecare dintre noi il reprezinta raportul pret/energie.


Acumulatoarele Ni-Cd prezinta unul dintre cele mai bune rapoarte pret/energie, asta si datorita faptului ca este o tehnologie matura unde nu mai este prea mult loc de schimbare.


Acumulatorii Ni-MH vin cu performante apropiate de cele ale acumulatorilor Ni-Cd, fiind insa ceva mai scumpi. Cu toate acestea acumulatorii Ni-MH prezinta o serie de avantaje deloc de neglijat, acestia venind cu o densitate de energie mai mare la acelasi volum, comparativ cu cei Ni-Cd, fiind si mult mai putin daunatori pentru mediul inconjurator, Cadmiul fiind o substanta chimica deosebit de toxica.


Desi sunt cei mai scumpi acumulatori din aceasta categorie, acumulatorii Li-Ion vin cu o densitate de energie raportata la volum mult mai mare fata de celelalte tipuri. Acest tip de acumulatori sunt preferati de catre utilizatorii de echipamente mobile care isi permit sa investeasca mai mult in acumulatori.


Ultimii sositi pe piata acumulatorilor sunt acumulatorii Li-Po (Litiu-Polimer). Acesti acumulatori prezinta marele avantaj ca nu au nevoie de un format standard, ei venind sub forma unor pachetele, lucru care ii face foarte usor de integrat. Dintre dezavantajele acestor acumulatori amintim costurile ridicate si capacitatile mult mai mici decat la Li-Ion, insa acest lucru se datoreaza si faptului ca tehnologia este inca in dezvoltare.


Un alt aspect de care trebuie tinut cont in alegerea unui acumulator il reprezinta fenomenul de autodescarcare al acumulatorilor. Din acest punct de vedere, cei mai eficienti sunt acumulatorii Li-Ion, care pierd in jur de 5 % in prima zi si pana la 2 % pe luna in perioada urmatoare. Pe locul secund vin acumulatorii Ni-Cd care pierd pana la 15 % dupa primele 24 de ore si apoi 10%-15% pe lunile urmatoare. Pe ultimul loc gasim acumulatorii Ni-MH la care fenomenul de autodescarcare este de doua ori mai pronuntat decat la cei Ni-Cd. Tot aici trebuie tinut seama si de dependenta acestui fenomen fata de temperatura, deoarece studiile au aratat ca fenomenul de autodescarcare se dubleaza la fiecare 10 grade peste temperatura ambianta.


Dupa cum vedem, alegerea unui acumulator este foarte importanta, insa la fel de important este si modul in care utilizam acesti acumulatori, ei fiind deosebit de vulnerabili. Principalele fenomene care duc la deteriorarea sau chiar distrugerea acumulatorilor sunt supra-incalzirea si supra-incarcarea.


Supra-incarcarea duce la cresterea temperaturii acumulatorului peste limitele admise si duce in final la eliberarea de gaze, iar acest lucru diminueaza iremediabil capacitatea celulei.


In general, acumulatorii sunt construiti pentru a functiona la parametri normali la temperaturi de 25-27 grade Celsius si din acest motiv trebuie ca si temperatura de incarcare a acestora sa nu depaseasca 40-45 grade Celsius, deoarece acest lucru duce la reducerea performatelor acumulatorului si chiar la deteriorarea acestuia.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Nicu
Interesant articol,rar se gasesc pe internet astfel de articole.As avea si eu o intrebare daca ma puteti ajuta cu un raspuns.Am un telefon Siemens Gigaset fara fir iar acumulatorii se descarca foarte rapid si am decis sa-i schimb.In cartea tehnica mi se recomanda niste acumulatori cu urmatoarele valori: -acumulator NIMH; -dimensiune AAA (micro); -voltaj 1,2 v; -capacitate 400-800 mAh; Insa eu am gasit la Lidl niste acumulatori cu urmatoarele valori: -acumulator NIMH; -dimensiune AAA (micro) -voltaj 1,2 v -capacitate 900 mAh; (am observat ca la curentul de incarcare la acumulatorii Lidl scria 180 mA iar pe acumulatorii originali ai telefonului scria 55 mA). Intrebarea mea este: se poate deteriora telefonul sau acumulatorii de la Lidl daca au valorile sut diferite, 180 mA si nu55 mA si 900 mAh nu 400-800 mAh ? Multumesc anticipat pentru raspuns.Sper sa ma ajutati ca pe tot internetul nu stiu daca altcineva ar stii sa-mi putea dea un raspuns.
13 Septembrie 2013, 04:03:31