Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Mobilitate in Digital Imaging

15 Septembrie 2005



Uneori, cand nu esti la birou trebuie sa printezi sau sa scanezi anumite documente importante pentru companie, dar ai foarte putin timp la dispozitie. Atunci ai nevoie de solutii mobile, o imprimanta mobila si un scaner mobil.


Sfaturi la achizitionarea unei imprimante mobile


Inainte sa cheltuiesti cateva sute de euro pe o imprimanta, trebuie sa tii cont de cateva aspecte. Unul dintre cele mai importante este costul, si nu este vorba doar de costul de achizitie ci si de costurile de exploatare (mentenanta, cartuse), adica de celebrul TCO–Total Cost of Ownership, sau mai pe romaneste costul total de intretinere. Un alt factor de care trebuie tinut seama este viteza, adica numarul de pagini printate pe minut. Daca vrei calitate, este bine sa achizitionezi o imprimanta cu rezolutie cat mai mare. Apoi, este vorba si de dimensiunile si de greutatea acesteia, pentru ca, nu trebuie uitat ca utilizarea unei imprimante mobile implica si cabluri, baterii, adaptori, cartuse, hartie si alte accesorii. Foarte importanta este si rezistenta. Gandeste-te ca s-ar putea sa scapi imprimanta din mana! Crezi ca o mai poti folosi ulterior? Este bine sa verifici acest lucru inainte sa o cumperi. Un alt aspect important este interfata imprimantei mobile cu PC-ul, cu reteaua, sau cu ambele, asta daca doresti sa o utilizezi si la birou. Mai mult, echipamentul trebuie sa fie compatibil cu cat mai multe sisteme de operare (Windows, Mac, Linux). Mai trebuie avute in vedere atat tipul de suport de imprimare (hartie, polyester, vinil) cat si dimensiunile de imprimare (letter, legal, A4, A5, JIS B5, statement, executive, folio, universal, envelope). Cu cat mai multe, cu atat mai bine! Si, in final, trebuie sa fii atent la garantie si la service.


Ce gasim pe piata romaneasca


Playerii importanti pe plan international din industria de digital imaging sunt prezenti cu succes si la noi. HP, Lexmark, Canon, Epson, Brother, Xerox sunt numele care domina topurile. Procentajul destul de scazut in raport cu piata totala este specific segmentului de imprimante mobile. Daca zona perifericelor de tipul imprimante si scanere are o pondere de aproape 1:4 din totalul pietei de hardware, similara mediei europene, imprimantele mobile au impreuna cu scanerele aproximativ 3-4% (este vorba de valoare nu de unitati vandute) cu mentiunea ca aici sunt integrate scanerele stand-alone (fara masinile multifunctionale care inglobeaza module de scanare). Avand in vedere valoarea relativ ridicata in raport cu pretul mediu per categorie, rezulta un procentaj care cantitativ poate fi chiar ceva mai mic din totalul pietei de imprimante.


Preturile produselor mobile sunt in medie de 2-3 ori mai mari comparativ cu produsele cu performante similare adresate segmentelor personal sau office. Acest fapt se justifica prin tehnologiile inglobate si din ratiuni economice. Preturile in tara pornesc de la 100 euro si ajung la peste 300 euro pentru o imprimanta portabila care inglobeaza tehnologie de rezolutie ridicata, viteza buna, conectivitate si autonomie ridicate.
Oferte de imprimante mobile


Pentru a va oferi date concrete, am discutat cu reprezentanti a doi dintre cei mai importanti producatori de imprimante mobile.


Cristian Gilmeanu, Commercial Category and Sales Manager Imaging and Printing Group in cadrul HP a declarat pentru Market Watch: „Oferim doua categorii de imprimante mobile, pentru uz personal si pentru uz business. Din prima categorie face parte Photosmart 475, o imprimanta portabila format 13x18, care inglobeaza un HDD de 1.5 Gb pe care se pot stoca mai bine de 1000 imagini. Beneficiaza de TV out si telecomanda IR, permitand utilizatorilor sa memoreze poze si sa le afiseze pe orice TV fara a avea nevoie de calculator, camera sau carduri de memorie.


Pentru clientela business, exista HP DeskJet 450wbt. Acest echipament ofera cea mai mare autonomie in materie de durata a bateriei, de pagini imprimate cu un singur cartus si de conectivitate. Se pot imprima 450 pagini monocrom departe de priza, de pe orice echipament conectabil prin USB, Paralel, IR sau BT. Slotul Compact Flash permite imprimarea directa a imaginilor stocate pe cardul de memorie, datorita sistemului de imprimare de 6 culori si tehnologiei HP PhotoRET 4”.


In acelasi timp, CANON ofera PIXMA IP90, care utilizeaza tehnologia Canon FINE pentru a oferi calitatea foto si viteza de printare ale unei imprimante profesioniste de birou. Ea printeaza fotografii fara margini de 10 x 15 cm, in aprox. 81 secunde – si este capabila sa realizeze printuri foto fara margini de pana la format A4. PIXMA IP90 are interfata Bluetooth® (optionala) si IrDA pentru printarea fara cablu, iar capacitatea de a printa wireless din telefoane mobile si PC-uri ofera printuri foto frumoase oricand si oriunde.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite