Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Biroul mobil, moda sau necesitate? Cine adopta primii solutiile mobile?

15 Septembrie 2005




Cine este mai mobil? Seful sau angajatul obisnuit?


Se pare ca angajatii si conducerea companiilor au pareri diferite asupra importantei tehnologiilor mobilitatii. Cei din urma inca nu si-au dat seama, la adevarata dimensiune, cat de repede adopta angajatii dispozitivele ce le permit sa lucreze in miscare. Potrivit unui studiu efectuat de agentia Simpson Carpenter, in aproximativ 6000 de companii din Statele Unite, Europa, China, cei care iau deciziile cred ca doar 24% din personal utilizeaza telefoane mobile, respectiv 10% dintre ei se bazeaza pe laptop in activitatea curenta. Curios insa, peste 50% din angajatii acelorasi companii spun ca utilizeaza telefonul mobil pentru activitatile de birou.


Eficienta in activitatea curenta este cea care ii indreapta pe angajatii companiilor sa opteze pentru dispozitive mobile. Emailul de la birou (blackberry mail), documentele confidentiale de pe serverul companiei (acces VPN), parerea colegilor sau a partenerilor (video call conference), ultimele stiri sau pozele pentru o prezentare rapida (MMS) au devenit indispensabile si accesul este necesar oricand si oriunde. Operatorii au inteles aceasta necesitate si au conceput pachete speciale pentru companii.


Baschetul cere mobilitate. Inclusiv in serviciile de comunicatii.


Intr-un studiu de caz, Vodafone, cea mai mare companie de comunicatii mobile din lume, prezinta modul in care NBA, celebra companie sinonima cu baschetul de mare performanta, a ajuns sa devina dependenta de terminalele BlackBerry. Provocarea – conform studiului de caz – consta in pastrarea contactului dintre jucatori, manageri, personalul executiv pe de-o parte si familii, prieteni, consultanti, pe de alta. Nu exista nici un dispozitiv standard care sa permita NBA accesul la email sau informatiile de afaceri, din afara biroului, decat daca exista undeva o conexiune internet.


Vodafone a testat intai, timp de 60 de zile, 25 de terminale Blackberry dupa care NBA a adoptat solutia pentru intreaga organizatie. Dupa instalarea unui server – BlackBerry Entreprise Server – pentru Lotus Domino, utilizat pentru emailurile organizatiei, au inceput sa curga cererile de terminale, intrucat, ulterior si managementul de varf si-a dorit sa poata fi in contact cu personalul la fel de usor si de mobil. Astazi compania utilizeaza aproape 600 de astfel de terminale.


Modele de „birouri mobile“. Pe alese.


In medie, un angajat petrece o jumatate de zi in afara biroului. Asta inseamna ca are nevoie ca cineva din birou sa verifice emailul si sa anunte daca apar urgente sau modificari, ca va trebui sa amane mereu trimiterea unor documente de pe serverul companiei pentru intoarcerea la birou, sau ca va pierde foarte mult timp blocat intre emailuri, apeluri pierdute si note lasate de colegi sau furnizori. Va suna cunoscut?


Vodafone, printr-o serie de instrumente special create pentru cei care lucreaza mult in afara biroului, pune la dispozitia acestora un adevarat „birou mobil“: Vodafone Mobile Connect pentru acces rapid de la laptop la serverul companiei prin cardurile de acces si conexiune 3G, WLAN sau GPRS; Vodafone Wireless Office permite utilizarea aceluiasi dispozitiv la birou ca si in deplasare, astfel toate apelurile venite pe linia fixa din birou, cele prin interior sau cele pe mobil sunt preluate de telefonul mobil in ordinea prioritatii decise de posesor; Vodafone Travel Promise ofera facilitati pentru cei care calatoresc mult prin tarife locale plus o mica taxa de conectare.


In Romania, o tara cu o rata de penetrare a telefoniei mobile estimata pana la sfarsitul lui 2005 de 60%, cererea pentru servicii de baza (voce, SMS) a inceput sa fie insotita de o cerere crescuta pentru serviciile de date, precum si pentru serviciile integrate de comunicatii. Solutiile dedicate companiilor sunt din ce in ce mai sofisticate astfel ca studiul de caz Vodafone va fi poate, in curand, cerut si aplicat si in Romania.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite