Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Proiectul de finantare RITI–Access

15 Septembrie 2005



Proiectul „Romania Information Technology Initiative (RITI) – Access“ este un proiect implementat in cadrul Acordului de Colaborare “Digital Opportunity through Technology and Communication (DOT-COM)“, si a fost lansat cu sprijinul financiar al Agentei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID). Programul a fost lansat in 2003 si si-a propus sa vina in sprijinul organizatiilor din Romania, atat din sectorul public, cat si din cel privat, prin imbunatatirea accesului la tehnologia informatiei si a comunicatiilor.


George Catalin Guran, Country Manager RITI–AccessObiectivele programului RITI–Access


Programul a avut ca scop sprijinirea unor activitati din domeniul IT din Romania prin finantarea unor proiecte pilot atat din domeniul administrativ, cat si din cel de afaceri. Un obiectiv al programului RITI a fost facilitarea accesului la resursele IT si la comunicatie in zonele unde acesta lipseau, lucru care a dus la infintarea unor telecentre in colaborare cu Ministerul Comunicatiilor si Tehnologia Informatiei.


O alta directie spre care si-a indreptat atentia programul RITI a fost reprezentata de proiectele de E-Governance, adica de acele proiecte care vizeaza imbunatatirea serviciilor pe care autoritatile locale le ofera cetateanului, prin realizarea unui sistem informatic.


A treia directie spre care s-au indreptat fonduri in cadrul programului RITI–Access a fost aceea a IMM-urilor si a organizatiilor de afaceri.


Selectarea proiectelor


Distribuirea fondurilor a fost facuta prin intermediul a doua runde de finantare organizate de catre RITI–Access, care au avut ca scop selectarea proiectelor care urmeaza sa beneficieze de sprijin financiar.


In cadrul primei runde, au fost depuse aproximativ 60-70 de proiecte, dupa cum ne informeaza domnul George Catalin Guran, Country Manager RITI–Access, insa dintre acestea au fost selectate intr-o faza initiala doar 10 proiecte, dintre care numai trei au primit finantare. Acest lucru s-a datorat, pe de o parte dorintei USAID de a finanta numai proiecte pilot care sa prezinte alternative eficiente la sistemul actual si care sa poata fi usor reproduse si poate chiar extinse la nivel national, dar si a unei slabe calitati a proiectelor depuse. Toate aceste proiecte au fost analizate cu atentie de catre o comisie mixta formata din membri din echipa locala, reprezentati ai USAID si reprezentanti din Washington. Cele 10 proiecte selectate in faza initiala au fost completate in scopul definitivarii tematicii, al modalitatilor de implementare si al implicatiilor financiare ale celor doua parti, deoarece asa cum ne-a relatat domnul George Catalin Guran, nici unul dintre acestea nu era complet la acel moment.


A doua runda de finantare a beneficiat din plin de experienta celei dintai, proiectele prezentate fiind mult mai bine realizate, acest lucru fiind vizibil si in numarul mult mai mare de proiecte selectate pentru finantare.


Rezultatele programului RITI–Access



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite