Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

SAP–Standard de referinta in administratia publica

15 Septembrie 2005



Romania se pregateste, sau cel putin trebuie sa se pregateasca, pentru intrarea in Uniunea Europeana. Exigentele la care trebuie sa facem fata impun, in principiu, compatibilizarea sistemelor informatice din sectorul public romanesc cu cele europene in vederea stabilirii de colaborari internationale. Pachetul informatic integrat SAP este unul dintre produsele recunoscute international drept garantie a calitatii, cele 1080 de implementari in administratia publica si 96400 de instalari in intreaga lume, in decursul a 30 de ani de activitate, fiind un argument clar in acest sens. In varianta localizata, SAP este implementat de Computer Sharing Bucuresti (CSB). Compania a reusit la Sibiu sa sparga gheata din jurul reticentelor administratiei publice fata de solutiile scumpe, ale caror avantaje indiscutabile au fost poate prea putin analizate din perspectiva globalizarii.
Intr-o discutie cu managementul companiei CSB am incercat sa aflam de ce solutia complexa SAP este cea mai potrivita si pentru sectorul public din Romania. In functie de propriile competente, Radu Magda, director general, Ioan Albescu, director proiecte pentru implementari SAP si Elena Calin, manager de proiect pentru sectorul public, au pledat pentru reconsiderarea criteriilor de evaluare a solutiilor complexe.


In tarile UE solutiile SAP sunt folosite cu succes in administratia publica. Se afirma ca a ajuns sa joace rolul englezei in afaceri sau a word-ului ca editor de texte. Care sunt principalele argumente care i-au adus un astfel de renume SAP-ului?


Radu Magda, director generalRadu Magda: Intr-adevar, pachetul informatic integrat SAP, atat in administratia publica, dar si in alte domenii, cu deosebire in zona Europeana a devenit in ultima perioada un adevarat standard de referinta. Si asta pentru ca pachetul SAP ofera cateva caracteristi esentiale.


In primul rand este vorba de siguranta. In acest context avem de-a face cu mai multe aspecte. Inainte de toate trebuie sa evidentiem siguranta si perfectiunea oferite de un produs dezvoltat si implementat in peste 30 de ani, avand actualmente peste 96400 de instalari. De la toate companiile care au apelat la pachetul SAP, ajunse astazi la un numar de 28200 din care 1080 in sectorul public, cu o meticulozitate si perseverenta specific germana au fost colectate in timp cele mai bune practici de afaceri care sunt astazi incluse in toate solutiile SAP in uz. Acest fapt confera adevarata valoare a licentelor furnizate de SAP – fiabilitatea de functionare relativ la aproape orice context al realitatii. Apoi trebuie subliniat faptul ca solutia SAP ofera siguranta si stabilitate prin aceea ca firma germana SAP AG, avand o cifra de afaceri de peste 7,5 miliarde de Euro in 2004 si alocand pentru cercetare stiintifica anual aproximativ 1 miliard Euro poate sa asigure incorporarea celor mai avansate concepte si tehnologii informatice. Prin puterea sa financiara si prin pozitia sa pe piata, SAP asigura o continuitate in perspectiva, evitandu-se o munca de Sisif in a implementa si a reimplementa la nesfarsit solutii informatice efemere, activitate care nu numai ca macina energia angajatilor din domeniul respectiv, dar induce si o stare de neincredere si dezamagire la adresa informaticii in general. Siguranta si increderea este data si de valoarea de brand, SAP situandu-se, spre exemplu, printre cele mai puternice 100 de branduri la nivel mondial si al treilea brand ca valoare in Germania, dupa Mercedes si BMW.


In al doilea rand este vorba de flexibilitate si posibilitatea adaptarii la schimbare. Sistemul SAP este complet adaptat filozofiei si legislatiei economice europene, avand, in plus, variante specifice pentru diverse domenii de activitate. Exista SAP pentru sectorul public, pentru utilitati sau pentru cai ferate/transport public, asa cum exista SAP pentru sectorul bancar, industria constructoare de automobile, industria petrolului si gazelor, etc. Exista de altfel 27 de solutii adaptate pentru diverse domenii de afaceri. As adauga faptul ca SAP are variante localizate, adica adaptate atat ca limba, dar si ca legislatie pentru diverse tari. In acest sens, noi livram licente localizate pentru limba si legislatia romana, adaptate in permanenta la noile reglementari din Romania.


La nivel de programe software, administratia publica din Romania seamana, momentan, cu un turn Babel. Ce se va intampla in momentul in care ne vom integra in UE?


Ioan Albescu, director proiecte pentru implementari SAPIoan Albescu: Acel moment va fi nu numai pentru administratia publica, ci pentru foarte multe sectoare de activitate social-economica din Romania, un moment al adevarului. Acel moment va arata foarte clar in ce masura produsele romanesti vor face fata standardelor europene, adica, in particular, in ce masura asigurarile furnizorilor de solutii infomatice vor fi validate de realitatea exigentelor europene. Ma tem insa ca va fi si un moment de dureroase dezamagiri.


In primul rand pentru ca in sectorul public din Romania nu exista firma care sa fi implementat toate, dar absolut toate modulele existente intr-un pachet standard integrat, cel putin dupa stiinta mea. Putine firme se pot lauda ca au implementat in Romania, intr-o singura locatie, toate modulele.


Apoi pentru ca nici o unitate din domeniul administratiei publice nu s-a confruntat cu adevaratele exigente ale Comunitatii Europene. Putine administratii locale, care au o colaborare efectiva cu organismele europene, au realizat adevarata dimensiune a exigentelor care se impun. Acel moment va fi probabil si un examen de profesionalism pentru responsabilii IT din cadrul administratiei locale care vor trebui sa dea explicatii- in cazul in care se vor solicita diverse rapoarte dupa tipic european – pentru imposibilitatea acoperirii acestei cerinte prin functii ale sistemelor informatice existente si sa gaseasca solutii pentru rezolvarea acestei probleme. De pierdut insa va pierde administratia publica respectiva care nu va putea exploata oportunitatile de colaborare internationala, din cauza imposibilitatii de a oferi date si informatii intr-o maniera operativa si transparenta. In plus, intr-o asemenea colaborare este important pentru increderea partenerului din Comunitatea Europeana sa stie ca folosesti un sistem fiabil si transparent, cunoscut si recunoscut in Occident.


Deocamdata nu exista o ierarhizare a solutiilor existente pentru administratia publica, pe criterii valorice bine definite. Majoritatea prezinta aceleasi module, functionalitati si beneficii, pretul fiind cel care difera si care inclina adesea balanta in actul decizional. Solutiile SAP nu sunt ieftine. In ce masura sunteti dezavantajati de acest aspect?



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
AA
frectii...
22 August 2006, 10:43:51