Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Universitatea Spiru Haret raspunde provocarilor educatiei secolului XXI

15 Septembrie 2005



Interviu cu Prof. Univ. Dr. Aurelian Bondrea, rectorul Unversitatii Spiru Haret, dupa participarea la Expozitia Internationala de Educatie, Beijing, 2005

Spiru Haret este poate unica Universitate din Romania care a constientizat importanta de a tine pasul cu ultimele tendinte si transformari ce au loc in domeniul educatiei pe plan mondial. La cea de-a doua editie a Expozitiei Internationale de Educatie (BIEE), 2005, organizata de Comitetul de Educatie al Municipiului Beijing, Spiru Haret a fost, ca de altfel si in anii precedenti, singura Universitate care a reprezentat Romania, luand pulsul evolutiei societatii educationale si stabilind colaborari cu prestigioase institutii de invatamant superior din intreaga lume. De asemenea, Prof. Univ. Dr. Aurelian Bondrea, perseverent in efortul de a transforma Spiru Haret intr-o Universitate a secolului XXI, a avut intelepciunea de a investi, numai in ultimii 2 ani, 6,5 milioane de euro in cele mai noi tehnici si tehnologii ce vor sta la baza invatamantului viitorului, a educatiei permanente. Spiru Haret este poate unica Universitate din Romania care a constientizat importanta de a tine pasul cu ultimele tendinte si transformari ce au loc in domeniul educatiei pe plan mondial. La cea de-a doua editie a Expozitiei Internationale de Educatie (BIEE), 2005, organizata de Comitetul de Educatie al Municipiului Beijing, Spiru Haret a fost, ca de altfel si in anii precedenti, singura Universitate care a reprezentat Romania, luand pulsul evolutiei societatii educationale si stabilind colaborari cu prestigioase institutii de invatamant superior din intreaga lume. De asemenea, Prof. Univ. Dr. Aurelian Bondrea, perseverent in efortul de a transforma Spiru Haret intr-o Universitate a secolului XXI, a avut intelepciunea de a investi, numai in ultimii 2 ani, 6,5 milioane de euro in cele mai noi tehnici si tehnologii ce vor sta la baza invatamantului viitorului, a educatiei permanente.


Expozitia Internationala de Educatie de la Beijing s-a desfasurat sub semnul motto-ului „Educatia uneste omenirea“. Ce semnificatie are aceasta afirmatie la inceputului mileniului al treilea?

La inceputul mileniului al treilea, problematica formarii, dezvoltarii, valorizarii capitalului uman, in integralitatea rolurilor sale economice si socio-culturale, individuale si colective, nationale, regionale si mondiale, se dovedeste a fi mai actuala ca oricand.

Relansarea, la scara globala, a primordialitatii investitiei in capitalul uman este raspunsul pe care il dau colectivitatile umane provocarilor lansate de tranzitia la societatea cunoasterii, ca si de procesele de globalizare.

Motto-ul „Educatia uneste omenirea“, sub semnul caruia s-a desfasurat Expozitia Internationala de Educatie de la Beijing din luna iulie 2005, are o dubla semnificatie. In primul rand, a oferit posibilitatea dialogului pe un teren din ce in ce mai important in formarea si valorificarea superioara a resurselor umane ale planetei. In al doilea rand, se creeaza, treptat, conditiile ca, odata cu intrarea in noul mileniu, societatea omeneasca sa intre in epoca educatiei permanente, realizata pe intreaga perioada a existentei, in ceea ce teoreticienii numesc societatea cognitiva, societatea educationala, ca societate a viitorului.

Sunt provocari carora si-au propus sa le faca fata, pe termen mediu si lung, toti cei care, in diferite colturi ale Terrei, sunt implicati in formarea tinerelor generatii, a resurselor umane in general, si nu numai.

Cum explicati faptul ca „Spiru Haret“ este singura universitate din Romania, care a participat la Expozitia Internationala de Educatie de la Beijing?

La Expozitia Internationala de Educatie de la Beijing au fost larg reprezentate institutii apartinand tuturor nivelelor invatamantului. Si-au trimis reprezentanti la Expozitie peste 600 de institutii implicate in procesele de instruire si formare. Si-au prezentat oferta educationala, pe langa sute de institutii din R.P. Chineza, 200 de colegii si universitati din peste 30 de tari. Au fost prezente prestigioase asezaminte de invatamant – unele, veritabile branduri educationale – din S.U.A., Canada, Australia, Marea Britanie, Germania, Italia, Franta, Rusia, Japonia, Coreea de Sud, Singapore, India, Hong Kong etc. Din spatiul central si sud-european a participat Universitatea „Spiru Haret“.

Universitatea noastra nu este prezenta, pentru prima data, la o manifestare internationala de profil de o asemenea anvergura. In 2003, Universitatea Spiru Haret a participat, cu stand propriu, la cea de-a patra editie a Targului Mondial al Educatiei de la Lisabona, iar in anul 2004 a fost prezenta la cea de-a doua Conventie Internationala privind Educatia, Invatamantul si Formarea Profesionala Superioara din cadrul Targului de Educatie din Orientul Mijlociu de la Beirut. Dupa cum se poate constata, treptat, Universitatea Spiru Haret isi creeaza o veritabila traditie in participarea la astfel de manifestari internationale. Asemenea prilejuri deosebite ofera sansa de a cunoaste si a compara produse educationale, de a selecta parteneri pentru cooperari viitoare si, totodata, de a te compara cu ceilalti participanti, de a-ti evalua resursele, potentialul, rezultatele. Poti lua cunostinta de realizarile si oferta in plan educational la inceput de nou secol si mileniu, de noile modele educationale bazate pe tehnologiile informationale, de noul tip de comunicare academica si infrastructurile specifice de studiu oferite de cele mai reprezentative universitati din lume.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite