Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Divergente intre CNAS si producatorii de software

15 Septembrie 2005



Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a achizitionat de curand un soft de comunicare cu farmaciile (Winfarm) pe care l-a pus gratuit la dispozitia acestora. Producatorii de soft pentru farmacii din tara au protestat impotriva acestui soft despre care spun ca este incompatibil cu celelalte programe folosite de farmacii. Softistii au mai cerut marirea timpului oferit de Guvern pentru transpunerea schimbarilor aparute in sistemul de sanatate in programele informatice, cerinta sustinuta si de softistii din cadrul CNAS.


Adrian Pintilie, director de Dezvoltare la Informatica SRL Bacau ne-a declarat ca softul cumparat de CNAS de la Softeh Bucuresti – Winfarm – si oferit gratuit farmaciilor nu poate fi folosit de acestea decat daca se utilizeaza pentru gestionarea activitatii interne programe scrise de aceeasi firma bucuresteana. Intr-o farmacie, dupa vinderea unei anumite retete compensate sau gratuite trebuie facuta raportarea automata catre CNAS, care are un sistem informatic facut de producatorul aplicatiei Winfarm, compania Softeh.


Pintilie sustinea intr-un comunicat de presa ca Winfarm poate fi folosit numai pentru raportarea retetelor compensate si gratuite catre Casa de Asigurari si ca nu rezolva problemele de gestionare a stocurilor de medicamente, pe cele legate de preturi sau de eliberare de medicamente catre pacienti. Lucrul acesta este confirmat si de cei de la CNAS care sustin ca scopul pentru care au oferit acest program gratuit este doar acela de a usura comunicarea cu Casa de Asigurari si nu altul.


Problema se complica intrucat Winfarm nu este compatibil cu programele folosite de farmacii si produse de alte firme de soft. Softeh are insa si un program informatic – Gestfarm – ce rezolva problemele amintite, dar care nu se mai ofera gratuit, el trebuind cumparat.


Informatica SRL Bacau se afla printre alte 19 firme producatoare de soft din tara, care deservesc aproximativ 1000 de farmacii si care au initiat un protest impotriva actiunii CNAS de-a oferi gratuit Winfarm-ul. Unii reprezentanti ai producatorilor de soft din tara au lansat chiar ipoteza ca Softeh Bucuresti ar avea o intelegere cu CNAS prin care Casa ofera gratuit Winfarm-ul pentru ca mai apoi farmaciile sa fie obligate sa cumpere de la Softeh programul Gestfarm. Un indiciu in acest sens, spun acestia, ar fi chiar faptul ca cei de la Softeh au totdeauna modificarile intervenite in sistemul de sanatate inaintea celorlaltor firme de soft pentru farmacii. Neoficial am aflat ca majoritatea caselor de asigurari judetene „sugereaza“ farmaciilor din subordine sa cumpere de la Softeh Bucuresti programul de gestiune Gestfarm care este compatibil cu Winfarm-ul, oferit gratuit de CNAS.


Timp prea scurt pentru realizarea modificarilor venite de la Guvern


O problema comuna a softistilor din sanatate (inclusiv a celor din cadrul CNAS) este timpul prea scurt oferit de Guvern pentru punerea in practica a schimbarilor aparute in nomenclatoare (care contin preturile de referinta si pe cele maximale). Acestia ar dori o mai mare stabiliate in sistemul de sanatate, in contextul in care numai in ultimile 6 luni au aparut 9 nomenclatoare noi iar modelul de calcul al retetelor compensate se modifica cam de doua ori pe luna.


Nely Musat, director al Directiei de Tehnologia Informatiei din cadrul CNAS, este in acord cu furnizorii de soft pentru farmacii, declaradu-ne ca „ar fi nevoie de un timp mai mare de punere in aplicare a modificarilor facute de guvern in ce priveste regimul medicamentelor gratuite si compensate (liste, tarife etc.)”. Si asta intrucat de fiecare data aplicatia informatica ce pune in practica Hotararea Guvernului (care are mereu specificat un timp de punere in aplicare prea scurt pentru a putea fi respectat) trebuie sa treaca printr-o serie de etape, inainte de a ajunge la farmacii: Analiza, Proiectare-Programare, Testare, Implementare. Abia apoi aplicatia poate fi transmisa impreuna cu nomenclatorul aferent (denumirile medicamentelor) catre casele judetene de asigurari, pentru a ajunge in sfarsit la farmacii.


Discutand cu reprezentantii Casei de Asigurari am aflat ca programul cumparat de CNAS de la Softeh are doar rolul de a raporta retetele compensate si gratuite catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), fiind pus gratuit la dispozitia farmaciilor „pentru a usura comunicarea dintre acestea si Casa de Asigurari de Sanatate. Oricum Casa a lasat libertatea si altor furnizori de aplicatii sa ofere programe echivalente ale Winfarm“, ne-a declarat Nely Musat. Astfel, lanturi de farmacii ca HelpNet, Montero, Sensiblu au softuri proprii echivalente cu Winfarm-ul. Cei de la Softeh au afirmat ca stiu despre protestul celorlaltor firme de soft, dar ca deocamdata nu vor sa faca nici un comentariu.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Cazachevici Florica Carmen
O escrocherie politica impusa si coondusa de informatoarea securitatii?? nu se stie a carei tari care impreuna cu prietena ei Irina Socol cu ... altii au fraudat statul roman si pe romani cu milioane de euro folosindu-se de cei ce erau angajati atat ai CNAS cat si alte structuri dirijand licitatii etc .Dintr-o taranca a ajuns mare incaltata in Bucuresti si cu apartamen si masina obtinute din procentajul licitatiilor a ocupat functii atat la mimnisterul justitiei in IT falsificand si acolo acte decizii etc si alte ministere ....Asa e la noi !??? Promovam lichelele si dam bani din buzunar imbogatind escroacele si escrocii.
30 Noiembrie 2015, 11:06:46