Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Imagistica medicala are un nou aliat - DeepEye Radiology Information System

15 Septembrie 2005



In prezent, informatizarea in domeniul medical in Romania nu este numai un obiectiv, ea a devenit o necesitate, o conditie esentiala pentru adaptarea serviciilor de sanatate la nevoile populatiei si la cerintele impuse de aderarea la Uniunea Europeana. Imagistica este unul dintre domeniile medicale in care informatizarea aduce beneficii considerabile, cu impact vizibil si usor de demonstrat. Tehnologia in domeniul medical a evoluat foarte mult in ultima vreme, imagistica devenind un instrument esential in depistarea numeroaselor afectiuni. Investigatiile paraclinice de tip radiologic genereaza o multitudine de imagini pe care specialistii din domeniu trebuie sa le interpreteze pentru a contura in cel mai scurt timp un diagnostic precis si corect, asa-numitele „diagnostice prin imagine”. De aceea, calitatea imaginilor si posibilitatile de a le prelucra sunt esentiale in domeniul paraclinic.

In acest context, Romanian Soft Company a dezvoltat DeepEye, un sistem informatic ce se adreseaza tuturor departamentelor de imagistica/radiologie si laboratoarelor. Conceptia si functionarea DeepEye pornesc de la ideea ca investigatiile paraclinice de tip radiologic reprezinta poli importanti in structura si productivitatea unei institutii medicale, oferind un instrument eficient pentru stocarea si prelucrarea imaginilor, pentru managementul dosarelor imaginilor radiologice efectuate fiecarui pacient. Aplicatia are o structura modulara:

  • Server receptionare imagini
  • Client vizualizare imagini
  • Raportare
  • Administrare
  • Arhivare/Dezarhivare CD/DVD

    DeepEye inglobeaza cele mai noi tehnologii in domeniu si dispune de facilitati avansate de preluare a imaginilor radiologice transmise in format DICOM, de prelucrare si organizare a lor astfel incat sa se reduca timpul de cautare a fiselor radiologice individuale ale pacientilor (de la aproximativ 5 minute la 1 secunda, maxim 15 secunde). Imaginile radiologice pot fi parcurse usor, vizualizate in mai multe moduri si prelucrate avand la indemana un set complet de instrumente de lucru.

    Principalul beneficiu al utilizarii solutiei rezulta din inlocuirea clasicelor filme radiologice cu imaginile digitale, obtinandu-se o imagine “vie” ce suporta multiple procesari si care nu mai este doar o simpla fotografie. Astfel, marele avantaj este dat si de reducerea cheltuielilor aferente utilizarii filmelor radiologice clasice in cadrul departamentelor de radiologie. Se inregistreaza importante reduceri de cheltuieli, cu peste 60%, intrucat suportul electronic are costul mai scazut si o capacitate de stocare mult mai mare fata de suportul clasic. Un alt aspect care nu poate fi neglijat se refera la capacitatea de arhivare, care in conditiile unui sistem manual necesita timp, spatiu extins si presupune o manevrabilitate dificila a filmelor ori de cate ori este nevoie sa fie consultate.

    Utilizarea DeepEye de catre o institutie medicala care dispune de o sectie de radiologie/imagistica ofera o serie de beneficii:
  • Urmarirea tuturor investigatiilor de tip imagistic ale unui pacient pe parcursul mai multor examinari in cadrul institutiei si realizarea unui istoric complet al acestora
  • Eliminarea redundantei informationale si a unor costuri aditionale prin faptul ca informatia este inregistrata o singura data, centralizata, putand fi accesata din orice locatie
  • Automatizarea prelucrarii si transferului de date si imagini
  • Posibilitatea prelucrarii imaginilor si filmelor radiologice in functie de necesitatile si cerintele utilizatorului
  • Cresterea eficientei activitatii prin fluidizarea circulatiei informatiei si accesul rapid la informatiile/imaginile radiologice aferente fiecarui pacient, prin reducerea spatiului de depozitare a informatiilor radiologice, printr-o mai buna alocare a timpului catre activitati medicale
  • Reducerea costurilor si consumurilor de materiale destinate tiparirii rezultatelor radiologice.

    DeepEye Radiology Information System reprezinta o aplicatie care adauga valoare in ansamblul suitei de solutii Hipocrate Romanian Soft Company, dedicate unei institutii medicale de tip spital, policlinica, centru medical sau laborator. Ea se poate integra cu toate aceste aplicatii si completeaza, alaturi de sistemul informatic pentru laborator, HLAB, sfera managementului investigatiilor paraclinice care pot fi realizate pentru un pacient.
    La nivel de institutie, DeepEye isi aduce o contributie importanta la obtinerea in timp real a tuturor informatiilor dorite, optimizand procesele decizionale, asistand deciziile intr-un mod rapid si eficient. Actul medical este imbunatatit, personalul specializat dispunand de mai mult timp pentru activitatea medicala propriu-zisa prin reducerea celei birocratice si crearea unui suport in care acesta sa controleze imaginea in avantajul sau, scopul final fiind satisfacerea deplina a cerintelor medicale ale pacientului.


  • Tags: software

    Parerea ta conteaza:

    (0/5, 0 voturi)

    Lasa un comentariu



    trimite
    Marius
    Multumesc de informatii! O sa urmaresc cu interes acest blog! <a href="http://www.neologis.ro/">Imagistica medicala</a>
    14 Septembrie 2010, 03:35:16