Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Dosarul web al pacientului devine mana dreapta a medicului

15 Septembrie 2005



  • Ultimele aplicatii Info World pun medicul mana-n mana cu pulsul pacientilor

    Trecerea de la hartie la computer in cadrul unitatilor medicale din Romania se realizeaza incet, dar sigur. In urmatorii ani Romania va trebui sa se alinieze la standardele privind eficientizarea activitatii si cresterea actului medical prin informatizare. Nu doar Uniunea Europeana impune acest lucru, ci intreaga lume medicala recomanda integrarea aplicatiilor informatice dedicate in cadrul activitatii medicale zilnice, ca instrument de eficientizare a activitatii si reducere a costurilor, de control al resurselor utilizate si de suport pentru deciziile managementului unitatii. Nu in ultimul rand, aplicatiile informatice se dovedesc un instrument de neinlocuit atunci cand viata unui pacient atarna de rapiditatea cu care medicul care il trateaza si obtine detalii privitoare la istoricul sau medical.

    Spitalul Judetean Targoviste este in acest moment singura unitate de tip spitalicesc din Romania care va utiliza in cel mai scurt timp dispozitive mobile pentru managementul informatiei referitoare la pacientii internati in spital. Proiectul, denumit generic “e-Hospital” si de a carui implementare este responsabila compania Info World, vizeaza informatizarea completa a fluxului de activitati din cadrul spitalului. A inceput prin instalarea aplicatiei integrate Hospital Manager Suite in toate sectiile si trece treptat de la sistemul clasic pe hartie la sistemul informatizat, care permite accesul imediat si controlat la informatie, raportari in format electronic on-line sau off-line si obtinerea de rapoarte imediate privind intreaga activitate a spitalului. Sistemul include si un modul financiar-contabil precum si un modul de calcul salarial care faciliteaza activitatea departamentului contabil din cadrul spitalului. Sistemul este functional din luna aprilie a acestui an si a procesat pana acum aproximativ 20.000 internari.

    Pentru atingerea scopului urmarit (implementarea unei aplicatii informatice integrate care sa asigure suportul complet necesar atat managementului cat si specialistilor care isi desfasoara activitatea zilnica in cadrul spitalului), urmatoarea etapa consta in instalarea si integrarea extensiei pentru dispozitive mobile (PDA). Prin dotarea medicilor din cadrul spitalului cu PDA-uri si utilizarea acestora in scopul accesarii informatiilor medicale din baza de date, se urmareste imbunatatirea actului medical, prin marirea timpului alocat de catre medic pacientului si prin micsorarea duratei necesare pentru a afla informatii la patul pacientului.

    Totodata, se urmareste si se analizeaza in mod constant feed-back-ul primit din partea medicilor utilizatori, in vederea stabilirii impreuna cu acestia a proceselor, fluxurilor si a regulilor de utilizare a PDA-urilor in cadrul spitalelor, monitorizandu-se continuu satisfactia utilizatorilor portalului si a aplicatiei existente.

    Dosarul Web al pacientului–Primii pasi

    Accesul la informatiile din baza de date se poate face atat de pe statiile de lucru, cat si de pe dispozitivele mobile. Pentru inceput, dispozitivele mobile sunt folosite numai in vederea accesarii si vizualizarii informatiilor referitoare la pacient (date personale, detalii internare, consultatie, proceduri medicale, medicatie, rezultate de laborator si altele), in timp ce statiile de lucru servesc la incarcarea si descarcarea informatiilor in si din baza de date.

    Dosarul Web al pacientului reprezinta extensia PDA a aplicatiei Hospital Manager Suite si este folosit in vederea accesului in timp real la baza de date a spitalului si pentru obtinerea de informatii referitoare la pacienti.

    Aplicatia in sine prezinta numeroase avantaje, dintre care cele mai importante sunt:
  • logare securizata bazata pe sistemul de securitate al solutiei integrate Hospital Manager Suite
  • pacientii pot fi cautati dupa sectie, salon sau medic
  • medicul poate cauta un anumit pacient dupa nume sau CNP
  • informatiile medicale disponibile pe un PDA includ datele personale ale pacientului, detalii de prezentare la spital, medic curant, diagnostic, examinare, analize de laborator, medicatie, proceduri


  • Tags: software

    Parerea ta conteaza:

    (0/5, 0 voturi)

    Lasa un comentariu



    trimite