Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Viitorul Medicinei este Wireless

15 Septembrie 2005



Va propun urmatorul scenariu: un pacient intra intr-un spital dupa ce in prealabil isi programeaza consultatia prin intermediul unui laptop mobil. In spital este preluat de o asistenta medicala, dotata cu PDA (Personal Digital Asistent) si care aduna informatiile referitoare la starea de sanatate a pacientului la fata locului. Apoi, acestuia ii este montat un sistem de senzori care monitorizeaza toate functiile vitale ale organismului, sistemul fiind conectat wireless la reteaua spitalului. Informatiile furnizate de acesta pot fi consultate de medicii din spital, cat si de alti specialisti din alte spitale, de oriunde s-ar afla, chiar si de acasa. Doctorul isi foloseste PDA-ul pentru a analiza datele primite si a efectua teste si diverse investigatii, precum si pentru a determina tratamentul. In cazul razelor X, acestea pot fi trimise prin sistemul informational wireless la departamentul de radiologie, observate si analizate acolo pe ecrane mari. Pacientul intra mai apoi in sala de operatii unde fiecare obiect are un cod de bare si este scanat de cate ori este folosit. Noile obiecte sunt inventariate automat in baza de date computerizata. Dupa operatie, pacientul se poate externa, iar cu ajutorul senzorilor va putea fi monitorizat de acasa.


Ceea ce ati citit pana acum nu este o poveste. Nici macar un science fiction. Aceste lucruri exista si sunt pe cale sa se extinda in multe spitale sau clinici din lumea intreaga, chiar si in Romania, dupa cum veti putea constata in articolul alaturat. Cu un asemenea ”scenariu” functional, nu este de mirare ca utilizarea tehnologiei de ultima ora incepe sa fie folosita pe scara larga in domeniul medical. Conform unui studiu efectuat de Forrester Research, la nivelul anului 2004, unul din doi medici din Statele Unite detin si utilizeaza PDA-ul. Explozia folosirii echipamentelor electronice in mediul spitalicesc se datoreaza sprijinului important si noilor facilitati pe care acestea il ofera medicilor. Aceste echipamente au abilitatea sa furnizeze doctorilor informatii despre pacienti, precum date, rezultate de laborator, resurse medicale informative, diagnostic si prescriptii.


Beneficiile solutiilor mobile in domeniul sanatatii


Sistemul informatic si de management al spitalelor consta nu numai din informatii clinice despre pacienti, dar include, de asemenea tehnici computerizate de observatie a acestora, cat si tehnici de interventii chirurgicale asistate de computer. Tehnologiile medicale mobile, cand sunt integrate intr-o infrastructura IT, servesc la cresterea eficientei si profesionalismului medicilor, ajutandu-i sa gandeasca, cerceteze si sa ia masurile critice mai repede, aducand un vast volum de informatii relevante si indispensabile.


Printre beneficii, enumeram:

  • Sistemul medical devine mai sigur, mai eficient. Avand informatiile si baza de date disponibile in retea, doctorii au in permanenta la dispozitie datele pacientilor, fiind astfel mai usor sa se ia o decizie cand vine vorba de tratamentul unui pacient sau cind se inmaneaza fisa acestuia altui medic sau lucrator medical.
  • Reducerea pierderilor si asigurarea unui flux de munca excelent. PDA-urile impreuna cu aplicatiile Voip reduc mare parte din timpii morti, asigurand o comunicare in timp real.
  • Mai putine erori medicale si umane. Traditionalul efort uman de a trata si vindeca diverse boli va fi imbunatatit si va evolua cu ajutorul echipamentelor digitale si a inteligentei artificiale. O data cu dezvoltarea medicinei, (gasirea unor noi tipuri de medicamente si a unor noi ramuri precum medicina genetica), efortul specialistilor de a gasi simptomele unei boli si de a gasi antidotul, va fi inlocuit de colaborarea intre medicina de maine si inteligenta artificiala.


    In mod cert, noile tehnologii din domeniul comunicatiilor si IT joaca un rol din ce in ce mai important in domeniul sanatatii, remodeland practicile medicale, imbunatatind competentele medicilor si conditiile de viata ale pacientilor, ajutand la diagnosticarea si tratarea corespunzatoare inca din primele clipe.



    Parerea ta conteaza:

    (0/5, 0 voturi)

    Lasa un comentariu



    trimite