Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

De veghe la bucla locala: ADSL de la DIGICOM

15 Septembrie 2005



Catalin Cuturela, Director General DIGICOM SYSTEMSDl. Catalin Cuturela, Director General al DIGICOM SYSTEMS, s-a remarcat ca o portavoce a operatorilor alternativi, a problemelor cu care se confrunta acestia odata cu liberalizarea accesului la bucla locala. Cu stilul sau direct, acelasi din luari de pozitie la diferite forumuri, dumnealui despica in acest interviu „firul de cupru“ in patru si vrea sa demonstreze ca nu scapa din vedere nici un „nod“ de pe acesta, sau problemele cauzate de „interferentele din vecinatate”, care sa il impiedice in furnizarea de servicii de comunicatii de calitate catre abonati.


Domnule director general prezentati-ne mai intai profilul firmei d-voastra, obiective, viziunea firmei pe care o conduceti.


DIGICOM SYSTEMS este o firma dinamica ce actioneaza in domeniul tehnologiei informatiei inca din 1995 fiind unul dintre cei mai cunoscuti provideri de servicii Internet de pe piata romaneasca.


Activitatea noastra consta in oferirea solutiilor de telecomunicatii pentru companii si persoane fizice, la costuri reduse prin tehnologii xDSL. Obiectivele noastre sunt pe de-o parte extinderea retelei proprii, acoperirea cu servicii de acces la Internet prin tehnologie ADSL a unei zone cat mai mari din Bucuresti si nu in ultimul rand dezvoltarea unor servicii noi cu valoare adaugata care sa aduca un plus de calitate si de continut pentru abonatul final. Colectivul DIGICOM SYSTEMS este tanar si dinamic, specializat in domeniul telecomunicatiilor si depune eforturi permanente pentru imbunatatirea calitatii serviciilor oferite abonatilor.


Cum explicati ramanerea in urma a tarii noastre in sectorul comunicatiilor de banda larga in reteaua de acces? Cum vedeti reducerea acestui decalaj in perspectiva aderarii?


Am ramas in urma ca tara probabil pentru ca am semnat negocierile de aderare la UE mai tarziu decat alte tari vecine, legislatia specifica aparand astfel mai tarziu. Dupa infiintarea ANRC, lucrurile au inceput sa fie reglementate si monitorizate iar liberalizarea a inceput sa-si arate efectele prin aparitia unui numar mare de operatori alternativi de voce si date. Sunt convins ca vom recupera intr-un timp relativ scurt decalajul existent. In Franta de exemplu, operatorul dominant are 47% din piata de broadband, iar ceilalti operatori alternativi isi impart restul. Tehnologiile xDSL detin aproximativ 75-80% din totalul conexiunilor de broadband la nivel global. La noi prevad o recuperare rapida a decalajului actual si estimez o crestere de aproximativ 5-10% an de an. Comparativ cu celelalte tehnologii de acces broadband din tara noastra, ADSL va deveni in 5-6 ani principala modalitate de acces. Acest decalaj ar fi putut fi recuperat mai devreme de 5 ani daca nu ne-am fi confruntat cu un fenomen particular romanesc, asa-zisele “retele de cartier”. Ele “musca” o bucata serioasa din cota operatorilor alternativi pe bucla locala CATV, ADSL sau wireless, fiind un fenomen cu raspandire nationala. Aceste “retele de cartier” nu sunt prezente in alte tari din UE, acest concept fiind practic necunoscut. Aparitia lor s-a bazat pe lipsa de servicii adaptate puterii de cumparare si acoperirea teritoriala incompleta de catre operatorii existenti. Tehnologia ADSL a primit startul relativ tarziu, in toamna anului 2004, dupa liberalizarea accesului neconditionat la bucla locala. Suntem practic cu cativa ani intarziere fata de restul Europei. Piata ADSL este afectata atat de competitia retelelor de cartier dar si de catre serviciile operatorilor de CATV. Apreciez insa ca ponderea operatorilor alternativi ce folosesc tehnologie ADSL este in crestere si ca probabil impreuna vor reusi sa atinga 50% din cota de piata in urmatorii ani.


As vrea sa cred ca 5-6 ani este un maxim si cu putin efort si cu increderea consumatorilor pentru tehnologiile xDSL se pot obtine aceste deziderate. In Romania, tehnologia ADSL de acces la bucla locala este perceputa ca fiind noua, chiar daca ea a fost folosita de catre operatori de cativa ani de zile. Pana acum ea nu si-a demonstrat adevaratul potential in oferirea serviciilor integrate de tip “triple play” (video-voce-date).


Ati lansat solutia de banda larga ADSL in aprilie 2005. Care este astazi acoperirea pe care ati atins-o si ce planificati pentru etapa urmatoare?


DIGICOM SYSTEMS este prezent in clipa de fata in 7 centrale, acoperind aproximativ 25-30% din Bucuresti dar intentionam sa extindem numarul acestora pana la finele anului acoperind 45-50%. Extinderea noastra in Bucuresti va creste pana la 75-80% in 2006 si intentionam sa lansam de asemenea serviciile noastre in curand si in alte orase resedinta de judet.


Calitatea buclei, ma refer la caracteristicile fizice si de transmisiuni, este satisfacatoare?



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite