Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Romtelecom va serveste cu broadband democratic

15 Septembrie 2005



Divizia de Servicii de Date & Internet a ROMTELECOM, una dintre cele mai dinamice ale companiei, are un director tanar si ambitios, in persoana dlui. Vasile Voicu. Asteptarile de pe urma rezultatelor acestei divizii sunt pe masura planurilor vaste de implementare a noilor tehnologii, despre care am mai scris in revista, si a proiectului de investitii impresionant pentru orice operator telecom din lume. Dl. director Voicu a avut amabilitatea sa clarifice cateva aspecte pentru cititorii nostri in interviul de mai jos.


Conform DSL Forum, costul pe megabit pentru servicii de voce si date, impus de diferite tehnologii, demonstreaza clar ca DSL este lider, furnizand costuri mai mici decat alte tehnologii disponibile astazi. Va reusi ROMTELECOM sa ofere cea mai buna oferta calitate/pret de servicii broadband, avand in vedere si marile investitii facute de companie pentru noile tehnologii (backbonul IP MPLS, fibra optica cu DWDM, ONU-urile) care se cer acoperite, dar si atacul buclei locale de catre competitori?


Vasile Voicu, director Divizia de Servicii de Date & Internet a ROMTELECOMVasile Voicu: ROMTELECOM ofera deja cel mai bun raport calitate-pret. Cele doua servicii de acces Internet pe baza tehnologiei ADSL lansate pana in prezent, ADSL Express si ClickNet Express, ofera un raport calitate-pret imbatabil: o viteza de 2Mbps pentru 79 euro lunar, respectiv de 1Mbps pentru 35 euro lunar, fara limite de trafic sau de timp. Daca se adauga la aceasta oferta promotionala disponibila in prezent, care poate aduce clientului economii de cateva sute de euro pe an, sau pe cea speciala, pentru studenti, prin care acestora li se acorda trei luni de abonament gratuit, e mai usor de explicat interesul deosebit de mare pentru aceste servicii. Si ar trebui sa va spun ca avem in pregatire, in perioada urmatoare, noi servicii de acces la Internet de banda larga, bazate pe ADSL.

Ati declarat recent ca tinta ROMTELECOM este in 2007, atingerea a 70% din piata de broadband din Romania. DSL-ul (conform DSL Forum) are acum la nivel mondial peste 100 milioane abonati, din cei cam 157 milioane de abonati broadband. Conform Yankee Group in 2008, numarul de abonati broadband din intreaga lume va atinge 325 milioane, dintre care 200 milioane vor fi abonati DSL. Care sunt estimarile ROMTELECOM pana in 2008 pentru abonatii la xDSL?


ROMTELECOM si-a propus sa devina liderul pietei romanesti de comunicatii IP pana in 2007. Estimam ca vom avea, pana la sfarsitul anului 2008, peste 350 000 de utilizatori ai serviciilor IP furnizate de ROMTELECOM.


Ce procent din abonatii ROMTELECOM reprezinta acei abonati ale caror linii vor avea posibilitatea tehnica sa fie instalate servicii DSL, conform planului de investitii dedicat implementarii serviciilor broadband?


Discutia are doua aspecte: cel tehnic si cel comercial. Din punct de vedere tehnic peste orice linie telefonica principala se pot asigura servicii DSL. Ramane insa aspectul eficientei din perspectiva investitiilor necesare. Pentru a furniza servicii de date trebuie realizate investitii semnificative, mai ales daca se doreste furnizarea unui serviciu de calitate. Toate aceste investitii trebuie sa fie nu numai recuperate, ci si sa aduca profit.

Intre 2005 si 2007 serviciile DSL vor creste in largime de banda, incepand cu ADSL2+ si continuind cu VDSL si VDSL2. Serviciile rezidentiale DSL in gama 14Mb/s pana la 30 Mb/s utilizeaza IP end–to–end si QoS dinamic si video digital pentru a furniza servicii triple play. Ce solutie tehnica va utiliza ROMTELECOM pentru a oferi triple play, ce va aduce nou in domeniul contentului si cand sunt prevazute lansarea catre mass market a acestor servicii?


Serviciile de tip Triple Play sunt perfect asigurate utilizand ADSL2+. Evident mecanismele QoS sunt esentiale pentru servicii de buna calitate, acestea fiind deja implementate pentru serviciile VPN oferite curent de ROMTELECOM. In ceea ce priveste contentul, deja s-au realizat pasi importanti, ROMTELECOM avand propria strategie cu privire la continut, avand in centru necesitatile clientilor. Compania a lansat deja, cu doua luni in urma, un portal de jocuri, www.clicknetgames.ro.


Compania demareaza in curand proiectul pentru realizarea Next Generation Network (NGN). Folosind noua retea NGN, ROMTELECOM va fi capabil sa ofere, in cele mai bune conditii de operare si la costuri mai mici, servicii multimedia de banda larga (“triple-play”: servicii de voce, date si video). Noua platforma va permite clientilor sa foloseasca servicii online, sa obtina rapoarte de calitate privind serviciile, sa verifice si sa plateasca online facturile sau sa modifice largimea de banda pe care doresc sa o utilizeze.


„Ultima mila“, sau reteaua de acces constituie sectiunea care limiteaza traficul intre retelele LAN de mare viteza si reteaua centrala. Solutia de scurtare a buclei locale prin aducerea ONU mai aproape de abonat, benefica pentru imbunatatirea performantelor xDSL, a generat insa dezbateri aprinse privind colocarea, in special in randul operatorilor alternativi (CLEC). Care este punctul de vedere al ROMTELECOM privind adoptarea acestei solutii tehnice si liberalizarea buclei locale?


ROMTELECOM este permanent preocupat de imbunatatirea serviciilor sale, raspunzand astfel cerintelor clientilor de a li se furniza servicii de cea mai buna calitate. Solutia de aducere a ONU mai aproape de abonat realizeaza acest deziderat, imbunatatind deopotriva calitatea si disponibilitatea serviciilor oferite de ROMTELECOM.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Leoca Nicoleta
Voi folosi aceste date pentru a folosi ca subiect Romtelecom pentru niste analize specifice managementului strategic...va pot oferi un feed-back ...pt. cine doreste.
14 Decembrie 2006, 01:11:44