Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cifre si afaceri in… telecomunicatii

15 Septembrie 2005



Dr. Nicolae OacaRecent Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii – ANRC, a publicat cifrele de afaceri ale furnizorilor de retele si servicii de telecomunicatii pentru anul 2004. Prin cumularea cifrelor de afaceri a 987 companii care au transmis rezultatele financiare pentru 2004, pana la 30 iunie 2005, a rezultat suma de 11,240 miliarde RON, sau 2,773 miliarde euro, calculat la cursul mediu 1 euro= 4,053211 RON pentru anul 2004. Cum in anul 2003, ANRC a calculat o cifra de afaceri pe sector de 2,428 miliarde euro, pentru 2004 s-a anuntat o crestere a cifrei de afaceri de cel putin 14.2%.


Cu aceeasi ocazie, ANRC a mai facut public si tabelul primelor 20 companii dupa cifra de afaceri, din care se pot afla unele lucruri interesante: in primul rand ca RomTelecom inca este lider de piata autoritar, urmat fiind de Orange Romania despre care se poate spune ca este tot un lider de piata, pentru telefonie mobila insa.


Apoi, adunand cifrele de afaceri ale primelor 20 companii romanesti rezulta valori destul de apropiate de totalul anuntat pentru cele 987 companii – 10,670 miliarde RON, adica 94,93%. Adica, 2% din companii produc 95% din cifra de afaceri a industriei!


Ce spun cifrele!


Privind cu atentie tabelul incepem sa gasim insa unele curiozitati. Transelectrica este trecuta cu o cifra de afaceri de circa 250 miloane euro, mult mai mare decat cifra de afaceri a unor companii de telecomunicatii mult mai prezente si vizibile: Telemobil 73.3 milioane euro, Astral Telecom, cea prospat achizitionata de UPC, Radiocomunicatii, cea care se va privatiza anul viitor – 52,4 milioane euro sau CosmoRom care recent a fost achizitionata de catre CosmOTE. Un operator de telecomunicatii cu o cifra de afaceri asa de mare, 250 milioane euro - al patrulea dupa cifra de afaceri, ar trebui sa atraga privirile marilor operatori de telecomunicatii, doar daca este intr-adevar operator de telecomunicatii si daca introducerea in tabel a fost intemeiata. Sa reamintim ca Telemobil avea la finele anului trecut circa 0,3 milioane utilizatori ai serviciului Zapp care i-au adus venituri de 73 milioane euro, sau ca Astral Telecom a avut circa 0,8 milioane clienti la televizune aprin cablu, Internet sau telefonie care au adus venituri de 55 milioane euro. Imi este greu sa spun care sunt clienti si serviciile care sa fi adus pentru Transelectrica venituri egale cu ale operatorilor Telemobil, Astral Telecom, Radiocomunicatii, RCS/RDS luate impreuna. Personal am rezerve ca locul SN Transelectrica SA este in tabelul companiilor de telecomunicatii cu o cifra de afaceri de 1,011 Bn RON (249.6 m euro). Poate ca Transelectrica are cifra de afaceri mentionata, dar nu cred ca toate cele 250 m euro, adica circa 0,5% din PIBul Romaniei, provin din telecomunicatii. Sa mai amintim ca in acest tabel se mai afla o companie de “electricitate” Teletrans, bratul de telecomunicatii al companiei Transelectrica, cu o cifra de afaceri de 3,9 milioane euro.


Rezerve asemanatoare pot fi formulate si fata de alte companii (C.N. Administratia Porturilor Maritime, Grupul Industrial GIR S.A, etc.) ale caror activitati sau produse de telecomunicatii nu se cunosc si este greu de spus daca prezenta lor in tabel cu cifrele de afaceri mentionate este justificata sau nu.


In aceste conditii cred ca se impun rezerve fata de cifra de afaceri totala comunicata pentru telecomunicatiile romanesti – 2.77 miliarde euro, iar daca aceste rationamente sunt corecte, probabil ca si cifra de afaceri din 2003 poate fi contestata.


Lipseste UPC


Ce mai constatam din acest tabel? Ca lipseste compania UPC, cea care recent a achizitionat Astral Telecom pentru US$404.5 milioane si care in anul 2003 a avut o cifra de afaceri de 64.2 milioane RON (16 milioane euro), pentru anul 2004 fiind anuntata o cifra de afaceri mai mare – US$ 27 milioane. Ca ARTelecom, companie de Internet lansata acum cativa ani, a reusit sa se claseze intre primele 5 companii romanesti de Internet, chiar in anul in care s-a decis inglobarea sa in RomTelecom. Si, ca Teletrans, companie care astazi are o retea magistrala de fibra optica de circa 4,000Km (cam cat Telecomunicatii CFR si mai lunga decat reteaua de radiorelee Radiocomunicatii), are o cifra de afaceri, euro 3,9 m, la nivelul unei companii furnizoare de Internet.


Sa adaugam si cifrele de afaceri din anul 2003 comunicate de ANRC in lei (calculate probabil tot conform standardul contabil romanesc) pentru companiile recunoscute cu activitati de telecomunicatii. Ce ar putea rezulta din acest tabel?



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Nimeni
Acum inteleg cum se face ca economia romaneasca inregistreaza cea mai mare crestere din regiune! Pentru ca aceeasi bani sunt numarati de 30 de ori! Exemplu: Transelectrica! Se ia o societate mare, se caracterizeaza conform legislatiei ANRC drept firma de telecomunicatii, si se arata cum cresterea in telecomunicatii a fost de 14%. Apoi, se ia aceeasi societate, de data asta actionand in domeniul energetic, si avem si aici o crestere de 14%. Daca mai vinde si doua-trei sarme de cupru, este si in sectorul hiderurgic si hopa! inca un sector cu credtere 14%. Excelenta metoda de evaluare a unei economii, nu? Pe de alta parte, aceleasi umflari artificiale inainte de o preluare (ARTelecom si Astral). Oare investitorii sunt atat de prosti incat sa pice pentru trucuri ieftine ca acesta? Sa le acordam beneficiul indoielii.;)
27 Septembrie 2005, 09:01:09
Autorul articolului
Doi copii numarau o bila de Nimeni pe 27-09-2005 09:01 Acum inteleg cum se face ca economia romaneasca inregistreaza cea mai mare crestere din regiune! Pentru ca aceeasi bani sunt numarati de 30 de ori! > Nu as subscrie in >totalitate la aceasta >ideie. Mai sunt si >insititutii >internationale (WB, EBRD, >agentii de rating, etc.) >care au alte metode de >"numarat" Exemplu: Transelectrica! Se ia o societate mare, se caracterizeaza conform legislatiei ANRC drept firma de telecomunicatii, si se arata cum cresterea in telecomunicatii a fost de 14%. Apoi, se ia aceeasi societate, de data asta actionand in domeniul energetic, si avem si aici o crestere de 14%. Daca mai vinde si doua-trei sarme de cupru, este si in sectorul hiderurgic si hopa! inca un sector cu credtere 14%. Excelenta metoda de evaluare a unei economii, nu? > Pentru aceasta ar trebui >ca toate companiile sa >tina evidenta contabila >separat pe sectoare >(telecom, energie..), >lucru costisitor si poate >neinteresant.. Pe de alta parte, aceleasi umflari artificiale inainte de o preluare (ARTelecom si Astral). > Nu cred. ARtelecom a >fost preluata de comapnia >mama fara marire de >capital. Astral Telecom a >fost supraevaluata in >tanzactia Liberty, dar >cred ca este rezultatul >competitiei. Fiecare >competitor a avut >alaturiun consilier >financiar - un >profesionist Oare investitorii sunt atat de prosti incat sa pice pentru trucuri ieftine ca acesta? Sa le acordam beneficiul indoielii. >Nu sunt. Intotdeauna au >alaturi de ei >profesionisti. Insa >uneori se mai pot si >insela - a se vedea >licentele 3G... Nic Oaca(>)
28 Septembrie 2005, 09:50:37
gicu sculeru
Domnilor, Cel mai bun lucru practic este o teorie bine pusa la punct. Daca teoria spune ca trebuie sa clasificam cifrele din telecom, atunci sa facem treaba asta luand toate firmele, nu doar cele de care ne amintim, sa foosim date exacte si abea apoi sa facem clasamente. Altfel, clasamentul este o manipulare pe fata. Prima regula: Relevanta cifrelor. Pana una alta, ANRC a facut un top din cifrele de afaceri totale (indiferent de natura serviciilor prestate) ale unor companii de care si-au adus aminte functionarii ANRC. (pe care industria ii plateste industria) Pentru clarificare, toata industria operatorilor alternativi (fara mobili) a facut in 2004 E115mil La SNR cifra de afaceri vine din broadcating si nu din telecom (nici nu ar avea cum din cartele preplatite, VoIP si cateva linii inchiriate sa faca atatia bani), dar trebuie vanduta, cotata la bursa, facut ceva cu ea si atunci 2. La RDS/RCS lucrurile sunt clare. RCS incaseaza numai televiziune prin cablu, RDS incaseaza numai date. De ce apare RCS in tabel? 3. Astral face in comunicatii de date numai 1/3 din cifra de afaceri declarata in tabel, restul sunt abonamente la televiziune prin cablu. 4. Aceeasi problema si la TVS Holding care vinde televiziune prin cablu si internet. Numai ca doar 15-20% din cifra de afaceri este din date Daca apar RCS, Astral integral ca si TVS Holding, de ce nu apare in top si UPC? doar pentru ca nu avandut internet niciodata? (conteaza) Alta problema, natura serviciilor prestate 6. Administratia porturilor Constanta furnizeaza servicii de telecom dar numai unui grup inchis de utilizatori, la fel ca si Telecomunicatii CFR. Din punctul de vedere tehnologic, aceste companii vand servicii de telecomunicatii, deci sa le numaram. Atunci unde sunt Tarom, Aviatia utilitara, celebra STS ? (Din nou, teoria, setul de definitii /reguli...) 6. Pardon, in categoria de mai sus intra si IMSAT Nu, produc ei echipamente de automatizari de cale ferata? Ba da. Ar mai fi o intrebare: de ce stalpii de telegraf sunt pusi pe langa linia de tren? gicu sculeru
28 Septembrie 2005, 03:02:58
Autorul
Domnilor, Cel mai bun lucru practic este o teorie bine pusa la punct. > De acord! Daca teoria spune ca trebuie sa clasificam cifrele din telecom, atunci sa facem treaba asta luand toate firmele, nu doar cele de care ne amintim, sa foosim date exacte si abea apoi sa facem clasamente. > Din pacate ANRC are >teoria ei care spune sa >adune cifrele din IT&C, >adica din voce, date, >Internet, CATv, >broadcasting.... Altfel, clasamentul este o manipulare pe fata. > pe fatza sau pe .. Prima regula: Relevanta cifrelor. Pana una alta, ANRC a facut un top din cifrele de afaceri totale (indiferent de natura serviciilor prestate) ale unor companii de care si-au adus aminte functionarii ANRC. (pe care industria ii plateste industria) > Asa este. A cam adunat > mere cu pere.. Pentru clarificare, toata industria operatorilor alternativi (fara mobili) a facut in 2004 E115mil >?!?! La SNR cifra de afaceri vine din broadcating si nu din telecom (nici nu ar avea cum din cartele preplatite, VoIP si cateva linii inchiriate sa faca atatia bani), dar trebuie vanduta, cotata la bursa, facut ceva cu ea si atunci > Pai nu ziseram ca intra > si broadcastingul si ca >taxa de monitorizare >trebuie sa se aplice si > la .. 2. La RDS/RCS lucrurile sunt clare. RCS incaseaza numai televiziune prin cablu, RDS incaseaza numai date. De ce apare RCS in tabel? > ptr ca si CATV ca si > brodasctingul este o > comunicatie electronica > Adica se pune.. 3. Astral face in comunicatii de date numai 1/3 din cifra de afaceri declarata in tabel, restul sunt abonamente la televiziune prin cablu. > Este OK se pune totul! 4. Aceeasi problema si la TVS Holding care vinde televiziune prin cablu si internet. Numai ca doar 15-20% din cifra de afaceri este din date > Se pune tot ce este > comunicatiei electrinica Daca apar RCS, Astral integral ca si TVS Holding, de ce nu apare in top si UPC? doar pentru ca nu avandut internet niciodata? (conteaza) > Fie ca nu a depus > declaratie financiara >fie ca a fost omisa.. Alta problema, natura serviciilor prestate > vorbim numai de > comunicatii electronice 6. Administratia porturilor Constanta furnizeaza servicii de telecom dar numai unui grup inchis de utilizatori, la fel ca si Telecomunicatii CFR. Din punctul de vedere tehnologic, aceste companii vand servicii de telecomunicatii, deci sa le numaram. Atunci unde sunt Tarom, Aviatia utilitara, celebra STS ? (Din nou, teoria, setul de definitii /reguli...) > De acord sa le numaram >daca vind servicii de >comunica electronice. De >cord si cu STS. Am >obiectii la Tarom si >Aviatia ... care >comunica dar nu >electronic 6. Pardon, in categoria de mai sus intra si IMSAT Nu, produc ei echipamente de automatizari de cale ferata? Ba da. > si care este legatura? Ar mai fi o intrebare: de ce stalpii de telegraf sunt pusi pe langa linia de tren? > poate raspunde ANRC ca >le monitorizeaza pe ambele > Autoru' gicu sculeru
28 Septembrie 2005, 04:11:48