Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cum sa alegem un proiector

18 Septembrie 2005



Home CinemaPana mai ieri proiectoarele reprezentau niste echipamente foarte complexe si costisitoare, care se adresau exclusiv marilor companii, dar iata ca, odata cu dezvoltarea tehnologiei si a reducerii costurilor, au intrat si in viata utilizatorilor din categoria SOHO. In prezent oferta de proiectoare este foarte diversificata, de la proiectoarele pentru business si pana la cele pentru small business sau home cinema, iar acest lucru face ca alegerea echipamentului potrivit sa fie destul de dificila. Acest articol isi propune sa prezinte principalii factori de care trebuie sa tinem seama in alegerea unui proiector.


Primul pas in alegerea unui proiector il constuie determinarea caracteristicilor acestuia, iar pentru a putea face acest lucru este necesar sa cunostem exact modul in care acest echipament va fi utilizat. Factori precum dimensiunile salii in care va fi utilizat proiectorul, iluminarea naturala sau artificiala a acestora, sunt determinanti in stabilirea puterii proiectorului. Astfel, pentru aplicatiile de tip small business si home cinema, unde dimensiunile salii nu sunt foarte mari, se pot folosi videoproiectoare portabile, cu luminozitati care incep de la 700-800 lumeni pentru o lumina ambientala slaba. In cazul in care intensitatea luminii ambientale creste, este necesara alegerea unui echipament care beneficiaza de o luminozitate superioara. Pentru o lumina ambientala normala luminozitatea necesara este de 1200-1500 lumeni, iar pentru o lumina ambientala puternica este nevoie de o luminozitate de peste 2000 lumeni. In ceea ce priveste proiectoarele pentru business, trebuie tinut cont de faptul ca acestea sunt utilizate in spatii luminoase, de dimensiuni mari si catre un numar mare de persoane. Din acest motiv luminozitatea unui astfel de proiector poate varia intre 2500 si 7000 de lumeni. Aceste echipamente sunt mai putin portabile, insa sunt mult mai puternice. Si in acest caz luminozitatea variaza in functie de locul si conditiile in care va fi utilizat. Astfel, pentru sali luminoase cu pana la 100 de persoane este suficienta o luminozitate de 2500 lumeni, pentru sali cu pana la 200 de persoane este necesara o luminozitate de 3500 lumeni, iar in cazul in care numarul persoanelor este mai mare si sala este foarte luminoasa se poate ajunge la luminozitati de pana la 7000 lumeni.


Va intereseaza calitatea imaginii?


Un alt element important in alegerea unui proiector il reprezinta calitatea imaginii pe care acesta o poate furniza. La fel ca in cazul determinarii luminozitatii, si in acest caz este necesar sa avem informatii despre modul in care acesta va fi utilizat, de exemplu o aplicatie de tip PowerPoint necesita o rezolutie mai mica decat un document cu multe date (Excel, Corel, Autocad,etc.). In ceea ce priveste rezolutia, avem de ales intre rezolutii de tip SVGA si XGA. Proiectoarele ce beneficiaza de rezolutia XGA sunt ceva mai scumpe insa vin cu numar de pixeli aproape dublu fata de rezolutia SVGA. De altfel, se tinde catre folosirea exclusiva in mediul business a rezolutiei XGA, echipamentele care beneficiaza de rezolutie SVGA prezentand interes mai mult pentru mediul educational preuniversitar, este de parere doamna Mihaela Boanca, Sales & Marketing Supervisor, in cadrul 3M Romania.


Alegerea rezolutiei potrivite nu este insa suficienta pentru a garanta o calitate buna a imaginii, uniformitatea luminozitatii este de asemenea foarte importanta. Uniformitatea luminozitatii este determinata de modul in care luminozitatea variaza de la centru la marginile ecranului. Pentru o imagine clara este recomandat ca luminozitatea masurata la marginile ecranului sa fie de minim 85% fata de luminozitatea din centrul ecranului.


Ce e de stiut despre lampi


Un alt aspect de care trebuie tinut cont in alegerea unui proiector este durata de viata a lampii. Aceasta se refera la momentul in care luminozitatea scade la jumatate din luminozitatea initiala. Acest parametru este important deoarece poate insemna costuri mai scazute de intretinere ale proiectorului.


De asemenea, trebuie tinut cont si de diversele accesorii suplimentare (telecomanda cu infrarosu, meniu de pornire personalizat, etc.) de care dispune un proiector.


Alegerea suprafetei de proiectie este foarte importanta. Si in acest caz trebuie sa tinem seama de o multime de factori legati de modul in care dorim sa folosim acel ecran, daca dorim un ecran portabil sau unul mobil, daca dorim o solutie performanta sau un ecran clasic mai putin costisitor, etc.


Si ecranul conteaza



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
dr.Mihaela Boanca
Felicitari pt.acest articol.Este destul de complet.
05 Martie 2007, 07:23:50