Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Smartcard-ul - un calculator in miniatura

18 Septembrie 2005



Dezvoltarea continua a comertului electronic, dar si nevoia de securizare a informatiei si de autentificare a persoanelor, au facut necesara dezvoltarea unor echipamente mai sigure si mai performante, capabile nu numai sa retina informatii, dar si sa poata efectua functii complexe de luare a deciziilor si proceduri sofisticate de autentificare pentru a preveni frauda.


Smart Card-ul nu este altceva decat un card prevazut cu un microprocesor si o memorie chip sau doar cu o memorie chip cu o logica ne-programabila. Cardul cu microprocesor permite adaugarea, stergerea sau manipularea informatiei existenta pe card, in timp ce un card cu memorie chip (cum sunt cartelele telefonice) poate executa doar operatii pre-definite. Smart Cardul este un fel de calculator in miniatura, beneficiaza de un procesor de memorie si de un „sistem de operare“. Spre deosebire de cardurile magnetice cu banda, pot pastra de pana la 100 de ori mai multe informatii, beneficiaza de o durata de viata superioara acestora, de pana la 5 ani, fiind totodata mult mai sigure. Informatiile stocate pe un asemenea card sunt securizate, fiind necesare aplicatii speciale precum si terminale speciale de citire/scriere si chiar mai mult decat atat, exista posibilitatea de a seta zone cu acces diferit pe card (read only, read & write sau no access). Exista de asemenea, posibilitatea de a combina un Smart Card cu date biometrice – amprenta digitala, amprenta vocala, etc., deci proceduri sofisticate de autentificare pentru a preveni frauda. Marea problema a unui sistem informatic o reprezinta autentificarea utilizatorilor si tocmai acest aspect a dus la aparitia Smart Card-ului.


SmartCardul si identitatea electronica


Practic, Smart Cardul ofera o modalitate prin care identitatea unui persoane este transformata intr-o identitate electronica, iar odata ce avem acest instrument, posibilitatile de folosire sunt nelimitate. „Cand spunem Smart Card vorbim si despre un suport de stocare pentru alte informatii decat cele de autentificare, putem da aici exemplul unui card de asigurat, care pe langa informatiile de autentificare, poate contine si informatii de urgenta legate de istoricul medical al asiguratului, informatii care pot salva in mod real vieti“, ne-a declarat domnul Stefan Boboc, Director Departament Smart Card in cadrul Prosoft++. Prin urmare Smart Cardul ofera o multime de beneficii cum ar fi securitatea, flexibilitatea in aplicatii, posibilitati active antifrauda si chiar posibiltatea de validare off-line, adica se poate atasa la un calculator un echipament simplu cu doua sloturi pentru Smart Card si se pot face tranzactii intre carduri fara a avea nevoie de conexiune online sau de aprobari. Toti acesti factori au facut ca Smart Cardul sa depaseasca de mult sfera domeniului de autentificare a persoanei, si a ajuns sa fie privit ca un instrument complex si folosit de catre departamentele de resurse umane, marketing si chiar de catre institutii ale statului. Desi majoritatea proiectelor implementate sunt proiecte pe baza de PKI (Public Key Infrastructure), legate de autentificarea posesorului de card, au inceput sa apara si cereri din partea diverselor companii, de dezvoltare a unor aplicatii pe baza de Smart Card, pentru diverse bonificatii, in circuit inchis.


SmartCardul pe piata bancara


Cardul a intrat si pe piata bancara ca instrument de plata, el fiind echivalentul modern al unui portofel. Pentru a efectua operatii cu Smart Cardul, acesta se introduce intr-un dispozitiv de citire/scriere care poate fi cu contact sau fara contact. Smart Cardul memoreaza direct echivalentul digital al sumelor de bani in loc sa indice un cont la banca sau un credit acordat de banca. Cand o astfel de cartela este utilizata pentru a cumpara ceva, echivalentul sumei respective este efectiv transferat vanzatorului si apoi mai departe spre o institutie financiara. „In ultima perioada au inceput sa apara din ce in ce mai multe cereri de dezvoltare a aplicatiilor pe baza de Smart Card pentru programe de loializare si fidelizare. Oamenii si-au dat seama ca nu mai este suficient numai un card de plastic sau un cod de bare, anumite informatii fiind necesare sa fie stocate pe card, si atunci apare ca solutie dezvoltarea unui sistem bazat pe chip card“, ne-a declarat domnul Stefan Boboc. De altfel, argumentele acestei alegeri sunt evidente, datorita faptului ca, spre deosebire de cardurile magnetice care au nevoie de un sistem online, deci de investitii majore in infrastructura, Smart Cardurile pot functiona ca module de securitate intr-un sistem off-line mult mai simplu si, implicit, mai ieftin.


Desi companii ca UTI, GENESYS, ProSoft++, precum si alte nume mari pe piata IT au dezvoltat solutii pe baza de Smart Card, in Romania nu se poate vorbi inca de o piata formata, ea fiind intr-un stadiu de tatonare, insa exista o tendinta constanta de crestere, asta si datorita faptului ca deja noile versiuni de sisteme de operare au suport de Smart Card, au suport de semnaturi digitale si de PKI incluse, incurajand astfel dezvoltarea acestora.


De altfel, producatorii de solutii pe baza de Smart Card considera cresterea pietei ca fiind una constanta pana in momentul in care va fi implementat primul proiect cu adevarat mare si se va putea vedea diferenta, dupa care ne putem astepta la o explozie a pietei.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite