Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Top 10 Malefic August: In luna concediilor, Antiman revine

18 Septembrie 2005



Divizia de securitate a datelor, BitDefender, din cadrul companiei SOFTWIN prezinta evolutia aplicatiilor malitioase pe Internet in luna august. Zafi.D, Antiman.A si Netsky.P sunt virusii cei mai raspanditi din aceasta perioada. Dupa o scurta vacanta, Antiman a revenit puternic in august, ocupand locul 2 in topul celor mai agresive amenintari de pe Internet. Chiar daca, in iulie, a ocupat doar locul 9, fiind responsabil de 1.91% din numarul total de infectari, Antiman a provocat, in ultima luna, peste 12% din infectari. Virusul „made in Romania“ a depasit toate previziunile, mentinandu-se, inca de la aparitia sa, in aprilie, pe primele locuri. „Cresterea Antiman se poate explica si prin extinderea timpului liber, utilizatorii de calculatoare avand posibilitatea de a se ocupa mai mult de mesajele personale. Tehnicile de abordare folosite de acest virus sunt bine studiate si atrag. Mesajele au aparut si in engleza, astfel ca este foarte usor sa pacaleasca utilizatorii de calculatoare mai putin experimentati. Mai mult, virusul are si fani, care ar trebui insa preveniti de efectele vizibile ale virusului, printre care incetinirea sau chiar blocarea calculatorului infectat si scaderea vitezei de navighare pe Internet“, a declarat Bogdan Dumitru, BitDefender CTO.


Fata de celelalte luni, in august, am avut parte de o activitate intensa a tuturor virusilor din top. O crestere surprinzatoare a avut-o Zafi D, virusul adresat europenilor, care conduce detasat cu 21.06%. In august, a survenit si scaderea mult asteptata a lui Netsky.P, care a provocat numai 9.5% din infectari, dupa ce timp de un an si jumatate s-a mentinut in primele doua locuri. Restul pozitiilor din top sunt adjudecate de virusii obisnuiti ai anului. Variante de Mytob si de Netsky populeaza locurile 4-10.


O surpriza a acestei perioade a fost aparitia lui Zotob, un vierme care se foloseste de o vulnerabilitate a Windows 2000 pentru a se instala, cautand ulterior si alte calculatoare legate in retea, pentru a le infecta. „Problemele provocate de acest vierme au fost mediatizate pe larg. Zotob este, insa, un program software realizat cu intentia de a face rau cu efecte limitate in timp, neavand capabilitati de raspandire prin e-mail, deci, la scara larga. Nu ne vom mai intalni cu el in topuri, insa efectele sale nu sunt de ignorat“, a concluzionat Bogdan Dumitru.


Pos./Nume/Procent infectari
1 /Win32.Zafi.D@mm /21.06
2 /Win32.Antiman.A@mm /12.08
3 /Win32.Netsky.P@mm /9.56
4 /Win32.Worm.Mytob.BI /5.15
5 /Worm.Mytob.S /4.55
6 /Win32.Worm.Mytob.C /2.27
7 /Win32.NetSky.D@mm /2.22
8 /Win32.Zafi.B@mm /2.22
9 /Win32.Netsky.AA@mm /1.88
10 /Win32.Worm.Mytob.T /1.74
Altii /37.27



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite