Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Reinventarea automobilului

17 Octombrie 2005



George Sanduleac, Director Audi, Porsche Romania, ne-a pus la dispozitie informatii despre Audi A8Astfel, de la radiocasetofonul, care pana prin anii '90 reprezenta tehnologia de varf in interiorul unui automobil si era suficient pentru ca posesorul unui astfel de automobil sa fie introdus intr-o anumita categorie sociala, s-a ajuns astazi la CarKit-uri, display-uri cu cristale lichide sau sisteme de navigatie prin satelit.


Noul A8 nu face altceva decat sa sublinieze focalizarea inginerilor de la Audi catre tehnologie. Sistemul Multi Media Interface (MMI), cu care este dotat noul A8, nu reprezinta o noutate in gama automobilelor de lux, insa cei de la Audi se pot mandri cu faptul ca sistemul dezvoltat de ei este recunoscut pentru usurinta in utilizare, fiind lider din acest punct de vedere.


GPS devine obisnuinta


Sistemul de pozitionare globala „Audi Navigation System“ se foloseste de tehnologia DVD, iar din acest motiv, capacitatea de stocare a datelor de navigatie a crescut de 6-7 ori si permite memorarea asa ziselor „puncte de interes“ cum ar fi restaurante, hoteluri sau alte informatii utile. Pe langa acestea, noul sistem de navigatie vine cu o multime de facilitati noi, printre care selectarea destinatiei cu ajutorul codului postal sau introducerea acesteia pe cale vocala, prin intermediul numelui complet al destinatiei si al strazii. Sistemul este capabil sa compuna numele final al destinatiei chiar daca acesta a fost pronuntat litera cu litera.


Volan multifunctional


Tot cu ajutorul sistemului Multi Media Interface, se pot comanda, prin intermediul volanului multifunctional, functiile cele mai importante ale telefonului mobil, afisarea numelui si a numarului de telefon pe ecranul mobil si impiedicarea aparitiei zgomotelor. Incepand cu primul trimestru al anului 2004, pregatirea din fabrica pentru telefoanele mobile a inclus si posibilitatea conectarii prin tehnologia bluetooth. Aceasta se face prin intermediul unui cod PIN, care va fi recunoscut automat si astfel, conectarea prin bluetooth, se va face in mod automat, prin simpla apropiere a telefonului. Sistemul MMI este capabil sa memoreze pana la patru telefoane cu bluetooth, cu toate acestea insa numai unul dintre acestea poate fi conectat in acest fel la un moment dat. Sistemul MMI este completat de catre un display color retractabil cu cristale lichide.


Mai mult, soferul poate selecta, prin intermediul sistemului MMI, caracteristicile si raspunsul suspensiei avand la dispozitie patru setari predefinite care pot merge de la foarte sportiv pana la ultra-confortabil, in functie de starea de spirit si mediul inconjurator.


La Audi A8 sunt utilizate cele mai moderne tehnologii din domeniul securitatii. Amintim imobilizarea electronica a coloanei volanului si imobilizatorul electronic de generatie a patra pentru motor. In plus, componente ale vehiculului relevante in caz de furt pot fi schimbate numai dupa obtinerea unei autorizari online. Toti partenerii Audi din lume sunt conectati printr-o retea comuna, proces care contribuie restrictiv la protectia impotriva furtului.


Nici banala cheie nu a scapat de impactul tehnologiei, Audi dezvoltand sistemul „Avanced Key“. Acesta este o cheie dotata cu un transmitator integrat, diferenta fata de o cheie normala fiind aceea ca nu mai este necesara scoaterea acesteia din buzunar. Tot ce trebuie facut este sa te apropi de autovehicul, sa astepti cateva momente ca senzorii sa detecteze prezenta Avanced Key-ului si sa deschizi portiera. Sistemul permite pornirea motorului prin simpla apasare a franei si a butonului de „start“, iar pentru oprirea acestuia se foloseste frana si bineinteles butonul „stop“.


Una peste alta, tehnologia a jucat un rol important in reinventarea automobilului in general si al marcii Audi in special, iar Audi A8 merita cu prisosinta un loc in istoria moderna a automobilului.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite