Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Atentie sporita in mediul electronic!

17 Octombrie 2005



Fara indoiala ca mediul electronic afecteaza si schimba modul de abordare traditional al afacerilor, toate companiile tinzand acum spre o prezenta „electronica“ tot mai activa. Cum oricine din lume se poate conecta, prezenta in spatiul electronic implica si un risc considerabil, atat pentru persoane, cat mai ales pentru companii.


Din multe puncte de vedere informatia este cel mai valoros asset, valoare expusa pericolelor cand companiile folosesc Internetul. Orice informatie disponibila pe web, informatie cu titlu generic, poate suferi modificari sau poate fi sustrasa daca exista interesul unui tert.


Intr-o incercare aleatorie de a aminti cateva dintre tipurile de frauda electronica avem: frauda in comunicatii, fraudele financiare, fraude prin cumparaturi online, fraudarea cardurilor bancare, sabotajul prin intermediul calculatorului, fraude in investitii online, fraudarea unui serviciu de utilitate publica s.a.


Daca vorbim de piratarea cardurilor vorbim despre diferite mijloace tehnice prin care faptuitorii au acces la programul unui bancomat sau la contul unor carduri. Exista mai multe metode. Cea deja binecunoscuta presupune inregistrarea cu o camera video a codului PIN introdus de utilizator si retinerea cardului in bancomatul special modificat de infractori. Ulterior cardul este recuperat fiind extrase de pe el sumele dorite de infractori. O alta varianta este aflarea datelor despre carduri prin site-uri capcana de pe Internet – asemanatoare unor magazine virtuale – si folosirea lor pentru accesarea conturilor respective. Organizatii criminale mari obtin date despre o multitudine de carduri prin aceasta metoda, folosindu-le apoi pentru a transfera periodic sume mici in anumite conturi bancare special deschise. Posesorii cardurilor nu observa prea repede lipsa banilor iar contul in care sunt transferate aceste sume mici creste considerabil, odata cu cresterea numarului de carduri de pe care se fura.


Frauda electronica in Romania sau doar niste „tepe ordinare“?


La noi nu poate fi vorba deocamdata de frauda electronica si mai mult de niste „tepe ordinare“, ne-a declarat Varujan Pambuccian – presedintele Comisiei de IT&C din Parlament (foto alaturat), care crede ca noi nu avem hackeri. Infractorii romani nu sparg site-uri ci comanda de obicei un lucru pe care apoi nu-l mai platesc. Mai sunt si cei care vand marfa pe care nu o au de fapt.


Conventie internationala


Pentru o securitate sporita a tranzactiilor online s-au luat masuri internationale care sa limiteze si sa stopeze practicile infractionale. Astfel, dupa patru ani de eforturi, expertii din statele membre UE si cei din SUA, Japonia si Canada au elaborat „Conventia privind combaterea criminalitatii informatice“ – primul tratat international ce reglementeza activitatile nelegale desfasurate pe Internet sau in alte retele. Conventia fost semnata la Budapesta de mai multe tari de pe glob, printre care si Romania.


Pentru punerea in practica a prevederilor ei a fost data si la noi o lege privind „prevenirea si combaterea criminalitatii informatice“ (Legea nr. 161 pe 2003) care reglementeaza regimul infractiunilor electronice si impune pedepse pentru ca oamenii sa stie ca incalcarea normelor duce la anumite sanctiuni. Sunt vizate, aici, in special fraudele prin mijloace electronice si accesul neautorizat in sisteme informatice.


Avem o lege dura



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite