Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Proiectul Basel II la Raiffeisen

25 Martie 2004



Grupul Raiffeisen a început pregãtirea pentru BASEL II în anul 2000 prin dezvoltarea unor modele de rating care au fost finalizate ºi ulterior implementate ºi aplicate la nivelul întregului grup. La nivel de grup, implementarea proiectului BASEL II a început în iunie 2003, urmând ca procesul sã se desfãºoare în etape. Scopul acestui proiect este de a aºeza banca în linie cu cerinþele BASEL II ºi de a acoperi lipsurile (procese ºi date) constatate în toate sucursalele ºi subsidiarele Grupului. Faza de implementare este focalizatã pe colectarea datelor ºi introducerea soluþiilor/aplicaþiilor IT care sã asigure alinierea la cerinþele BASEL II.
În cele ce urmeazã, sunt prezentate principalele momente de referinþã în Proiectul BASEL II, ca ºi reperele pentru implementarea acestui proiect în þãrile din valul 2 (printre care ºi Raiffeisen Bank România).


Etapa 1
Faza de elaborare a Planului General
pentru Proiectul BASEL II (iun–oct 2003)


În prima fazã s-a efectuat împãrþirea sucurslelor ºi subsidiarelor RZB în douã categorii, în funcþie de momentul în care va începe implementarea proiectului BASEL II. Astfel, þãrile din primul val au demarat implementarea în septembrie 2003, iar pentru þãrile din valul secund procesul de conformizare va începe în septembrie 2004.


Categoria I-a: Din aceastã categorie care trebuie sã implementeze cu prioritate Proiectul BASEL II fac parte: Raiffeisen Bank AG ºi toate sucursalele ºi subsidiarele din Slovacia, Republica Cehã, Ungaria, Polonia, Slovenia (þãri care aderã la Uniunea Europeanã în primul val) precum ºi companiile/ societãþile subsidiare din Austria (de. Ex. Raiffeisen Leasing).


Categoria a II-a: Din aceastã categorie fac parte toate celelalte unitãþi RZB, inclusiv RBRO.


Etapa 2
Implementarea Basel II în þãrile din Categoria I-a (noi 2003 – dec 2005)


  • Segmentarea pe clase de active

  • Colectarea datelor

  • Baza de date cu rating-uri ºi baza de date cu default-uri

  • Implementarea parametrilor pentru Riscul de credit


    Etapa 3
    Implementarea Basel II în þãrile din Categoria a II-a (apr 2004 – dec 2006)


  • Analiza GAP (aprilie 2004–august 2004)

  • Analiza GAP pentru Procese

  • Analiza GAP pentru Date

  • Evaluarea arhitecturii II

  • Implementarea la nivel local în unitãþile Raiffeisen Bank din þãrile din categoria a II-a (septembrie 2004–decembrie 2006)


    BASEL II – ABORDÃRI
    Grupul RZB opteazã pentru urmãtoarele abordãri dintre cele propuse:

  • Riscul de Credit: Abordarea IRB de bazã

  • Riscul de Piaþã: Abordarea Standard

  • Riscul Operaþional: Abordarea Standard


    BASEL II – Finalizarea
    RZB Group va finaliza implementarea Basel II pânã în 31 decembrie 2006.
    Elemente legate de strategia Raiffeisen Bank privind riscul operaþional în vederea îndeplinirii cerinþelor Comitetului Basel II.
    Raiffeisen Bank elaboreazã în prezent o metodologie (manualul riscului operaþional) ºi instrumentele de lucru pe baza documentaþiei ºi a reglementãrilor în vigoare.



    Parerea ta conteaza:

    (0/5, 0 voturi)

    Lasa un comentariu



    trimite