Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Solutiile SIP au dominat la VON 2005

18 Octombrie 2005



Internetul si comunicatiile au un profund impact asupra individului si metodelor de comunicare in afaceri. In conformitate cu DataQuest, inca din 2000, traficul de pachete l-a depasit pe cel din retelele TDM.
Un studiu Keynote arata ca acum unii service provideri de VoIP intampina totusi unele obstacole. Studiul s-a facut intr-o tara dezvoltata prin compararea cu serviciile retelei PSTN si arata ca daca disponibilitatea PSTN tinde spre 100%, VoIP este pe undeva pe la 95%, scorul mediu MOS (Mean Opinion Score test)-un indicator al calitatii serviciului - este 4 in cazul PSTN si este 3,5 in cazul VoIP, in timp ce call audio delay-ul VoIP este aproape dublu fata de PSTN.


Insa studiul este optimist: la nivel mondial 6,5 milioane camine au adoptat VoIP in 2004, iar numarul va creste in 2008 la 26 milioane, cu o crestere similara pe piata enterprise. La un razboi al preturilor telecomunicatiilor–in continua scadere–clientii vor cauta cea mai buna calitate si cele mai fiabile servicii. Cateva statistici despre dinamismul pietei VoiP in SUA (publicate recent la cea mai mare expozitie de profil VON) vorbesc de la sine:

  • Clienti platitori la mijlocul anului 2004: 440.000; la mijlocul anului 2005: 2.700.000
  • Cifre de afaceri estimate pentru 2005: 220 mil USD; pentru 2007: 3000 mil USD.


    Pentru a veni in intampinarea unui mediu de afaceri in continua schimbare, pentru a atrage noi clienti si oferi servicii de valoare adaugata, providerii dezvolta servicii convergente voce-date bazate pe SIP–Session Initiation Protocol. Bazat pe protocoalele fundamentale ale Internetului, SIP are abilitatea de a integra serviciile traditionale de voce cu serviciile Web. Liderii in industria de comunicatii au dezvoltat deja servicii si produse bazate pe SIP, ceea ce inseamna ca SIP castiga tot mai mult teren in fata protocoalelor similare. In prezent, SIP reprezinta un motor al dezvoltarii comunicatiilor de voce prin retele IP. Dovada este data si de faptul ca marile companii producatoare de echipamente pentru telecom si comunicatii prin retele IP isi prezinta si isi promoveaza produsele SIP ca fiind reprezentative pentru prezentul si viitorul comunicatiilor de voce (Cisco, Avaya, Sonus, Alcatel, Siemens, Microsoft, etc.). De altfel, marii operatori de comunicatii si-au dezvoltat infrastructura pentru SIP (AOL, Earthlink, AT&T, MCI, BT). Flexibiliatea si potentialul protocolului SIP au facut ca el sa fie adoptat de catre consortiul 3GPP ca protocol de semnalizare in telefonia 3G.


    Dezvoltarea protocolului SIP este relativ recenta in comparatie cu alte protocoale pentru comunicatii de voce, ca de exemplu familia de protocoale H.323.


    Marele avantaj al SIP este ca a fost proiectat de la inceput pentru retele IP, sa fie simplu si extensibil. In acest moment, SIP a devenit un concept care sta la baza a peste 60 de standarde adoptate de IETF si peste 100 de propuneri de standardizare. Fata de H.323, protocol specificat de ITU-T ce fost adoptat initial de companiile telecom, aceste caracteristici ale SIP s-au dovedit cruciale. Mostenind arhitectura ISDN, H.323 s-a dovedit incapabil sa rezolve cu usurinta elemente cheie ale retelelor IP, precum traversarea NAT-urilor (Network Address Translators).


    Cea mai mare conferinta si expozitie in domeniul VoIP de pana acum, Voice on the Net (VON), Boston, SUA, din 19-22 Septembrie, cu peste 300 de expozanti si 8000 de participanti din 60 de tari, demonstreaza inca o data succesul VoIP. Produsele si solutiile emblema prezentate de catre companii in cadrul evenimentului s-au axat in jurul protocolului SIP si a extensiilor acestuia.


    Voice System SRL, companie romaneasca care dezvolta solutii VoIP bazate pe SIP, a fost prezenta la VON cu stand propriu. Beneficiind de o experienta de peste 4 ani in domeniul SIP, Voice System si-a prezentat ultimele produse in cadrul acestei expozitii. Incepand cu ESP (Enterprise SIP Platform), solutie completa VoIP ce permite oferirea serviciilor de comunicatii de voce atat pentru utilizatori rezidentiali cat si pentru operatori carrier-grade, gama de produse se continua cu sisteme de billing prepaid si postpaid sau platforme de optimizare a traficului de voce in retele distribuite.


    SIP – O prezentare generala a protocolului


    SIP este un protocol peer-to-peer de semnalizare pentru comunicatii multimedia care se integreaza cu alte servicii Internet, ca email, voicemail, instant messaging sau aplicatii web. Rolul SIP este de a initializa, negocia si modifica parametrii de comunicare pentru convorbiri sau conferinte de voce, videoconvorbiri point-to point sau videoconferinte. Pe langa aceste servicii de baza, SIP este folosit si in sesiunile de colaborare Web, chat, sau sesiuni de mesagerie instant. Terminalele SIP, cunoscute sub numele de telefoane SIP, pot fi hardware dedicat sau aplicatii software ce pot rula pe PC, laptopuri, PDA sau cell phone. SIP ofera clientilor mai multa flexibilitate in construirea retelelor convergente. Cele care utilizeaza TDM-PBX au nevoie de ajutorul producatorului pentru adaugarea de caracteristici si functionalitati noi. Acum retelele IP convergente bazate pe SIP permit dezvoltarea si implementarea cu usurinta de noi aplicatii software.


    In termeni simpli putem spune ca SIP este un protocol client-server transportat ori pe TCP ori pe UDP, dar cele mai uzuale implementari folosesc SIP peste UDP din cauza simplitatii si a vitezei marite. Sesiunile SIP, de la apeluri telefonice la conferinte multimedia, pot fi unicast sau multicast. Comunicatia poate fi stabilita intre utilizatori intr-o retea de larg consum sau de-a lungul unor segmente multiple de retea, atata timp cat exista posibilitatea de a se conecta unele cu celelalte prin intermediul adresei IP. SIP este un protocol relativ nou, mult mai simplu decat H.323, dar este cel putin tot atat de functional si isi are originea in protocoalele text mai vechi cum ar fi HTTP. Diagramele de topologie a retelelor folosind semnalizarea SIP sunt similare cu acelea pentru S/MGCP si pentru H.323



    Parerea ta conteaza:

    (0/5, 0 voturi)

    Lasa un comentariu



    trimite