Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Spyware pentru toti!

18 Octombrie 2005



Agentul 007 avea pe vremuri un farmec aparte. Ravasea mintile superbelor domnisoare doar printr-un zambet, trecea cu usurinta de cele mai puternice sisteme de aparare si rezolva orice situatie, oricat de grea ar fi fost, printr-un amestec specific de inteligenta si noroc. Farmecul sau ar deveni insa inutil pentru spionii care actioneaza pe Internet, caci ei nici nu trebuie sa se prezinte cu o voce senzuala, nici nu trebuie sa conduca masini scumpe pentru a va fura informatiile de sub nas. Tot ce trebuie ei sa faca este sa ajunga pe computerul dumneavoastra. Din acel moment, intimitatea dumneavoastra pe Internet este ca si inexistenta. Iar datele dumneavoastra cele mai de pret, o prada sigura.


Spyware, key-loggers, hijackers–ce sunt si cum ne putem infecta


Termenul spyware se refera la o categorie destul de vag definita de programe care sunt instalate in mod secret pe computerul unei persoane si care monitorizeaza utilizarea acelui computer fara stirea sau consimtamantul utilizatorului.


Majoritatea programelor spyware incearca sa determine utilizatorul sa vizualizeze anumite reclame sau pagini de web. Unele programe spyware trimit de asemenea informatii despre utilizator catre alte computere de pe Internet.


Ne putem infecta foarte usor – navigand pe Internet si dand peste site-uri dubioase sau cu setari de securitate improprii. Programele spyware sunt instalate de obicei fara stirea utilizatorului ca parte a procesului de instalare a unor programe, cu precadere programe de partajare a fisierelor audio obtinute prin intermediul descarcarilor de pe internet. Mai rau, putem fi complet nestiutori despre existenta acestora daca nu avem instalat un program anti-spyware.


Cele mai daunatoare tipuri de spyware sunt programele denumite key-logger. Aceste programe pur si simplu inregistreaza tastele care sunt apasate de catre dumneavoastra, stocand si informatii suplimentare precum imagini ale ecranului utilizatorului de la momentul inregistrarii succesiunii de taste. Apoi ele trimit aceste date catre atacator prin intermediul unui e-mail. Astfel, daca utilizati un calculator infectat cu un key-logger modern pentru a introduce pe un webshop date confidentiale, precum numarul cartii de credit si codul de securitate al acesteia, atacatorul va sti exact ce date trebuie sa introduca pentru a cumpara linistit de pe internet folosind datele dumneavoastra.


Alte tipuri de programe spyware sunt hijackerele. Sunt doua tipuri de hijackere - Browser/Page Hijackers, care incearca sa deturneze controlul utilizatorului asupra paginii initiale din browserul de internet (home page) sau asupra iconitelor de pe desktop, resetandu-le catre un website predeterminat. De obicei pe acel site se va afla si un virus sau vreun alt program daunator care de-abia asteapta sa va agreseze computerul... Al doilea tip de hijackere utilizeaza resursele propriului dumneavoastra computer pentru a se raspandi sau pentru a utiliza sistemul ca pe o resursa pentru alte activitati (trimitere de spam, etc.). Aceasta duce la scaderea drastica a resurselor computerului, afectand negativ computerul si viteza de navigare pe Internet.


Body count: 67% dintre computerele de pe glob sunt infectate cu spyware. And counting...


Un studiu dat publicitatii anul trecut de catre IDC arata ca circa 67% dintre computerele din intreaga lume sunt infectate de programe spyware. Alte surse indica spre procentaje chiar mai mari, de pana la 90% de computere infectate. Raportul SpyAudit pe 2004, alcatuit in urma datelor adunate de la furnizorii de servicii internet, arata de exemplu ca programele care monitorizeaza actiunile intreprinse pe un sistem au proliferat cu 230% in timpul acelui an. Iar de atunci incoace s-a inregistrat literalmente o explozie de programe spyware de toate tipurile.


Acest lucru ridica puternice semne de intrebare asupra intimitatii pe Internet. Daca utilizatorii casnici se pot trezi ca altcineva le-a furat parolele de la e-mail-ul pe internet si codurile de la cardul de credit, companiile se pot confrunta cu probleme majore, care merg de la scurgerea de date confidentiale pana la utilizarea frauduloasa a conturilor companiei.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite