Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Bill Gates, aniverseaza 50 de ani

18 Octombrie 2005



Grupaj elaborat de prof. univ. dr. ing. Ioan C. BACIVAROV, Directorul laboratorului „Calitate, fiabilitate si tehnici informationale-EUROQUALROM“, Universitatea „Politehnica“ din Bucuresti



William Henry Gates III, co-fondator si Chief Software Architect al Microsoft CorporationPrezent in domeniile cheie ale civilizatiei post-industriale, unul dintre principalii artizani ai revolutiei informatice, Bill Gates – cel care aniverseaza la sfarsitul lunii octombrie 2005 cinci decenii de viata – este astazi nu doar cel mai bogat, dar probabil si printre cei mai influenti oameni din lume.


Desigur, a incerca sa prezinti intr-un spatiu aprioric limitat, o personalitate de exceptie, cum este cea a lui Bill Gates este o intreprindere dificila. Cum poti descrie in cateva cuvinte o personalitate insolita, care prin activitatea sa si a companiei pe care o conduce a facut posibila dezvoltarea societatii informationale? Vizionar de exceptie, strateg redutabil, comunicator entuziast, filantrop, Gates nu se incadreaza in tiparele uzuale in care poti fixa o personalitate. Inca din 1975 Bill Gates a realizat faptul ca minusculele microprocesoare vor revolutiona tehnica de calcul, ducand la declansarea unei adevarate revolutii in informatica. Abandonand studiile, s-a lansat in acel an in aventura Microsoft, pe care de-a lungul timpului avea sa-l aduca la statutul de cel mai puternic imperiu informatic al planetei. De numele sau se leaga practic odiseea micro-informaticii, de la primele produse software elaborate de pionierii entuziasti care lucrau in garajele californiene, pana la era magistralelor informationale, cu aliantele sale strategice valorand multe miliarde de dolari.


Bill Gates–50, O viata dedicata informaticii


Vom incerca in cele ce urmeaza sa evidentiem principalele etape ale tumultuoasei vieti si activitati ale acestui „guru“ al informaticii, punctand drumul parcurs de Bill Gates, de la adolescentul pasionat de informatica din anii '70 pana la magnatul de astazi, a carui avere depaseste 50 miliarde de dolari.


  • 28 octombrie 1955. Se naste William Henry Gates III, cel care avea sa fie cunoscut ca Bill Gates. Provine dintr-o familie cu o bogata istorie in afaceri, politica si servicii comunitare. Tatal sau, William Henry Gates Sr., de profesie avocat si-a folosit ambitia, inteligenta si spiritul competitiv pentru a-si ajuta fiul si cele doua fiice sa se afirme pe plan profesional. Mama sa, Mary Mazwell Gates, a fost profesor si totodata membra in consiliile directoare ale catorva companii. Micul Bill s-a remarcat inca din scoala elementara, depasindu-si colegii in toate domeniile, astfel ca parintii au hotarat sa-l inscrie la selecta scoala privata din Lakeside, unde Bill avea sa descopere lumea informaticii.
  • 1968. La varsta de 13 ani descopera lumea fascinanta a calculatoarelor la scoala din Lakeside. Bill Gates, Paul Allen si alti cativa elevi (multi dintre ei vor deveni ulterior primii programatori ai companiei Microsoft) sunt nedezlipiti de calculator, scriind deja primele lor programe. Astfel, impreuna cu Paul Allen, Bill realizeaza in acel an primul lor program: un joc tic-tac-toe.
  • 1968. Bill Gates formeaza impreuna cu Paul Allen „Lakeside Programmers Group“. Cateva companii recurg la talentele tinerilor programatori, in principal pentru securizarea sistemelor si aplicatiilor existente.
  • 1970. La varsta de 15 ani, Gates incepe sa lucreze pe calculatoarele din campusul Universitatii din Washington.
  • 1972. Gates si Allen fondeaza compania „Traf-O-Data“, care realizeaza un mic calculator pentru masurarea traficului; castiga 20.000 USD din aceasta afacere.
    Bill Gates-adolescent
  • 1972. Compania din domeniul apararii TRW ii ofera lui Gates un post de programator.
  • 1973. Bill Gates intra la Universitatea Harvard. Aici il intalneste pe Steve Ballmer, viitorul PDG al Microsoft.
  • 1974. Continua colaborarea cu Allen si va realiza in anii urmatori impreuna cu acesta un interpretor BASIC pentru Altair 8800. Altair BASIC marcheaza o etapa importanta in istoria microinformaticii: poate fi considerat drept primul limbaj de programare dezvoltat pentru un calculator, realmente personal. Va fi totodata si primul produs software important al noii companii Microsoft (numita initial Micro-Soft), fondata in anul urmator.
  • 1975. Bill Gates paraseste la varsta de 20 ani Hardvard-ul si formeaza impreuna cu Paul Allen compania Microsoft. Venitul companiei, care va deveni peste ani gigantul mondial al informaticii, este de 16.005 USD in 1975.
  • 1980. Microsoft cumpara QDOS (realizat de Tim Paterson) de la Seattle Computer Products. In anul urmator insusi Paterson paraseste Seattle Computer Products si se angajeaza la Microsoft.
  • 1981. Microsoft intra in alianta cu IBM cand „Big Blue“ a recunoscut (cu o intarziere de 6 ani) potentialul pietei de calculatoare personale. Bill Gates are ideea geniala ca in cooperarea cu IBM sa-si pastreze controlul asupra comercializarii MS-DOS separat de proiectul IBM-PC. Aceasta ii va permite lui Gates sa-si realizeze uriasa avere din comercializarea MS-DOS si a sistemelor de exploatare care vor fi realizate ulterior de catre Microsoft.
  • 1985. Lansarea Windows 1.0.
  • 1986. Microsoft se dezvolta rapid si in acest an isi face intrarea in Bursa. Investitorii il intampina cu entuziasm si chiar in acest an Bill Gates devine miliardar.
  • 1987. Lansarea Windows 2.0.
  • 1990. Lansarea Windows 3.0.
  • 1992. Lansarea Windows 3.1.
  • 1992. Presedintele Bush i-a decernat lui Bill Gates Medalia Nationala pentru Tehnologie
  • 1993. Pentru prima data, vanzarile combinate ale software-ului bazat pe Windows depasesc pe cele bazate pe sistemele de operare DOS si Macintosh.
  • 1994. Lansarea Windows NT 3.1.
  • 1994. La 1 ianuarie 1994 Bill Gates se casatoreste cu Melinda French, angajata a Microsoft, cu care va avea trei copii: doua fete – Jennifer Katherine si Phobe Adele si un baiat, Rory John
  • 1994. Bill Gates infiinteaza fundatia care ii poarta numele si care va sprijini operele cu caracter filantropic in domenii precum sanatate si invatamant in intreaga lume.
  • 1995. Lansarea Windows 95.
  • 1998. Lansarea Windows 98.
  • 2000. Lansarea Windows 2000 si Windows Me
  • 2000. Infiintarea Fundatiei Bill & Melinda Gates, prin unirea Fundatiei Gates Learning (care acorda asistenta in domeniul invatamantului) cu Fundatia William H. Gates (care isi concentra atentia asupra problemelor de sanatate din intreaga lume).
  • 2001. Lansarea Windows XP
  • 2004. S-a calculat ca Microsoft controleaza 80-85% din intreaga industrie software legata de calculatoarele personale (PC). Pozitia de monopol a companiei ii atrage mai multe procese, inclusiv cu Uniunea Europeana.
  • 2004. Bill Gates, creatorul, proprietarul si conducatorul Microsoft este, conform clasamentului Forbes, cel mai bogat om al planetei
  • 2005. Pe data de 2 martie 2005 Bill Gates este facut Cavaler de onoare al Ordinului Imperiului Britanic, dar nefiind cetatean al Commonwealth-ului nu va putea purta titlul de „Sir“ ci doar atasa literele KBE (Knight of British Empire) dupa numele sau.
  • 2005. Lansare versiune beta Windows Vista (anterior Longhorn)


    Microsoft1978Bill Gates este autorul a numeroase best-seller-uri in domeniul managementului si IT, intre care mentionam „The Road Ahead“ si „Business@the Speed of Thought“, o carte care prezinta modalitatile in care tehnologia poate veni in sprijinul solutionarii problemelor de afaceri prin metode inovative.


    Implicarea in opere filantropice este un alt element definitoriu al personalitatii lui Bill Gates. Bill si sotia sa Melinda au inzestrat, de-a lungul anilor, fundatia care le poarta numele cu peste 27 miliarde USD (la nivelul lunii martie 2004), pentru a sustine initiativele filantropice la nivel global in sfera sanatatii si invatamantului, cu speranta ca in secolul al XXI-lea progresele in aceste domenii critice vor fi disponibile pentru o parte cat mai insemnata a populatiei globului.


    Bill Gates a crezut si in viitorul comunicatiilor mobile si a investit in proiecte indraznete si in acest domeniu. In afara de pasiunea pentru computere si software, Gates este interesat si de biotehnologie, investind in mai multe companii de profil.


    Este, de asemenea, fondatorul lui Corbis, unul dintre cei mai mari dezvoltatori din lume ai resurselor de informatie vizuala – o cuprinzatoare arhiva digitala de arta si fotografie pentru public si colectii particulare de pe intreg globul. Dintre operele celebre pe care Bill Gates le-a achizitionat, mentionam, Codex Leicester, celebrul manuscris al lui de Leonardo da Vinci (cumparat in 1994 pentru 30,8 milioane de dolari).


    Bill este un cititor pasionat si ii place sa joace golf si bridge.



    Parerea ta conteaza:

    (0/5, 0 voturi)

    Lasa un comentariu



    trimite