Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Noutăţi de la congresul partenerilor Microsoft

24 Iulie 2011




Steve Ballmer


În cadrul Worldwide Partner Conference 2011, desfăşurat în perioada 10-15 iulie la Los Angeles, Microsoft a anunţat cele mai relevante noutăţi pe principalele linii de business şi a sărbătorit alături de circa 15.000 de parteneri închiderea unui an în care întreg ecosistemul a generat o cifră de afaceri de peste 580 de miliarde de dolari. Mesajele cheie transmise au fost că business-ul pe virtualizare şi cloud creşte, familia Dynamics este foarte profitabilă, iar Windows 8 va schimba complet experienţa utilizatorilor.

Evenimentul, tradiţional în industria globală de IT, atrage parteneri din toate regiunile globului, inclusiv din România, de unde au participat anul acesta circa 20 de persoane. Cu aproximativ 64.000 de companii înscrise şi care împreună totalizează circa 15 milioane de angajaţi, WPC devine punctul de întâlnire al celui mai mare sistem global de parteneri.


Cloud computing prinde viteză

Cloud computing a fost ideea centrală a evenimentului, deoarece numărul proiectelor de referinţă este în creştere, iar 58% din parteneri deja generează venituri din acest segment de activitate. Steve Ballmer, CEO Microsoft, a declarat că, în ultimele luni, la ecosistemul Microsoft au aderat parteneri în premieră interesaţi doar de cloud, ceea ce arată o schimbare a mentalităţii, nu doar a tehnologiei. Numărul serverelor virtuale vândute l-a depăşit pe cel al serverelor fizice, iar industria se îndreaptă de la un model de monetizare punctual, prin contracte bine definite ca timp, la unul bazat pe abonament şi contracte de servicii pe termen lung.


Office 365, unul dintre cele mai importante servicii Microsoft în cloud, se bucură de un mare interes la nivel global, la fiecare 25 de secunde fiind înregistrat un nou cont de trial. Office 2010 a fost primit la fel de bine de piaţă, peste 100 de milioane de licenţe fiind vândute în ultimul an, în ciuda creşterii
popularităţii suitelor de productivitate online.


Dynamics, aniversare de 10 ani

Linia de business Dynamics a împlinit 10 ani în cadrul Microsoft, evoluţia fiind una foarte bună în toată această perioadă, cu o creştere anuală medie de circa 20%. Situaţia este similară şi în România, unde, anul trecut, Dynamics CRM a fost printre activităţile cu o creştere evidentă în piaţa locală. Principala noutate anunţată de Microsoft ţine de mutarea soluţiilor ERP în cloud. Astfel, următoarea ediţie a Microsoft Dynamics NAV (cunoscut local şi ca Navision) va avea şi o versiune on demand, lansarea oficială fiind, cel mai probabil, în prima parte a anului 2012. Steve Ballmer a declarat despre Dynamics că este ,,o linie de business independentă, care face lucruri minunate şi foarte profitabile“.


Microsoft în segmentul consumer

Steve Ballmer a vorbit şi despre achiziţia Skype, care va fi integrat alături de Lync într-o platformă singulară, care va combina comunicarea din mediul enterprise, bazată pe Active Directory, cu cea dedicată segmentului consumer.


Vânzările de Windows merg, de asemenea, foarte bine, peste 400 de milioane de licenţe Windows 7 fiind deja pe piaţă, sistemul de operare Microsoft cumulând peste 1 miliard de utilizatori cu toate versiunile disponibile. Windows 8 se anunţă o schimbare majoră, fiind orientat către noile generaţii de „PC“-uri, caracterizate prin mobilitate şi touchscreen. Windows 8 va suporta şi alte procesoare, precum ARM, şi nu doar Intel şi AMD, şi cu siguranţă nu va solicita mai multe resurse decât versiunea curentă. Prin urmare, presiunea pe schimbarea echipamentelor va fi minimă.


Microsoft are planuri majore şi la nivelul sistemului de operare pentru smartphone-uri, noua versiune Mango având nu mai puţin de 500 de noi funcţionalităţi, iar prin colaborarea cu Nokia creşterea cotei de piaţă va fi relevantă în următorii ani. Conform unor prognoze ale IDC şi Gartner, Microsoft Windows Phone are toate şansele să devină sistemul de operare numărul 2 la nivel global până în 2015.


Schimbări importante se anunţă şi la nivel de XBox, prin adăugarea funcţionalităţilor de Live TV şi comandă vocală până la sfârşitul anului. Mai mult, Microsoft doreşte să aducă Xbox şi Kinect în lumea enterprise.


Prezentarea lui Steve Ballmer de la WPC 2011 s-a încheiat într-o notă de optimism, acesta subliniind că 2010 a fost un an bun pentru Microsoft, dar 2011 se anunţă unul mai bun, iar toate aceste rezultate bune nu pot fi obţinute decât alături de parteneri.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite