Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Domeniul energiei verzi şi-a stabilit priorităţile CDI

24 Iulie 2011



Concluziile şi recomandările „Studiului prospectiv privind orientările strategice şi principalele direcţii de cercetare-dezvoltare şi inovare (CDI) pe termen scurt şi mediu în domeniul energiei verzi”, lansat în 2010 de ANCS, au fost recent făcute publice de consorţiul care s-a ocupat de realizarea acestui proiect: ICEMENERG (în calitate de coordonator), ICPE, OVM-ICCPET, Universitatea Valahia Târgovişte şi Institutul Naţional de Cercetări Economice. Studiul a avut ca obiectiv fundamentarea dezvoltării activităţilor de cercetare-dezvoltare-inovare din ţara noastră în acest domeniu, pe baza priorităţilor strategice şi tehnologice la nivel naţional, aliniate la priorităţile internaţionale din domeniu.

Context european, context naţional

Promovarea energiei verzi constituie obiectivul esenţial al Pachetului strategic UE Energie-Mediu 2007, care prevede pentru anul 2020 reducerea consumului de energie prin creşterea eficienţei energetice cu 20%, creşterea ponderii surselor regenerabile în consumul total la 20%, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 20% şi creşterea ponderii biocombustibililor în transporturi la 10%. Pentru realizarea acestor ţinte a fost realizat Strategic Energy Technologies Plan (SET Plan), prin care sunt stabilite mai multe iniţiative tehnologice la nivel european.

În România, Programul Parteneriate în domeniile prioritare este cel mai amplu Program din Planul Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare II 2007 – 2013(PN2), în care sunt stabilite direcţiile şi tematicile de cercetare aferente Domeniului 2 – Energie. Spre deosebire de programul similar european, „Cooperation” din FP7, în PN2 se înregistrează, însă, diferenţe substanţiale în ceea ce priveşte direcţiile şi tematicile. Astfel, în cadrul programului „Cooperation”, domeniul 5 – Energie figurează nouă direcţii de cercetare foarte clar individualizate, cu 41 de tematici de cercetare. În cadrul PN2, structura domeniului este mult simplificată. Astfel, figurează o singură direcţie de cercetare, intitulată foarte general „Sisteme şi tehnologii energetice durabile; securitate energetică” cu cinci tematici de cercetare, a căror formulare este, de asemenea, foarte generală.

Nu se poate spune că formulările actuale din PN2 nu au permis promovarea unor proiecte în domeniul energiei verzi de către organizaţiile de cercetare din ţară. Formulările foarte generale au împiedicat, însă, concentrarea eforturilor şi a fondurilor pe problemele în mod real importante, apreciază autorii studiului.

Rezultatele internaţionale

În schimb, analiza participării României la programele internaţionale de cercetare şi, în particular, la FP7 a dezvăluit rezultate modeste. Conform publicaţiei Comisiei Europene „România – realizări majore ale UE în domeniul ştiinţei şi cercetării” (B[9]), în octombrie 2008 organizaţiile din România absorbiseră 18 milioane de euro din FP7, fiind, după acest criteriu, pe locul 27 între ţările UE-27 (fiind vorba de fonduri angajate şi nu efectiv achitate).

Se remarcă faptul că, în contextul în care participarea României în ansamblu este modestă, domeniul Energie-Mediu are o participare foarte redusă în totalul participării româneşti (2,2%, respectiv circa 400 de mii de euro).

În cadrul FP7 au fost aprobate până acum 182 de proiecte, din care numai 10 proiecte (5,5%) au organizaţii româneşti în consorţii. Numărul total de participanţi la consorţiile întocmite pentru realizarea celor 182 de proiecte este de 3.112, între care sunt doar 10 participanţi (0,32%) din România.

Potenţial

Activităţile desfăşurate în cadrul proiectului au inclus o analiză a activităţilor de CDI în domeniul energiei verzi la nivel naţional. Pe baza chestionarelor difuzate specialiştilor din principalele organizaţii de cercetare (universităţi, institute naţionale, societăţi comerciale cu activitate CDI, ONG cu activitate CDI) s-au formulat o serie de concluzii, care afirmă că organizaţiile CDI din România: pot aborda cu mai mult succes activităţile de cercetare aplicativă în comparaţie cu cele de cercetare fundamentală; dispun de o bază materială satisfăcătoare pentru activităţi în domeniul energiei verzi; dispun de specialişti de nivel corespunzător; au un potenţial acceptabil de a contribui la îmbunătăţirea cunoştinţelor la nivel internaţional în domeniu şi relativ ridicat pentru dezvoltarea tehnologiilor şi echipamentelor pentru piaţa internă; se confruntă cu dificultăţi în asigurarea finanţării; au o contribuţie încă redusă la creşterea gradului de utilizare a energiei verzi la nivel naţional.

Pe de altă parte, interesul firmelor româneşti este slab faţă de cercetările care se finalizează cu tehnologii/echipamente, dar mai ridicat (dar nu foarte ridicat) faţă de activităţi de inginerie/consultanţă tehnică.

Priorităţi

Determinarea priorităţilor naţionale ale activităţilor CDI în domeniul energiei verzi a rezultat în urma discuţiilor din cadrul panelurilor de specialitate, precum şi în cadrul interviurilor. Principalele concluzii au fost următoarele:

• În etapa actuală şi în viitorul previzibil pare puţin probabil ca organizaţiile din România să desfăşoare în mod eficient un număr ridicat de activităţi de cercetare fundamentală în domeniul energiei (inclusiv „energiei verzi”). Este mai oportun ca fondurile (relativ reduse) disponibile de la buget să fie orientate către finanţarea unor cercetări cu caracter aplicativ, cu impact direct în viaţa reală. Cercetările fundamentale ar trebui realizate în acele tematici care corespund unor necesităţi reale la nivel naţional.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite