Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Dezafectarea Reactorului Nuclear - Workshop Internaţional la Bucureşti

24 Iulie 2011





În perioada 4-8 iulie 2011, Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară-Horia Hulubei (IFIN-HH), în cooperare cu IAEA – Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de la Viena, instituţia specializată în domeniul nuclear a Organizaţiei Naţiunilor Unite-ONU, a organizat la Bucureşti-Măgurele un workshop în domeniul dezafectării reactorilor de cercetare. Acest eveniment reprezintă o etapă din proiectul internaţional R2D2P, coordonat de AIEA şi dedicate Demonstrării Dezafectării Reactorilor de Cercetare (www.iaea.org). 26 de participanţi din 15 ţări - Argentina, Algeria, Austria, Brazilia, Bulgaria, China, Egipt, Filipine, Indonezia, Irak, Malaiezia, Mexic, Serbia, Ungaria, Vietnam - au efectuat activităţi practice utilizând documentaţiile tehnice de la reactorul VVR-S din IFIN-HH, au analizat, în cadrul unui larg schimb de informaţii, experienţă şi cunoştinte, echipamentele achiziţionate sau în curs de achiziţionare, au vizitat obiectivul nuclear şi instalaţiile Staţiei de Tratare a Deşeurilor Radioactive (STDR), unde se gestionează deşeurile radioactive rezultate din dezafectare, au participat la discuţii în sesiuni plenare şi în cele trei grupuri de lucru din domeniul analizelor de securitate, management de materiale şi activităţi de dezafectare.

Reactorul nuclear de cercetare VVR-S din cadrul IFIN-HH a fost primul din sud-estul Europei, fiind pus în funcţiune în luna iulie 1957 de o echipă de specialişti ruşi şi români. După 40 de ani de funcţionare continuă, fără incidente sau evenimente, reactorul de la Măgurele a fost oprit în 1997. Cinci ani mai târziu, prin HG nr. 418/2002 s-a decis oprirea sa definitivă în vederea dezafectării. Din anul 2010 a început implementarea proiectului de dezafectare – o nouă premieră, întrucât el devine primul reactor nuclear de cercetare care se dezafectează din această zonă a Europei.

Dezafectarea unei instalaţii nucleare reprezintă implementarea unui set de măsuri tehnice, financiare şi administrative prin care instalaţia respectivă este scoasă de sub regimul de autorizare. IFIN-HH respectă cu rigurozitate reglementările privind securitatea nucleară şi radiologică, protecţia mediului şi proprietăţii, a sănătăţii lucrătorilor şi populaţiei. Astfel, spre exemplificare, trebuie respectate prevederile Legii nr. 111/1996 pentru reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, ale Tratatului EURATOM, a altor angajamente din cadrul tratatelor la care România este parte semnatară.

Odată cu implementarea proiectului de dezafectare au început şi repatrierea combustibilului nuclear uzat slab îmbogăţit EK-10, în Federaţia Rusă (ţara de origine) şi modernizarea instalaţiilor STDR din IFIN-HH. Proiectul se va desfăşura până în 2020, iar la finalizarea dezafectării se vor reutiliza clădirile pentru activităţi de CDI în domeniul ştiinţei materialelor în câmp de radiaţii. Pentru desfăşurarea în condiţii de securitate nucleară şi radiologică a activităţilor de dezafectare (de la dezasamblări şi segmentări, la managementul materialelor rezultate din dezafectare şi managementul proiectului) sunt elaborate documentaţii tehnice complexe, aprobate de către autorităţile naţionale competente din domeniul nuclear, al protecţiei mediului, sănătăţii publice şi securităţii industriale. IFIN-HH, căruia îi revine întreaga responsabilitate privind implementarea proiectului, desfăşoară un management eficient şi are expertiza necesară în acest sens: utilizează resurse umane calificate şi bine instruite, tehnologii validate, contractanţii lucrărilor sunt autorizaţi să desfăşoare activităţile atribuite în condiţii de securitate nucleară şi radiologică. Documentaţiile tehnice de bază care se aplică în desfăşurarea proiectului de dezafectare sunt: planul detaliat de dezafectare, documentaţia tehnică pentru dezafectare, elaborată în conformitate cu prevederile Tratatului EURATOM, studiul de impact asupra mediului şi bilanţ de mediu nivel II, documente tehnice privind capabilităţile tehnice, umane şi financiare, programul de monitorizare a radioactivităţii mediului, planul de intervenţie în situaţii de urgenţe radiologice, program de radioprotecţie, sănătate şi securitate în muncă, garanţii nucleare, protecţie fizică, managementul calităţii (detalii pe site-ul www.ifin.nipne.ro).

Workshop-ul organizat de către IFIN-HH s-a bucurat de foarte bune aprecieri din partea AIEA şi a participanţilor, astfel încât s-a propus ca următoarea acţiune din proiectul R2D2P în 2011-2012 să aibă loc tot la IFIN-HH, vizând exerciţii practice, activităţi de segmentare demonstrative cu echipamentele din dotare, managementul deşeurilor radioactive rezultate. După cum se vede, România se transformă într-un donor de expertiză în acest domeniu, solicitându-se ca proiectul de dezafectare a reactorului VVR-S să fie un model de urmat şi de alte ţări.

Dr. Mitică Drăguşin
Director securitate nucleară IFIN-HH



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite