Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

SIBOS 2008 - Viena, un eveniment la care România a venit cu două priorităţi!

25 Septembrie 2008



“Este prima participare românească cu stand, prin colaborarea dintre Ministerul de Finanţe şi Business Information Systems”, a spus Dan Anghelescu, Operations Manager BIS.


Sibos este începând cu 1980 cel mai important eveniment din industria serviciilor financiare. Sibos 2008, ţinut la Viena între15-19 septembrie, a primit peste 7000 de participanţi din toate tipurile de instituţii financiare: bancheri, manageri de investiţii, brokeri, specialişti în trezorerii, profesionişti în operaţiuni, reprezentând mari corporaţii sau pieţe emergente. O a doua mare categorie de participanţi o constituie cei din sfera providerilor de aplicaţii şi middleware, integratori de sisteme, experţi în activităţi de clearing şi consultanţi.
Prezenţa românească la Sibos a fost anul acesta deosebit de activă, dacă ar fi să enumerăm doar întâlnirea pentru consultări de la standul BIS-MF între Dl. Alain Raes, Head of EMEA, SWIFT şi Ştefan Nanu, Directorul Trezoreriei Statului Român sau sesiunea de comunicări “Instituţiile publice în context SEPA”, cu participarea SWIFT, Microsoft, MF România, ARB şi BIS.
Parteneriatul BIS-MF la SIBOS 2008 este justificat de două premiere: hub-ul de plăţi qPayIntegrator SEPA 2008 Ready al firmei BIS este prima soluţie de acest tip certificată de către SWIFT iar Trezoreria Statului este singura instituţie publică de nivel central, membru deplin SWIFT, care participă pe piaţa de decontări.


„Practic, funcţionăm după aceleaşi reguli ca orice bancă”, a spus Laurenţiu Dumitru Andrei, Director General Adjunct, Direcţia generală a Trezoreriei şi Datoriei Publice, Ministerul Economiei şi Finanţelor
„Scopul prezenţei noastre la Sibos este de a face vizibile proiectele pe care Trezoreria Statului Român le-a dezvoltat şi finalizat, în special m-aş referi la implicarea Trezoreriei Statului în proiectul SEPA. La ora actuală suntem singura entitate de acest tip din Europa care îşi decontează singură operaţiunile. Ministerele de finanţe din ţările UE au conturile deschise la Băncile Centrale, care sunt abilitate să efectueze operaţiuni pentru aceste instituţii. În România, ca noutate, Banca Centrală nu mai decontează nici o operaţiune pentru Stat, de încasări şi plăţi, acest lucru revenindu-ne nouă.



Laurenţiu Dumitru Andrei, Director General Adjunct, Direcţia generală a Trezoreriei şi Datoriei Publice, Ministerul Economiei şi Finanţelor


Proiectul a început în 2003, s-a derulat în mai mulţi paşi, prin care mai întâi am reuşit conectarea Trezoreriei la sistemul electronic de plăţi, apoi, în 2005, am introdus noi module de business, de cash report, de liquidity management, de recons şi pentru operaţiunile valutare ale statului. Începând cu 2007 s-a făcut o modificare în legea Trezoreriei, în urma căreia am fost abilitaţi să decontăm operaţiunile valutare ale Statului. Începând cu finele acestui an vom intra pe pieţele fiscale de decontare cu alte state.


De asemenea, suntem singura entitate guvernamentală care a administrează contul UE pentru Rămânia, în alte ţări acest cont de plăţi ale contribuţiei ţării respective la Uniunea Europeană fiind deschis la Banca Centrală. Am reuşit să convingem Uniunea Europeană că este mult mai bine ca acest cont, în ceea ce priveşte plăţile României, să fie deschis la noi. Acum asigurăm operaţiunile pe lei şi de la 01 ianuarie 2009 le vom efectua şi pe cele în Euro. Practic, funcţionăm după aceleaşi reguli ca orice bancă, avem aceleaşi drepturi şi obligaţii.


Contul Statului în moneda naţională este deschis la Banca Centrală şi operaţiunile de încasări şi plăţi le efectuăm noi, Trezoreria Statului. Cu ajutorul colegilor de la BIS am conectat această aplicaţie la sistemul naţional de decontare, pentru plăţi real-time“.



La Sibos-ul 2008 din Viena, Sorin Guiman, CEO Business Information Systems a semnat cu CEC Bank un contract de asigurare a
conformităţii cu prevederile SEPA a decontărilor de mică valoare în moneda Euro.


„Simţim că avem ce să oferim pieţei europene de plăţi”, a spus Dan Anghelescu, Operations Manager,
Business Information Systems


„Firma Business Information Systems a participat la Sibos încă de la înfiinţare, deci de 10 ani, dar anul acesta am venit prima dată cu stand propriu.
La Sibos participă mai toate băncile mari dar şi circa 150-200 de furnizori de tehnologie iar costurile de participare sunt pe măsură. Facem acum acest sacrificiu pentru că vrem să ieşim cu produsele noastre în Europa. Noi am mai avut prezenţe, mai ales în zona serviciilor SWIFT, dar, acum, având în vedere că hub-ul nostru de plăţi qPayIntegrator SEPA 2008 Ready este prima soluţie de acest tip certificată de către SWIFT, simţim că avem ce să oferim pieţei europene de plăţi.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite