Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Profesionisti IT romani, premiati de Microsoft

04 Iulie 2007



In spatele perfectiunii matematice pe care o afiseaza calculatoarele se afla munca pasionata si pasionanta a oamenilor. Microsoft, unul din cei mai importanti jucatori de pe piata IT, a decis cu peste 10 ani in urma, ca profesionistii cu realizari remarcabile in domeniu trebuie recunoscuti si recompensati. Astfel au aparut premiile anuale Microsoft MVP – Most Valuable Professional, adica „Cel mai valoros profesionist”.


Ce este, de fapt, un MVP?
Conform definitiei oficiale a initiatorului programului, un MVP este o persoana recunoscuta, credibila si accesibila, cu experienta in unul sau mai multe produse Microsoft, care participa activ la comunitatile tehnice online si offline pentru a impartasi utilizatorilor din cunostintele si experienta sa. Asa-numitele comunitati includ: grupuri care ofera informatii publice, forumuri, web-siteuri, grupuri de utilizatori, autori de carti, teleconferinte, bloguri, articole etc. Microsoft considera ca aceste comunitati, care dau utilizatorilor posibilitatea de a purta discutii despre tehnologia IT, catalizeaza schimbarea si inovarea, determinand o intensificare a activitatii, dar si a succesului industrial. De aici porneste importanta unui bun intemediar intre cerintele de pe piata si ofertele companiilor de IT. Comunitatile tehnice ii indruma pe utilizatori sa adopte mai rapid si mai eficient noile tehnologii si, in acelasi timp, ii ajuta pe dezvoltatorii de produse Microsoft sa inteleaga mai bine necesitatile clientilor. Cei mai inspirati si activi intermediari au sanse sa fie recompensati cu un premiu MVP.
Un MVP nu este neaparat un angajat al Microsoft, nici nu reprezinta in mod oficial aceasta marca. Cistigatorii unui astfel de premiu nu sunt rasplatiti in bani, ci beneficiaza de o mica recompensa materiala constand in utilizarea gratuita a unor softuri produse de Microsoft. „Acordarea premiului MVP mi-a adus o serie de beneficii, cum ar fi subscrierea gratuita la MSDN sau TechNet (ceea ce inseamna acces liber la un software Microsoft), posibilitatea de a testa produse Beta (cum e cazul cu Visual Studio ‘Orcas’ Beta 1), posibilitatea de a transmite feedback direct echipelor de productie, intalniri cu alti MVP, contact direct cu echipele de dezvoltare de la Microsoft, etc.”, ne-a declarat Marius Bancila, unul dintre romanii care au fost distinsi de Microsoft.
Nu exista criterii strict definite pentru a selecta un MVP din multimea de nominalizari, dar este clar ca cel care produce un impact mai mare asupra comunitatii careia i se adreseaza va fi preferat, indiferent de tara din care provine.
O astfel de distinctie este valabila timp de un an, dar poate fi acordata aceleiasi persoane de un numar nelimitat de ori, daca aceasta continua sa activeze in spiritul popularizarii valorilor Microsoft.


Cum obtii un astfel de statut?
In cadrul comunitatilor tehnice participa peste 100 de milioane de oameni, dar numai 3.500 dintre acestia au obtinut statutul de MVP. Pentru a obtine premiul, poti fi nominalizat de catre un alt MVP, de un angajat Microsoft sau de un coleg. In vederea selectarii se iau in calcul criterii precum contributia fiecaruia la calitatea, cantitatea si marimea impactului pe care nominalizatul a avut-o asupra comunitatii tehnice. Ei sunt alesi din cadrul comunitatilor traditionale sau in curs de dezvoltare. In prezent, persoanele MVP locuiesc in peste 90 de tari, scriu in 30 de limbi si isi impartasesc experienta despre mai mult de 90 de tehnologii Microsoft. In ultimul timp, un numar semnificativ de premiati MVP a provenit din tari emergente precum China, Rusia, Coreea sau chiar din tari mai mici, cum ar fi Ghana, Nepal, Macedonia si Macao.
Romanii au si ei partea lor de glorie; pana acum 13 au fost rasplatiti cu un premiu MVP.

Most valuable din Romania
Hilde Corbu, managing partner la Trilex, este promotorul de top al solutiei Enterprise Project Management de la Microsoft in randul comunitatii de project manageri din Romania. A primit Premiul MVP anul acesta. „Un MVP este o persoana care are raspunsuri, un guru intr-un anumit domeniu, in cazul meu, suita de aplicatii Microsoft Project. Este pentru prima data in Romania cand Microsoft acorda acest premiu pentru aplicatiile sale care sunt suport al proceselor de portfolio si project management, eu devenind cea de-a 22-a persoana din lume recunoscuta ca MVP pentru Microsoft Project”, a precizat Hilde Corbu. Principalele calitati care au calificat-o pe Hilde Corbu pentru titlul de MVP sunt experienta si competentele tehnice pentru aplicatiile Microsoft EPM. A contat foarte mult, de asemenea, implicarea sa si sprijinul oferit in comunitate pentru cunoasterea acestor aplicatii in Romania prin publicarea de articole, participarea la seminarii, workshopuri si evenimente de profil.
Hilde Corbu colaboreaza de mai multi ani cu Microsoft, dar in ultimii 2 ani, de cand lucreaza la firma Trilex Consulting, aceasta legatura s-a aprofundat. Trilex este partenerul Microsoft pentru solutii de Portfolio si Project Management, specializata in crearea unui mediu performant de planificare si control al proiectelor, programelor, aplicatiilor si produselor din organizatiile clientilor sai, prin implementarea metodologiei si a tehnologiilor Microsoft specifice acestui domeniu. In cadrul firmei, Hilde Corbu este consultant in project management si trainer pentru utilizarea aplicatiilor Microsoft in managementul proiectelor din diverse domenii de business: IT, telecomunicatii, banking, industria farmaceutica, retail, petrol si gaze, consultanta etc. A coordonat in timp derularea unor proiecte complexe de implementare de sisteme informatice. Are certificare PMP (Project Management Professional), MOS (Microsoft Office Specialist) pentru Project si MCT (Microsoft Certified Trainer).
In ceea ce priveste noul sau statut, acela de membru al comunitatii MVP, Hilde Corbu ne-a declarat: „Accentul in relatia Microsoft – MVP se pune pe obtinerea unui feed-back direct de la cunoscatorii produselor si, mai ales, de la utilizatorii finali ai acestora care, prin gura expertilor MVP, pot avea observatii, uneori acide, privind strategia de dezvoltare a unor aplicatii sau intarzierea in introducerea unor functionalitati foarte necesare in viata reala. In cercul MVP-ilor pentru Microsoft Project, lucrurile se desfasoara natural in acest sens si pentru mine este important sa am contact direct cu persoanele din Microsoft responsabile de dezvoltarea aplicatiilor Microsoft Project (Project Professional, Project Server si Project Portfolio Sever).
Faptul ca exista persoane certificate MVP si in Romania este un aspect pozitiv si cu siguranta contribuie la o recunoastere internationala a potentialului de specialisti de la noi. Pozitiv este si trendul ascendent al acestui numar de titluri acordate pentru persoane din Romania si sper ca acesta sa creasca din ce in ce mai mult, in prezent fiind totusi mai mic decat al altor tari din Europa.”
Ovidiu Cucu lucreaza de peste 12 ani cu tehnologiile Microsoft (Windows, Visual Studio). In prezent, este freelancer si lucreaza la o aplicatie pentru Windows. El a primit distinctia MVP de doua ori, in 2006 si 2007. Nu ne-a dezvaluit care au fost calitatile care l-au adus in aceasta ipostaza, dar in legatura cu insemnatatea premiului ne-a spus: „Ce inseamna pentru un actor un mic Oscar, acolo...?” Despre premiantii romani crede ca treisprezece sunt cam putini. „Totusi, cate un pic, incercam, acolo unde mergem, sa scoatem Romania din categoria others”.
In cazul lui Marius Bancila, pasiunea pentru informatica a aparut odata cu calculatorul CIP 03 pe care l-a primit cadou la 11 ani. A fost premiat MVP in 2006 si 2007 la categoria Developer, pe Visual C++. Principalul motiv pentru care a fost acceptat in programul MVP il reprezinta activitatea online pe forumul de la www.codeguru.com, unde a postat pana acum aproape 10.000 de mesaje si unde este, de altfel, super moderator (adica modereaza intregul forum) si reviewer la articolele publicate in sectiunea principala a site-ului. Pe langa aceasta, a publicat o serie de articole tot pe CodeGuru, avand ca tema diverse tehnologii Microsoft. „In general, un MVP este o persoana activa in cadrul uneia sau mai multor comunitati, care de buna voie ii ajuta pe altii, fiind desigur expert pe unul sau mai multe produse si/sau tehnologii.”
Marius Bancila apreciaza ca numarul de MVP din Romania este mic in comparatie cu alte tari. Exista cateva sute de MVP in SUA, Japonia, India, Germania sau Marea Britanie. Sunt 60 de MVP in Italia si 50 in Cehia. „Multe tari aflate sub nivelul Romaniei in domeniul IT au un numar mai mare de MVP. Cu siguranta, se poate mai mult. Pe de alta parte, mai exista MVP romani care locuiesc in alte tari, cum e cazul lui Alin Negru, care a emigrat in Canada acum 2 ani. Probabil mai sunt si altii.“
De la Marius Bancila aflam ce reprezinta, in acceptiunea sa, un MVP pentru comunitatea din care face parte. „MVP-ii sunt in general persoane cu influenta in cadrul comunitatilor in care activeaza (pe langa faptul ca un MVP este expert pe domeniul in care i s-a oferit distinctia). Aceasta inseamna ca este o persoana care are un cuvant de spus in cadrul comunitatii, o persoana respectata, capabila sa-i indrume pe altii atunci cand e nevoie. Pe de alta parte, programul MVP reprezinta o interfata intre Microsoft si comunitati (atat cele de utilizatori, cat si cele de dezvoltatori), pentru a obtine feedback de la acestea. Astfel, un MVP este si vocea comunitatii in relatia cu Microsoft, avand contact direct cu echipele de productie de acolo. Este o satisfactie sa stii ca munca ta este recunoscuta si premiata. Cu siguranta, distinctia MVP ofera noi oportunitati, contacte si cai de afirmare.”
In viziunea lui Dragos Cojocari, premiat in 2006 si 2007, un MVP Microsoft este „cineva care are interesul si timpul necesar pentru a fi activ in comunitatile online. O mica doza de competenta profesionala e de asemenea necesara.” Activitatea desfasurata pe Codeguru.com i-a adus aceasta distinctie, iar calitatea care l-a propulsat este, spune el, perseverenta.
Despre numarul romanilor premiati, Dragos Cojocari ne-a declarat: „Cred ca decizia are in spate un pic de politica si de marketing; probabil nu erau suficienti MVP pe Romania/Europa de Est. In ceea ce priveste recunoasterea internationala, este ca si in cazul celorlalte domenii: suntem buni, dar nu semnificativ mai buni decat multi altii. Cred insa ca suntem cu mult mai entuziasti decat programatorii din alte tari pentru care aceasta meserie este, probabil, la fel de banala ca oricare alta”.
Ciprian Jichici este directorul general al Genisoft, o companie de consultanta, training si software din Timisoara. Fiind director regional pentru Romania al Microsoft, Ciprian Jichici este implicat in mai multe tipuri de activitati in comunitatea dezvoltatorilor.
Principalele sale zone de interes tehnologic sunt: business intelligence, sisteme de management a bazelor de date si platforme si arhitecturi de dezvoltare a softurilor. Ca urmare a activitatii sale legate de arhitecturile solutiilor software a primit in anul 2006 distinctia MVP de la Microsoft. „Aceasta mi-a permis sa ma alatur unui grup select de profesionisti in IT care impartasesc un interes comun si o pasiune in acelasi timp”, marturiseste Ciprian Jichici. De altfel, placerea de a vorbi cu oamenii si de a le impartasi din experienta sa a fost principalul motiv pentru care si-a construit si o cariera academica, fiind profesor asistent la facultatea de Matematica si Stiinta Computerelor de la Universitatea de Vest din Timisoara.
Dupa cum spunea Sean O’Driscoll, directorul programului, statutul de MVP nu trebuie sa fie fabricat sau nascocit. Premiul este destinat celor care ar fi avut aceleasi contributii la comunitate, chiar daca programul nu exista. Este principiul care il calauzeste in activitatea sa si pe Andrei Ungureanu, care a primit distinctia MVP in vara anului trecut. „Consider ca un MVP este o persoana pasionata de tehnologie, care isi face timp sa impartaseasca celor din comunitate cate ceva dincunostintele si experienta sa, o persoana careia ii face placere sa-i ajute pe cei din jur. Se spune ca am fi experti sau „cei mai buni“ pe anumite produse sau tehnologii. Nu este intotdeauna adevarat, insa cu totiisemanam dintr-un anumit punct de vedere: ii ajutam pe cei care ne cerajutorul.“
Andrei Ungureanu lucreaza la compania Perot Systems ca Windows System Administrator. Contributia sa pe forumurile dedicate produselor Microsoft (in special Windows) l-au scos in evidenta si astfel a fost propus pentrupremiul MVP. „Sunt mandru ca am ajuns pana aici si simt ca cineva ma rasplateste pentru suportul oferit gratis de-a lungul anilor. Nu ca as fi cerut vreodata asa ceva… Ca MVP trebuie sa te implici in comunitatea din care faci parte, sa dai de la tine fara sa ceri nimic in schimb, sa iti faca placere sa oferi sprijin si sa-i inveti pe altii. Si cum Romania nu are decat 13 MVP, as spune ca mai avem de invatat mult la capitolul asta.”


Cateva dintre principiile „top secret” care stau la baza alegerii unui MVP, au fost revelate de un fin observator, probabil participant la programul Microsoft si postate pe Internet:
-Daca ai in casa mai multe computere decat camere... ai putea deveni un MVP
-Daca membrii familiei tale afla despre tine de pe blogul tau... ai putea deveni un MVP
-Daca ai fost vreodata prezentat la o petrecere cu numele tau online... ai putea deveni un MVP
-Daca planuiesti sa-ti petreci ziua in jurul unui hot spot... ai putea deveni un MVP
-Daca garderoba ta contine cu preponderenta inscriptii cu logo-uri din industria computerelor... ai putea deveni un MVP
-Daca sotia ta devine geloasa pe laptop-ul tau... ai putea deveni un MVP
-Daca cheltuiesti mai multi bani pe hardware decat pe masina pe care o conduci... ai putea deveni un MVP.


Cristiana Rus



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite