5
None

Restricția calorică și îmbătrânirea cardiovasculară

Procesul de îmbătrânire se caracterizează prin schimbări ce se dezvoltă în timp și au ca rezultat diminuarea rezervei fiziologice și a capacității de supraviețuire. Vulnerabilitatea crescută la provocările interne și externe apărută odată cu vârsta este una dintre particularitățile geriatriei și gerontologiei și se numește homeostenoză.

Îmbătrânirea este un proces extrem de eterogen, iar deteriorarea funcției organelor, inclusiv a inimii, nu se corelează totdeauna bine cu vârsta cronologică. Îmbătrânirea intrinsecă poate fi definită ca schimbările structurale și funcționale progresive dezvoltate odată cu înaintarea în vârstă. Separarea efectelor îmbătrânirii intrinseci de bolile subclinice este o adevărată provocare, iar implicarea contribuțiilor suplimentare ale expunerii la mediu și stilul de viață (fumat, exerciții fizice, dietă) face acest lucru și mai dificil. Important este că îmbătrânirea în sine nu duce la boală, dar scade pragul de apariție a bolii și poate intensifica și accelera efectele bolii, odată inițiate.
Au fost definite câteva trăsături ale îmbătrânirii cardiovasculare intrinseci, și anume: să lipsească la tineri, dar să fie prezentă în mod obligatoriu la persoanele vârstnice, să se accentueze odată cu vârsta și să nu aibă legătura cu o altă boală. Ateroscleroza coronariană și hipertensiunea arterială sunt două tulburări foarte frecvente ce afectează semnificativ funcția cardiacă, motiv pentru care este prudent să se separe îmbătrânirea de boală.
Senescența este caracterizată de disponibilitatea redusă a oxidului nitric (NO), precum și de: proliferarea intimală, rigiditatea arterială crescută, apariția unei inflamații cronice ușoare.
La nivelul cordului, îmbătrânirea se manifestă prin hipertrofie ventriculară stângă, fibroză cardiacă, non-complianță ventriculară, remodelare progresivă a miocardului și deteriorarea rezervei cardiace. Scăderea mecanismelor defensive duce la o sensibilitate crescută la stres, având ca efect predispozitia mai mare la leziuni. Numărul de cardiomiocite scade în paralel cu declinul progresiv al capacității de regenerare a inimii.
Restricția calorică (RC) se referă la un regim alimentar care limitează aportul energetic fără a provoca deficiențe de nutrienți esențiali și vitamine. Aceasta prelungește durata medie și maximă de viață la toate speciile de animale, realizând o legătură între metabolism și îmbătrânire.
Este larg acceptat că reducerea aportului energetic întârzie îmbătrânirea sistemului cardiovascular, datorită efectelor sale multiple asupra inimii și vaselor de sânge. RC protejează arterele împotriva stresului oxidativ și fibrozării previne îngroșarea foiței intimă-medie și inhibă formarea plăcilor aterosclerotice.
Efectul benefic al restricției calorice (RC) asupra sistemului cardiovascular se datorează, în mare parte, influenței sale asupra principalilor factori de risc cardiovascular. La persoanele cu aport caloric redus, se observă scăderi semnificative ale colesterolului seric total, colesterolului LDL, raportului colesterol total/HDL și trigliceridelor.
La nivel molecular, legătura dintre aportul limitat de energie și longevitate este complexă, ipoteza cea mai plauzibilă fiind aceea ce reglează expunerea celulei la stress oxidativ. 
În acest sens, cercetările privind restricția calorică pot deschide o nouă cale pentru o metodă eficace și la îndemană de prevenție cardiovasculară.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha