60
None

Sănătatea femeii. Gender medicine

Pe 29 Aprilie 2025, Revista Politici de sănătate a organizat cea de a-5-a ediție a Conferinței și Masterclass-ului „Sănătatea femeii. Gender medicine” - Management performant și soluții de finanțare eficiente, derulat sub auspiciile Comisiei pentru sănătate și ale Subcomisiei pentru populație și dezvoltare din Senatul României, ale Ambasada Israelului în România și ale INSP - Institutul Național de Sănătate Publică, unde în prezența profesioniștilor din sănătate s-au dezbătut subiecte dintre cele mai aplicate și actuale cum ar fi importanța derulării programelor de screening, metodologii de screening și surse de finanțare.


Dr. Daniela Zob, manager la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, București, a prezentat Nevoia de investiții pentru managementul cancerelor feminine, exemplificând faptul că în România, principalele tipuri de cancer la femei sunt cancerul de sân, de col uterin și ovarian iar mortalitatea prin cancer la femei este peste media UE, deși incidența generală este mai scăzută (conform Centrului Național de Supraveghere a Bolilor Netransmisibile). România se află pe ultimele locuri în UE la screening pentru cancere feminine. Dintre proiectele și direcțiile de investiții enumerăm: crearea unui program național de screening pentru cancerul de sân și col uterin, cu acoperire de minim 70% din populația eligibilă; campanii de informare și educare pentru creșterea participării la screening; extinderea programelor de consiliere psihologică pentru paciente și familii; programe de vaccinare anti-HPV și informare pentru prevenția cancerului de col uterin; traseul pacientului din momentul screeningului pozitiv sau al suspiciunii bolii.


Adolescența la fete și băieți din perspectiva endocrinologului Prof. Univ. Dr. Diana Loreta Păun, șef secție Endocrinologie, Spitalul Universitar de Urgență, București: „Înțelegerea diferențelor biologice și comportamentale dintre adolescența la fete și băieți este esențială pentru a adapta corect intervențiile educaționale, medicale și de sprijin, asigurând o dezvoltare armonioasă pentru fiecare individ”.

Dr. Carmen Ungurean, expert sănătate publică, coordonator prevenție și screening, șef secție boli netransmisibile, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a precizat că pentru derularea proiectelor de screening sunt necesare campanii de informare cu strategii de comunicare și educare, cu mesaje care se dezvoltă în funcție de feedback-ul primit și adecvate eșantionului de populație vizat ca parte integrantă a programelor de screening.


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha