Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Project management, intre pasiune si profesie

18 Octombrie 2005




Pentru o firma ca BIS, aparuta in 1999, impunerea pe piata a insemnat si pregatirea oamenilor pe anumite domenii de activitate, precum si certificarile aferente. Permanent au fost derulate proiecte, insa acestea au fost coordonate de persoane care nu aveau certificari specifice de project management. Dupa trecerea timpului si implicarea in proiecte tot mai complexe acest lucru a devenit necesar.


Nu intotdeauna certificarea rezolva problemele considera Calin Rangu: „este foarte important ca oamenii sa cunoasca intr-un mod profesionist aceasta meserie, ca au certificate este poate mai putin important, caci uneori o persoana poate obtine o certificare, dar sa nu aduca o valoare suplimentara, iar alta persoana sa aiba cunostinte foarte bune, dar fara sa detina o certificare expresa. Oricum in cazul unui curs care se termina cu o certificare, banca apreciaza acest lucru“.


Angela Dobrea, PMP–IntelproofAngela Dobrea, PMP la Intelproof, firma care ofera training de Project management afirma: „Cerintele de cursuri de project management au venit din partea societatilor care lucreaza in domeniul IT. Aceste companii care au desfasurat proiecte mari au promovat de-a lungul timpului persoane din domeniul tehnic. S-a ajuns insa in situatii in care oamenii acestia nu au mai putut sa comunice chiar daca background-ul tehnic oferea o stare de confort, in fata unui partener, greseala, in mare parte, este a departamentelor de HR care nu ajuta tehnicienii sau oricare alta persoana din companie sa constientizeze incapacitatea sau lipsurile in ceea ce priveste comunicarea“.


PM ca profesie


Daca ne referim la Project Management ca la o profesie, nu exista o abordare standard, contand foarte mult politica companiei in cauza. In cazul BIS, afirma Sorina Bera, atunci cand am inceput un proiect, a existat o persoana care a facut o analiza de business. Aceste persoane au si cunostinte financiar-bancare si din domeniul IT si, in cele mai multe cazuri, au devenit managerii proiectelor respective.


Aceasta diferenta a constatat-o Calin Rangu la preluarea Bancii Agricole de catre Raifeissen Bank: „cand s-a preluat Banca Agricola, acolo toti faceau de toate si erau buni la toate, evident s-au facut lucruri bune, dar nu intr-un mod organizat. La Raiffeisen metodologiile internationale stabilesc foarte clar aceasta situatie. Cerintele de business sunt analizate in primul rand de catre manageri care definesc specificatiile functionale ce urmeaza sa fie implementate. In momentul finalizarii specificatiilor coordonarea proiectului este predata unui project manager profesionist. Mergem pe ideea ca project managementul este o meserie in sine, dar daca proiectul este de IT, coordonatorul trebuie sa stie IT, si de aceea certificarea in sine nu are o mare valoare, caci daca nu intelege domeniul respectiv apar probleme de la inceput. Este riscul ca project managerul sa devina un server de mail, sa nu inteleaga nimic si doar sa dea mesaje in dreapta si in stanga si sa imparta doar aparent sarcini“, mai afirma Calin Rangu.
Project managerul trebuie sa-si asume succesul sau insuccesul unui proces. De el depinde acest lucru foarte mult, deci acea persoana trebuie sa fie un profesionist, pe domeniul de activitate al respectivului proiect. Nu poti avea succes daca nu stapanesti activitatea respectiva, daca nu stii sa o coordonezi, este de parere si Sorina Bera.


Pe de alta parte, Ioan Nicut afirma ca: „Este important sa cunosti business-ul si knowledege-ul in zona respectiva de management, dar si mai important este sa delegi si sa coordonezi activitatile. Managerul de proiect trebuie sa stie sa implice beneficiarii in definirea specificatiilor. Daca acestia sunt alaturi de cei care executa, pe tot parcursul proiectului, de la planificare pana la fiecare etapa de livrare, atunci cu siguranta proiectul va iesi bine, nu are cum sa deraieze din cauza ca exista control. Cred ca project managerul trebuie sa fie un profesionist, care intelege business-ul din aria respectiva, deoarece 90% este comunicare si 10% knowledge din domeniu.“


Pregatire si certificari


Combinatia ideala ar fi un tehnician care sa detina anumite calitati native de comunicare si care sa urmeze o serie de cursuri specifice de PM. „Tehnicienii, si ma refer mai ales la cei din generatia mea, nu au beneficiat in scoala de o pregatire in acest sens, caci ni se pare ca avem toate calitatile, ca suntem foarte buni, insa suntem mai putin deschisi spre a invata. Avem niste calitati native, insa nu dorim sa ni le dezvoltam. Avem nevoie de training pentru a invata si pentru a asculta. Noi, tehnicienii avem o problema: nu stim sa ascultam, si intotdeauna incercam sa ne impunem punctul de vedere“ considera Angela Dobrea. Este recomandabil astfel ca cei care au knowledge de IT, sa frecventeze cursuri, sa obtina o certificare. „De regula, in firmele mari, certificarea profesionala este primul pas in cariera de project manager, pentru ca in interiorul organizatiei exista niste reguli foarte clare, prin respectarea carora, omul trebuie sa creasca, si ajunge senior project manager, in jurul varstei de 50 de ani. Nu poti termina facultatea si sa conduci in mod direct un proiect, caci ai nevoie de experienta, care se acumuleaza in ani“, este de parere Augustin Purnus, presedinte PMI Romanian Chapter.


Augustin Purnus, presedinte PMI Romanian ChapterProject Management Institute, una din organizatiile profesionale de PM este un for international care incearca sa puna bazele unei metodologii si are o experienta de peste 36 de ani. Organizatia incearca sa defineasca termenii standard, limbajul comun al domeniului, dar si sa impuna membrilor sai aptitudinile specifice de comunicare si leadership.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite