Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Două decenii de microtehnologie în România

25 Septembrie 2011




- o participare excelentă la colaborările europene prin Programul Cadru 7 şi alte programe; la cele 11 proiecte din PC7 (dintre care 9 proiecte de cercetare, 3 fiind proiecte mari) se adaugă 4 proiecte de nanoelectronică în parteneriat public-privat (ENIAC JU), 5 proiecte în schema de finanţare ERA-NET etc.

- facilitatea experimentală IMT-MINAFAB (centrul IMT pentru MIcro şi NAnoFABricaţie) inaugurată în anul 2009. Această facilitate (lansată şi la Bruxelles în mai 2009) este unică în estul Europei, fiind un centru experimental deschis colectivelor de cercetare, activităţilor educaţionale, interacţiunii cu industria. Centrul a fost atestat pentru asigurarea calităţii (ISO), se extinde printr-o nouă cameră albă cu noi procese tehnologice (2011) şi printr-o investiţie din fonduri structurale (CENASIC, nanomateriale bazate pe carbon, 2013), v. „Nanomateriale bazate pe carbon – noul front high-tech pentru IMT-Bucureşti” (Market Watch, Nr. 130, noiembrie 2010);

- investiţii în resursele umane (din FP7 şi fonduri structurale), cu reintegrarea cercetătorilor din România specializaţi în străinătate şi program postdoctoral; colaborare cu UPB prin susţinerea unor discipline în programele de master;

- dezvoltarea cooperării cu firme multinaţionale ce activează în România (Honeywell România, Infineon Technologies România).

Institutul face trecerea de la micro- la nanotehnologie

Structura IMT, începând cu 1 decembrie 2010, corespunde unei regrupări a laboratoarelor în patru „centre” pe direcţii de perspectivă. Aceste centre sunt în diferite stadii de dezvoltare, de la cel orientat pe micro-nanosisteme (MIMOMEMS), care a ajuns deja la maturitate, la cel pentru nanomateriale bazate pe carbon (CENASIC), care este în stadiu incipient. Menţionăm şi Centrul de nanotehnologii, sub egida Academiei Române (cu trei laboratoare, printre care cele de nanobiotehnologie şi respectiv nanotehnologie moleculară), cu resurse umane promiţătoare (medie de vârstă mai redusă, cercetători specializaţi în străinătate), v. „Centrul de nanotehnologii din IMT funcţionează sub egida Academiei Române” (Market Watch, Nr. 113, martie 2009).

De fapt, după activităţile pe care le desfăşoară, actualul institut ar trebui să se numească de micro- şi nanotehnologie, aşa cum rezultă şi din prezentarea amplă a institutului din Market Watch, noiembrie 2010 (pg. 8 - 11). Legătura cu domeniul „micro” reprezintă aspectul cel mai caracteristic al activităţii IMT în nanotehnologie, domeniu reprezentativ şi pentru alte institute din România.

Trebuie menţionat faptul că în evoluţia domeniului în România, din septembrie 1991 şi până în prezent, au contat şi alţi actori în afara IMT. De existenţa unei finanţări în micro- şi nanotehnologii au beneficiat numeroase alte organizaţii din România, inclusiv firme, după cum o arată, de pildă, rezultatele competiţiilor din PNCDI II.

Acest articol nu a prezentat, însă, o istorie a domeniului, ci a evidenţiat aspecte mai puţin cunoscute ale evoluţiei Institutului de Microtehnologie, o idee care a prins viaţă cu două decenii în urmă.




Imaginea reprezintă Aula Academiei Române în timpul unei manifestări de pregătire a programului de cercetare MATNANTECH, „Materiale noi, micro- şi nanotehnologii” (2001-2007), lansat în septembrie 2001, la 10 ani de la înfiinţarea CMT. De la stânga la dreapta:
acad. Dan Dascălu, director general al INCD-Microtehnologie, prof. Adrian Rusu, m.c. al Academiei, Şeful Catedrei de Dispozitive, circuite şi aparate electronice (în plan secund), acad. Eugen Simion, Preşedintele Academiei Române, acad. Andrei Ţugulea, care a semnat pentru înfiinţarea CMT (în calitate de Secretar de Stat la Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite