Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Enterprise Applications >> ERP >> Stiri si comunicate

PAC: Piata ERP locala a scazut in 2010 cu 3,2%, dar da semne de redresare lenta

03 Octombrie 2011



Pierre Audoin Consultants (PAC) a publicat a sasea editie a studiului ERP Romania, singura radiografie completa a pietei de software si servicii pentru solutiile ERP din Romania. Conform cercetarilor PAC, piata totala de software si servicii ERP din Romania a scazut in 2010 cu 3,2%, in conditiile in care serviciile de implementare au scazut cu 7,5% fata de 2009.
Evolutia pietei de ERP in 2010 a fost cu mult mai grava decat o arata aceste cifre; "salvarea" pietei a venit, insa, doar din 2-3 contracte mari care au influentat pozitiv mai ales vanzarile de licente pe final de an.
In 2010, SAP si-a pastrat pozitia de lider al vanzarilor de software (licente si mentenanta) ERP, fiind din nou solutia preferata de unul din cele mai mari grupuri industriale din Romania, care a decis trecerea la SAP si achizitionarea unui pachet mare de licente la finalul lui 2010.
Dintre companiile locale, TotalSoft si-a consolidat pozitia de cel mai vandut system ERP dupa liderii mondiali SAP si Oracle, crescandu-si si in 2010 vanzarile de licente la noi valori record pentru companie, crescandu-si totodata cota de piata in Romania.
In zona de servicii, S&T ramane cel mai important integrator independent dupa veniturile din proiectele ERP (SAP predominant, dar si Oracle), insa evolutia business-ului a fost influentata negativ de lipsa implicarii companiei in proiecte noi de anvergura in Romania, precum si de scaderea accelerata a volumelor de consultanta si integrare pentru clientii mari din anii trecuti.
Dintre integratori, Romsys este singurul jucator major care a castigat cota de piata in 2010; printr-o buna pozitionare atat pe piata proiectelor publice, cat si in zona comerciala mare, Romsys pare a fi si in 2011 pe un trend ascendent, cu mult inaintea evolutiei generale a pietei.
Eugen Schwab, Managing Director PAC Eastern Europe si coordonatorul studiului ERP Romania 2011, atrage atentia ca "Sectorul public din Romania este, alaturi de cele din Rusia si Turcia, cel mai putin modernizat, cel mai putin transparent si cel mai ineficient din Europa Centrala si de Est. Este oare doar o coincidenta ca exact in cele trei tari implementarile de solutii software de tip ERP in administratia publica se fac haotic, prin dezvoltari specifice ce exclud aportul de know-how din Europa sau chiar SUA, si fara o evolutie a proceselor interne, a modului de lucru, de bugetare si control ?".
Cu toate acestea, PAC prognozeaza o schimbare, voluntara sau fortata, a modului de achizitie si adoptie a sistemelor informatice in sectorul public din Romania in urmatorii cinci ani, ceea ce este de asteptat sa duca la o crestere a cererii si a bugetelor pentru implementarea unor solutii ERP dedicate nevoilor administratiei publice, si care au devenit deja standard in majoritatea statelor din UE. Astfel, PAC prognozeaza o crestere medie de peste 20% pentru ERP in sectorul public intre 2011 si 2015.
Deocamdata, solutiile ERP in "Cloud", chiar daca s-ar preta foarte bine bugetelor si nevoilor sectorului IMM din Romania, nu par a castiga teren intr-o maniera consistenta. Exista primele oferte, exista si primii clienti, insa deocamdata cererea este intr-o faza incipienta. Pana in 2015, PAC se asteapta ca motorul cresterii pietei ERP sa ramana companiile mari si cele din segmentul superior al celor medii, avand in vedere gradul de echipare scazut si expansiunea in ceea ce priveste functionalitatile cerute si numarul de utilizatori.




Update 1:
TotalSoft, producătorul sistemului Charisma ERP, s-a clasat pentru al doilea an consecutiv pe primul loc în topul furnizorilor de soluţii de tip ERP din România, conform studiului „ERP Romania 2011. Analysis and trends of the ERP software products and related services” publicat pe 30 septembrie de compania de cercetare de piaţă şi consultanţă Pierre Audoin Consultants.


Rezultatele studiului arată o crestere a cotei de piată TotalSoft la 14% în conditiile unei stagnări a pietei ERP în jurul valorii de 100 de milioane de euro. Compania înregistrează pe parte de licenţe cea mai mare crestere dintre primii 5 furnizori ai topului, de cca 16%, pe parte de servicii ocupând în continuare primul loc, cu o valoare aproape dublă faţă de următorul clasat.
Cu 22,45 milioane de euro cifră de afaceri consolidată, înregistrată în 2010, din care peste 14 milioane de euro obţinute din furnizarea de soluţii de tip ERP (Enterprise Resource Planning) pe piaţa românească, TotalSoft isi consolidează pozitia de lider de piată, devansând pentru al doilea an consecutiv funizori mondiali în soluţii software B2B.
„Mă bucură nespus acest rezultat, care confirmă un an excepţional pentru TotalSoft, dar şi un an de eforturi interne care stau la baza acestor rezultate. Acum suntem într-un proiect complex de maturizare a proceselor interne pentru a livra cu succes pe pieţele occidentale. Avem în plan activarea unei reţele de parteneri de implementare pe pieţele externe, deschiderea unei subsidiare într-o piaţă occidentală, migrarea întregii strategii de vânzări spre conturi medii şi mari, dezvoltarea de soluţii în cloud pentru IMM-uri, simplificarea interfeţelor şi introducerea de noi module care să ajute utilizatorii Charisma să interacţioneze prietenos cu produsul, modernizarea tehnologiilor. Sunt convins că TotalSoft poate deveni unul dintre cei mai respectaţi furnizori de soluţii ERP la nivel european”, spune Liviu Dan Drăgan, CEO TotalSoft.




Update 2:
SAP România, subsidiara locală a producătorului german de software, a înregistrat anul trecut vânzări de software ERP (Enterprise Resource Planning) în valoare de 10,5 milioane de euro, devenind astfel cea mai vândută soluţie ERP din România în 2010, potrivit studiului de piaţă Pierre Audion Consultants (PAC).
Pentru acest an, reprezentanţii SAP estimează o creştere a vânzărilor de soluţii ERP de peste 20%, la peste 12,5 milioane de euro, în timp ce cota de piaţă a companiei va depăşi nivelul de 25%.
„Anul trecut vânzările de soluţii ERP au urcat cu peste 11% fată de 2009, iar pentru acest an estimăm o dublare a creşterii pe acest segment. Această performanţă a fost posibilă datorită poziţionării extrem de bune pe segmentul companiilor medii-mari, în special din domeniul energetic şi cel al utilităţilor, care au continuat investiţiile în informatizare”, a explicat Valentin Tomşa, CEO SAP România.
Peste 80% din vânzările SAP ERP au fost generate de clientii cu peste 250 de utilizatori. De altfel, această categorie de companii mari a achizitionat anul trecut licente si mentenantă software de tip ERP de aproape 30 de milioane de euro, dintr-un total al pietei de 44,1 milioane de euro.


În topul furnizorilor de proiecte ERP, SAP Romania s-a clasat pe poziţia a treia, în condiţiile în care compania livrează în general soluţiile IT prin intermediul partenerilor locali şi nu direct, astfel încât ponderea serviciilor de implementare si training în totalul afacerilor pe acest segment s-a păstrat redusă.
„Tradiţional vorbind, SAP s-a concentrat întotdeauna pe dezvoltarea de software, vânzările companiei fiind desfăşurate prin intermendiul partenerilor noştri. În acest fel, serviciile proprii de consultanţă oferite de către specialiştii SAP continuă să aibă o pondere de sub 10%. Pe viitor ne propune să creştem importanţa acestui segment de business”, a adăugat Tomşa.
În următorii 3-4 ani, ponderea serviciilor de consultanţă în totalul afacerilor SAP pe piaţa locală se va ridica la cel puţin 20%, nivel similar cu alte subsidiare ale producătorului german de software prezente în regiune, conform estimărilor PAC.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Anonim
serios? cand s-a adeverit ceva dintr-un studiu facut de PAC? verificati arhiva.... niciodata asa, numai cu vorbele, e usor. Asa pot spune si eu ce o sa fie in 2020, poate ma asculta cineva...
26 Octombrie 2011, 10:14:48