Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Din culisele soluţiilor geospaţiale

27 Octombrie 2011




Ce fel de instruire îmi este necesară?


Desigur, sesiunile de instruire sunt solicitate/cuprinse în orice proiect. De multe ori, însă, sunt necesare sesiuni suplimentare de instruire pentru angajaţi noi sau pentru aducerea la zi a celor vechi. Nu vă sfiiţi să solicitaţi/prevedeţi sesiuni de instruire pentru utilizatorii soluţiei după o vreme de utilizare, în plus faţă de cele obligatorii de la predarea aplicaţiei. De cele mai multe ori, după câteva luni de utilizare, apar multe aspecte noi, iar o instruire organizată vă poate ajuta utilizatorii să atingă norme noi de eficienţă în timpi mult mai scurţi decât dacă s-ar descurca singuri.


Am nevoie de mentenanţă?

Despre mentenanţă am mai scris de curând, însă, cum subiectul este pe cât de neglijat, pe atât de important, o să reamintim câteva aspecte şi aici. Înainte de a lua o decizie pe acest subiect, discutaţi cu funizorul ales condiţiile contractului de mentenanţă standard şi analizaţi cu grijă serviciile incluse. Un contract bun de mentenanţă vă poate proteja de cheltuieli suplimentare semnificative şi de multă bătaie de cap, chiar în lipsa unor probleme ale aplicaţiei. Unele contracte de mentenanţă includ chiar up-grade-uri la licenţele folosite şi vă pot ajuta pe termen lung.


Ce fac mai departe?


Nu vă temeţi să acceptaţi că aveţi nevoi geospaţiale suplimentare, chiar după ce proiectul a fost implementat. Mulţi manageri de proiect pleacă din capul locului de la această premisă şi îşi fac planuri în etape, pe termen lung, divizând resursele şi efortul în mai multe etape, în mai multe proiecte.
Fiţi pregătit să concepeţi proiecte noi care să răspundă cerinţelor noi ale organizaţiei, ale economiei, ale legislaţiei. Şi, dacă primul proiect implementat a fost construit pe o arhitectură deschisă şi respectă toate standardele moderne de interoperabilitate, nu vă va fi greu să îl continuaţi fără să fie nevoie să refaceţi/reconstruiţi/înlocui prea mult.


Interoperabilitate


Capacitatea sistemelor sau a componentelor de a face schimb de date cu alte componente sau sisteme sau de a funcţiona în mai multe medii. În domeniul geospaţial, interoperabilitatea este necesară pentru ca un utilizator care foloseşte o aplicaţie de la un vendor să poată studia date compilate cu o aplicaţie geospaţială provenită de la un vendor diferit. Acest aspect trebuie cuprins în caietele de sarcini. Aplicaţia care urmează a fi implementată trebuie să satisfacă standardele moderne de interoperabilitate nu doar pentru că nu vă „ţine legat” de un furnizor anume, dar şi pentru a putea utiliza date din cele mai variate surse fără consum suplimentar de timp şi/sau alte resurse.


Licenţă geospaţială


Dreptul de utilizare a unei aplicaţii geospaţiale acordat de compania dezvoltatoare. Licenţele pot fi temporare (cele de evaluare, acordate gratuit pentru utilizare timp de 30 de zile) sau definitive (acordate contra cost pe viaţă). Nu este necesar să cumpăraţi o licenţă pentru a vedea dacă agreaţi o tehnologie sau alta. De cele mai multe ori, companiile furnizoare de tehnologie geospaţială vă pot oferi aplicaţiile dorite în regim de evaluare, adică le puteţi instala şi utiliza o perioadă pentru a vă da seama dacă vă satisfac cerinţele. De obicei, este necesară doar o cerere la firma furnizor pentru a primi aplicaţiile.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite