Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Universitatea Spiru Haret, echilibru intre „Declaratia de la Lisabona“ si „Procesul de la Bologna“

21 Noiembrie 2005




Care sunt principalele carti stiintifice/ lucrari publicate in urma activitatilor de cercetare desfasurate de USH?

Cartea, in general, si publicatiile didactico-stiintifice si culturale, in special, au fost favorizate, in mod deosebit, de marile investitii intr-o moderna tipografie si in editura proprie.

Investitiile realizate au creat o solida baza pentru mai buna valorificare a rezultatelor cercetarii stiintifice - obiectiv prioritar in activitatea desfasurata de Universitatea Spiru Haret. O demonstreaza, printre altele, publicarea, in milioane de exemplare, a sute de titluri de lucrari de prima insemnatate - tratate, cursuri si manuale universitare, volume de sinteza, alte lucrari didactice (caiete de seminar, caiete de laborator), in Editura Fundatiei Romania de Maine.

Astfel, productia de carte a Editurii a cunoscut o crestere continua, indeosebi in ultimii ani. Daca din 1992 - data infiintarii Editurii - si pana in 2001 au aparut circa 500 de titluri, in ultimii 4 ani au aparut peste 700 de titluri, intr-un tiraj de circa 2 milioane exemplare, in valoare totala de peste 100 miliarde lei.

Cartile aparute raspund necesitatilor de pregatire ale studentilor din cele 25 de facultati si 48 de specializari ale Universitatii Spiru Haret, dar si masteranzilor cuprinsi in cele 54 programe de masterat.

De o atentie deosebita se bucura editarea unor lucrari de inalta tinuta stiintifica, in paginile carora sunt abordate, de catre cadre didactice si cercetatori din Universitatea Spiru Haret, din institutele de cercetare ale Fundatiei Romania de Maine, probleme majore ale evolutiei Romaniei in etapa actuala, ale economiei de piata si integrarii europene, statului de drept si democratiei, ale stiintei, invatamantului si culturii nationale, in stransa corelatie cu evolutiile lumii contemporane, ale globalizarii si relatiilor internationale, ale securitatii si pacii.

Am putea mentiona, in acest cadru, carti precum: Romania la inceputul secolului XXI. Starea natiunii 2004, lucrare care da expresie unui aprofundat demers analitic privind stadiul actual si perspectivele dezvoltarii societatii romanesti, Sociologia culturii, Sociologia opiniei publice si a mass-media, Sociologie generala, Tratat de ontologie (3 volume), Geomorfologia Romaniei, Economie internationala, Probleme globale ale economiei mondiale, Drept european al drepturilor omului, Drept social european, Drept constitutional si institutii politice, Marketing, Institutii parlamentare internationale, International Studies at the Beginning of the 21st Century, Dietoterapie la inceputul mileniului (2 volume) si altele.

Cadrele didactice, cercetatorii stiintifici, autori ai cursurilor si manualelor universitare, dar si ai tratatelor, monografiilor de specialitate, pornesc in activitatea lor de la convingerea ca tinuta stiintifica, expunerea metodica, sistematizarea logica, selectia valorica, noutatea in domeniu se constituie in criterii de baza ale transmiterii eficiente a cunostintelor, faciliteaza drumul studentilor spre o formare profesional-stiintifica de inalt nivel.

O alta categorie de lucrari, care reflecta activitatea de cercetare stiintifica, o constituie Analele Universitatii Spiru Haret, serii distincte pe specializari sau domenii de invatamant, corespunzator profilului fiecarei facultati, precum si volumele speciale cuprinzand contributiile cadrelor didactice si studentilor Universitatii, care au valorificat rezultate ale cercetarilor, prezentate in cadrul unor sesiuni de comunicari, mese rotunde, simpozioane etc.

Un obiectiv de mare insemnatate al activitatii de cercetare a cadrelor didactice il reprezinta elaborarea si publicarea, in Editura Fundatiei Romania de Maine, a unor volume de Sinteze pentru disciplinele prevazute in planurile de studii ale facultatilor din cadrul Universitatii Spiru Haret, forma de invatamant la distanta. Aceste volume de Sinteze se distribuie gratuit tuturor studentilor Universitatii Spiru Haret, cuprinsi in forma de invatamant la distanta. Numai pentru anul de invatamant 2005-2006, Editura a tiparit circa 50 de volume de Sinteze, intr-un tiraj de aproximativ 50.000 exemplare, in valoare de peste 10 miliarde lei.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
maria
Articolul este foarte bun si folositor!Asist.univ.la Universitatea Romana de Stiinte si Arte"Gh.Cristea"-Bucuresti,Maria Valean. Sarbatori fericite!
20 Decembrie 2005, 08:57:26